OdrešitevExpected delivery: Q4 2023

Redemption

  • Fiction Film
  • 105'
comedy, drama
  • s.d.
  • Slovenia, Italy, Croatia, Serbia, Norway

In this black comedy drama, we meet a seemingly perfect family consisting of Olivija, Aleksander, and their daughter Agata. When the 25-year-old Julijan arrives in their home, their lives are turned upside down, and their dysfunctional relationships are revealed. Through humour, Redemption explores the theme of the emotionally empty elites and places it in the context of contemporary social issues.

Director Sonja Prosenc
Cast Mila Bezjak, Aliocha Schneider, Marko Mandić
Zanimivost

Presented at Producers On The Move, Cannes Film Festival 2018, Rome’s Mia Market 2021.

Writing

screenwriter

Direction

director

Production

producer
producer
co-producer
co-producer
co-producer
co-producer
co-producer
co-producer

Cinematography

director of photography

Editing

film editor

Production design

production designer

Costume design

costume designer
costume designer

Make-up

key make-up artist
key make-up artist

Sound design

sound designer
first assistant director
Alternative title
Redemption (English)
Genres
comedy, drama
Production countries
Slovenia, Italy, Croatia, Serbia, Norway
Technical data
Aspect ratio
1,37:1 Academy
Duration and length
105'
Colour
Colour
Screening formats
digital DCP
Cameras
Arri Alexa 35
Budget

All financial information is obtained from official sources. I.e. producers or organizations which provided the financial support.

Grants
Javni razpis za sofinanciranje realizacije slovenskih celovečernih filmskih projektov – 2020/I

Odrešitev je drama z elementi črne komedije, ki reaktualizira Pasolinijevo Teoremo s prihodom tujca v meščansko družino, kar dodobra pretrese odnose v njej in razgali njihovo čustveno in duhovno izpraznjenost. Tričlanska slovenska premožna družina višjega srednjega sloja pripelje domov v podeželsko vilo očetovega izgubljenega sina Julijana, za katerega niti sam ni vedel, da obstaja. Blazirana eksistenca družine se začne razkrivati kot nekaj, kar je daleč od popolnosti, ko so že na začetku prisiljeni gostiti plebejsko družino, ki se ji je pokvaril avto in mimo katere so se zgolj nekaj ur prej brezbrižno odpeljali mimo. Empatični Julijan očara tako očetovo ženo kot svojo najstniško polsestro, da se spremeni dinamika v družini in vsi začnejo izživljati svoje nezavedne impulze. Tema odrešitve od golega videza popolne družine, sreče in uspešnosti, je univerzalna, relevantna in metaforično izvirno naglašena z umetniško instalacijo odkrivanja besed v ženini galeriji na koncu scenarija.
Struktura scenarija in dramaturški potencial sta jasno izražena in je moč sklepati, da sta interesantna podlaga za intriganten film. Psihologija likov je jasno predstavljena in nam omogoča vpogled v
odločitve in dejanja likov. Doslednost karakterizacije likov tako nadgradi strukturo filma, da bogati dramaturški potencial filma.
Gre za festivalski art film, ki je bolj kot za slovenski lahko zelo privlačen za evropski in mednarodni kulturni prostor.
Režiserka, ki ima unikatni opus v slovenskem prostoru, želi s svojim režijskim pristopom s tem filmom dodatno razviti svoj umetniški izraz, ki bo bogatil slovenski filmski prostor.
Režijski koncept opredeli želeno vizualno podobo filma in nadgradi filmsko zgodbo ter s tem jasno prikaže potencial filma.
Zavod MONO O je ustvaril več celovečernih in kratkih igranih filmov, tudi mednarodne koprodukcije (v vlogi večinskega in manjšinskega producenta), med njihovimi referencami je tudi dokumentarni film. Z njimi je uspešno sodeloval na domačih in tujih festivalih, filmi so prejeli več domačih in mednarodnih filmskih nagrad. Trije filmi iz njihove filmografije so bili oz. so kandidati za Oskarja, oba celovečerna igrana filma v njihovi večinski produkciji sta imela premiero na festivalu Karlovy Vary. RAJ, ZGODOVINA LJUBEZNI, IMPROMPTU, DREVO, JUTRO, MOŽ S KROKARJEM, SIN.
Producent je navedel 7 projektov, ki jih je realiziral s podporo SFC-ja, pri 2 je sklenil aneks za podaljšanje roka dokončanja projekta znotraj 2 let in ga v dogovorjenem roku tudi zaključil. Večjih odstopanj med predračunsko in obračunsko vrednostjo dokončanih projektov ni bilo.
Iz finančnega načrta je razvidno, da producent vlaga tudi lastna sredstva v razvoj, produkcijo in promocijo. Producent ije pridobil DEAL MEMO s dvema mednarodnima koproducentoma INCITUS NORVEŠKA in WOLFGANG I DOLLY HRVAŠKA . Zaprošena bodo tudi tuja javna sredstva NORSK FILM INSTITUTE MEDIEN FONDET in HAVC.
Predračun je glede na scenografsko in izvedbeno zahtevnost, kot je razvidna iz scenarija in kot je bila predstavljena na predstavitvi, po mnenju komisije primerno zastavljen. Predvidena realizacija projekta je finančno zahtevna na vseh področjih produkcije. Glede na scenarij, režijsko eksplikacijo in terminski načrt projekta sta finančni načrt in finančni predračun pregledna.
Producent projekt prijavlja prvič. Producent je projekt ocenil na 1.087.400,00 €. Za produkcijo, promocijo in distribucijo je SFC zaprosil za 676.000,00 €. Delež zagotovljenega financiranja med predvideno/zagotovljeno in vrednostjo projekta (A+B+C) je manjši od 10 odstotkov.
Producent ima dobro pripravljeno promocijo in distribucijo; ima Letter of Interest z distributerjem ART kino mreža in Letter of Intent z NorthernFilm Group.

2020
source: Slovenski filmski center
Redni letni javni razpis za sofinanciranje razvoja animiranih, celovečernih igranih in celovečernih dokumentarnih filmskih projektov za leto 2017
2017
source: Slovenski filmski center

Contact the editors