29. januar 2024

Tri nagrade za slovenske filme na tržaškem filmskem festivalu

V soboto, 27. januarja se je  zaključil 35. tržaški filmski festival. Med nagrajenimi filmi so tudi slovenske  produkcije iz različnih tekmovalnih programskih sklopov.

Celovečerni dokumentarni prvenec Maje Doroteje Prelog Cent'anni (Sto let), v produkciji Roka Bička iz produkcijske hiše Cvinger film, ki je slovensko-poljsko-italijansko-srbsko-avstrijska soprodukcija, je prejel nagrado občinstva za najboljši dokumentarni film. V zgodbi nastopa Blaž, ki se po preboleli hudi bolezni odpravi na zahtevno kolesarsko turo čez najslavnejše vzpone Gira d’Italia. Spremlja ga njegova partnerka, režiserka Maja Doroteja Prelog, da bi posnela film o njegovi zmagi nad boleznijo.

V produkciji Cvinger film je nastal tudi kratki film Morje med nama Luna Sevnika. Film je prejel nagrado žirije PAG, ki jo sestavljajo mladi med  18 in 35 let. V obrazložitvi nagrade so zapisali: »Kratek, vendar intenziven prizor, ki gledalčev pogled ujame preko globokih pogledov, znotraj konfliktnega odnosa z očetom, ki doseže prepričljiv vrhunec,  v tišini zlorab, ki se velikokrat utopijo v morju.« Film je nastal v slovensko-češko-hrvaški soprodukciji. V intimni zgodbi igrajo Bruno Mihanović, Leon Lučev in Martin Pechlát. Zgodba spremlja nezadovoljnega najstnika, ki očetu pomaga pri družinskem podjetju, med tem pa obtiči na majhnem čolnu s starejšim turistom. Medtem ko fant nestrpno čaka, da se oče vrne z dnevnim ulovom, mu turist začne dajati nespodobne predloge

V tekmovalnem programu dokumentarnih filmov, ki nosi ime po prezgodaj umrlemu italijanskemu dokumentaristu Corsu Salani, je nagrado  prejel film Lala, režiserke Ludovice Fales. Film je italijansko- slovenska soprodukcija, slovenski producent je Miha Černec iz produkcijske hiše Staragara. Žirija, ki je podelila nagrado Corso Salani 2024 je v obrazložitvi zapisala:« Lala odkrito zrcali kodekse igranega in dokumentarnega filma, v izvirni vaji v bližini življenja, ki je včasih čudno in nepravilno. Prav ta neskladnost  filma Ludovice Falese je tudi njegova dragocenost, ki mu omogoča, da nepričakovano aktivira gledalčev pogled«. V  filmu spremljamo mlado romsko dekle in preko nje težave migrantov pri vključevanju v normalno življenje v italijanski prestolnici.

Tržaški filmski festival je vodilni italijanski festival srednje - in vzhodnoevropskega filma, pri katerem  slovenski film vsako leto predstavlja njegov sestavni del.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO