6. julij 2022

Tako se je končalo poletje, O denarju in sreči in Žoge v tekmovalnih programih 75. filmskega festivala v Locarnu


Vsi trije filmi bodo na festivalu imeli svetovno premiero.


Jubilejni 75. festival v Locarnu bo potekal od 3. do 13. avgusta, v tekmovalni program kratkih filmov, ki so jih posneli že uveljavljeni režiserji, se je uvrstil kratki igrani film Tako se je končalo poletje scenarista in režiserja Matjaža Ivanišina. V mednarodni program kratkih filmov sta se uvrstila tudi animirani film O denarju in sreči srbsko-slovenskega tandema Ane Nedeljković in Nikole Majdaka Jr. ter dokumentarni film Žoge srbske režiserke Gorane Jovanović.

Vsi filmi se bodo potegovali za nagrado leoparda prihodnosti in vsi bodo na festivalu imeli svetovno premiero.  

Ivanišin nam pripoveduje zgodbo ob koncu poletja, ko v zraku potekajo priprave na letalski miting, moški in ženska gresta k vodi. A prihod legendarnega akrobatskega pilota zanju ne bo glavni dogodek dneva.

Režiser o svojem filmu pravi: »Imel sem idejo za kratki film. Potem smo se z družino za nekaj časa preselili v novo okolje. Veliko sem hodil po novih poteh in tako se je moja ideja počasi zlila z novo pokrajino. Film je rezultat tega srečanja.«

V filmu nastopajo Aleš Jeseničnik, Kristina Olovec in Jernej Jerovšek. Direktor fotografije je Gregor Božič, montažerja sta Matic Drakulić in Uja Irgolič, oblikovalec zvoka je Julij Zornik. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Staragara, producenta sta Miha Černec in Jožko Rutar. Černec je ob tem povedal: «V produkcijski hiši Staragara smo ponosni, da se Matjaž Ivanišin vrača v tekmovalni program tako odmevnega festivala kot je Locarno. V kratkem filmu Tako se je končalo poletje smo preizkušali nove metode pripovedovanja, saj z avtorjem razvijamo celovečerec z naslovom 'Krispan'. Po odzivih in dogovorih z nekaterimi drugimi festivali sem prepričan, da bo Matjažev novi film festivalski hit. V Sloveniji bomo film predstavili na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, pred tem pa sledi posebna premiera v Mariboru, kjer smo film tudi posneli. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil financerjema - Slovenskemu filmskemu centru in Mestni občini Maribor.«

Soproducenti filma so še Focus Fox in Staragara IT. Film je nastal tudi v sodelovanju z Viba filmom.

Ivanišin se je leta 2019 v tekmovalni program festivala uvrstil s svojim večkrat nagrajenim prvencem Oroslan. Rodil se je v Mariboru leta 1981. Leta 2000 se je vpisal na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo – smer filmska in tv režija. Njegovi filmi so bili prikazovani na festivalih kot so FID Marseille, Locarno, Tribeca in Rotterdam in predstavljeni tudi v modernih galerijah ter muzejih kot Center Pompidou, MoMA in ICA London.

O denarju in sreči je srbsko-slovensko-slovaška soprodukcija. Zgodbo za film je napisala Ana Nedeljković, ki je poleg Leona Vidmarja in Nikole Majdaka Jr. tudi animatorka filma. Direktor fotografije je Nikola Majdak Jr., glasbo je napisal Dušan Petrović, oblikovalec zvoka je Julij Zornik. Hrčki živijo in dostojanstveno delajo v Hrčeklandiji, popolni državi s popolnim gospodarstvom. BDP neprestano raste, nezaposlenost ne obstaja, 100 odstotkov prebivalcev se izjavlja za srečne. A seveda kot vsak poskus nasilne ureditve popolne družbe ima tudi svet hrčkov svojo temno plat, ki jo postopoma odkrivamo skozi film. Glavni producent filma je srbska produkcijska hiša Baš Čelik, slovenska soproducentka je Tina Smrekar iz produkcijske hiše Finta Film, slovaški soproducent je BFilm. Smrekarjeva je ob uvrstitvi na festival dejala: »Distopično-satirična bajka O denarju in sreči nastavlja ogledalo družbeni resničnosti, priganjanju za uspehom in avtokratskim tendencam ekonomskega sistema, v katerem živimo in to so teme, ki ne izgubljajo na aktualnosti. Soprodukcije so ustvarjalni dialog, ki ga je potrebno graditi in upam, da bomo ta način sodelovanja lahko vzpostavljali tudi v prihodnje, ter da bo to spodbudilo razvoj industrije animiranega filma pri nas.«

Oba filma je sofinanciral Slovenski filmski center.

Žoge so srbsko-slovenski kratki kreativni dokumentarni film, ki v ospredje postavlja Pokal za mir – turnir v malem nogometu. V njem sodelujejo ekipe, ki jih sestavljajo aktivni pripadniki vojsk držav nastalih po razpadu Jugoslavije. Turnir že več kot desetletje poteka vsako leto v drugi državi udeleženki, mediji pa mu ne posvečajo skoraj nobene pozornosti. Slovenski sodelujoči avtor pri filmu je direktor fotografije Lev Predan Kowarski. Glavni producent je srbska produkcijska hiša Bare, slovenski soproducent je produkcijska hiša Korektif, zanjo Martina Lajtner in Jure Teržan, ki je tudi kolorist filma.

Na lanskem festivalu je kratki animirani film Steakhouse v režiji Špele Čadež, prikazan v mednarodnem programu kratkih filmov, prejel posebno omembo mlade žirije. Leta 2017 je režiser Rok Biček s filmom Družina zmagal na tednu kritike, lani se je z igranim kratkim filmom Kazenski strel, slovensko manjšinjsko soprodukcijo, uvrstil v tekmovalni program kratkih filmov, ki so jih posneli že uveljavljeni režiserji. V mednarodni tekmovalni program se je lani uvrstil tudi celovečerni igrani film, slovenska manjšinska soprodukcija, Nebesa srbskega scenarista in režiserja Srdjana Dragojevića, ki je prejel glavno nagrado mlade žirije.

Novost letošnjega festivala je podelitev zelenega leoparda, s katerim želi festival uvesti proaktivnejše okoljsko udejstvovanje ob obeleževanju 75. obletnice festivala. Festival bo z nagrado promoviral filme, katerih pripovedovanje obravnava ekološka vprašanja in nakazuje daljnovidne produkcijske prakse. Nagrada bo podeljena filmu v tekmovalnem programu, ki najbolje odraža ekološko problematiko in občinstvu ponuja nove in izzivalne interpretacije sprememb, v katerih se nahajamo. Uvaja se tudi zeleni filmski sklad (Green Film Fund), ki bo podpiral filme z obravnavo okoljskih vprašanj in njihovih daljnovidnih praks. Festival svojo tradicionalno nagrado za življenjsko delo (Lifetime Achievement Award) letos podeljuje ameriškemu igralcu Mattu Dillonu.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO