13. julij 2022

Slovenski filmi na 69. festivalu v Pulju

Osrednji filmski hrvaški festival, ki bo potekal od 16. do 24. julija, je letos v svoj program uvrstil štiri slovenske filme.

V program posebnih projekcij se je uvrstil celovečerni igrani film Orkester režiserja Matevža Luzarja, otroški program festivala Pulica bo odprl prvi slovenski božični film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića, v hrvaški tekmovalni program pa se je uvrstil soprodukcijski film Illyricvm prvenec hrvaškega režiserja Simona Bogojevića Naratha, ki bo na festivalu imel svetovno premiero, soprodukcijski film Nebesa srbskega scenarista in režiserja Srdjana Dragojevića se je uvrstil v mednarodni tekmovalni program.

Pulica se s Kapo prične v ponedeljek, 18. julija, ob 10. uri v Istrskem narodnem gledališču. Posebej za hrvaško občinstvo so film sinhronizirali v hrvaščino, kar je bilo posebno doživetje zlasti za mlade igralce.

Kapa pripoveduje zgodbo devetletnega dečka Erika, ki mora zaradi problematičnih staršev živeti v mladinskem domu, in sedemletne Lučke, ki prihaja iz dobro situirane družine. Ker je božič, oba otroka upata, da se jima bodo izpolnile najbolj skrite želje. Erik bi rad božični večer preživel s svojimi starši, Lučka pa si zaželi mlajšo sestrico in psa. Po spletu okoliščin se srečata in skupaj doživita pravo božično pustolovščino, ki v eni sami noči prinese izpolnitev njunih želja, a ne čisto tako kot sta pričakovala. V glavnih vlogah nastopata mlada Gaj Črnič in Kaja Podreberšek, ki se jima pridružujejo Ajda Smrekar, Mojca Fatur, Frano Mašković in René Štúr. V filmu igrajo tudi Klemen Slakonja, Zala Đurić Ribič, Mila Maksimović, Tilen Kolbe, Emil Kulović, Jernej Kuntner, Klemen Klemen, Jaka Fon, Lotos Vincenc Šparovec, Nina Valič, Primož Pirnat in številni drugi. Scenarij za film je napisala Saša Eržen, producentka je Ida Weiss iz produkcijske hiše Senca Studio. Film je nastal v soprodukciji z luksemburškim Wady films, slovaškim Objectif, hrvaškim Studio Dim, Radiotelevizijo Slovenija in RTVS slovaško radiotelevizijo.

Po ogledu filma bo organiziran tudi krajši pogovor z mladimi igralci, kjer bosta v ospredju Gaj Črnič (Erik) in Kaja Podreberšek (Lučka). Film bo predvajan tudi večer prej ob 19.15 uri v Kino Valli. Projekcijo si bosta poleg producentov in glavnih dveh igralcev ogledala tudi režiser Slobodan Maksimović in Zala Đurić Ribič, ki v filmu igra stransko vlogo ter številni drugi ustvarjalci filma in igralci. V okviru filmskega festivala bo potekala tudi mojstrska delavnica s producenti filma, na katerem bodo Ida Weiss, Adolf El Assal, Vanda Raýmanová in Marina Andree Škop strokovni javnosti predstavili ustvarjalni proces in nastajanje soprodukcijskega filma za otroke skozi oči producentov.

Orkester bo na festivalu imel hrvaško premiero, na ogled bo v četrtek, 21. julija ob 19. uri v Istrskem narodnem gledališču. Pihalni orkester iz Slovenije se odpravi na glasbeni festival v malo avstrijsko mesto. Zgodbo spremljamo skozi dogodivščine različnih protagonistov: mladega voznika avtobusa je strah, da bo izgubil službo; dva člana orkestra, nastanjena pri avstrijskih gostiteljih, ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi; srednješolka odkrije očetov drugi obraz; žene, ki so morale ostati doma, uživajo v svobodi … Pet zgodb zaobjame celotno izkušnjo gostovanja orkestra in posledice, ki bodo vplivale na njih. V filmu igrajo Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Gregor Zorc, Alexander Mitterer, Marie Hofstätter, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav, Vesna Pernarčič, Ana Facchini, Mateja Pucko, Mojca Funkl, Marinka Štern, Ela Murko, Ines Pavlič, Matej Abrahamsberg, Marjana Mlinarič Pikelj in Klaudia Reichenbacher. Film je imel svetovno premiero lani novembra v tekmovalnem programu filmskega festivala v nemškem Cottbusu in je nastal v soprodukciji z RTV Slovenija in v sodelovanju s Pihalnim orkestrom Svea – Zagorje, Napravi film iz Zagreba, Viba filmom ter številnimi drugimi. Producentka filma je Petra Vidmar iz produkcijske hiše Gustav Film.

Illyricvm bo na festivalu imel svetovno premiero v četrtek, 21. julija ob 23.15 uri, v osrednjem prizorišču Areni. Scenarij za film sta napisala Simon Bogojević Narath in Saša Podgorelec. Leta 37 pr. n. št. mladega Liburna Volsusa vzame s sabo rimska enota, katere na videz preprosta naloga pobiranja davkov se sprevrže v napeto in z nepričakovanimi obrati prepleteno srečanje z lokalnimi, dozdevno pokorjenimi ilirskimi plemeni. Skozi oči tega za Rimljane primitivnega barbara spremljamo arhaičen, čustven svet čudnih, brutalnih zakonov in običajev, ki so našemu sodobnemu svetu podobni bolj, kot bi sprva pričakovali.

V filmu igrajo Filip Križan, Ylber Bardhi, Robert Prebil, Adrian Pezdirc, Labeat Bytyçi, Franjo Dijak, Edi Čelić, Alan Katić, Elvis Bošnjak, Ana Takač, Ilir Prashtapica, Jasmin Telalović, Siniša Labrović in mnogi drugi. Pri filmu sodelujejo še direktor fotografije Aleksandar Kavić, montažer Damir Čučić, oblikovalec zvoka Julij Zornik, skladatelj Mirko Jankov, scenograf Giorgio Barullo, kostumografinja Zjena Glamočanin in oblikovalka maske Ana Bulajić Črček.

Film je hrvaško-slovensko-italijansko-kosovsko in bosansko hercegovska soprodukcija. Glavni producent je hrvaška produkcijska hiša Kinorama, producentka Ankica Juric Tilić. Slovenska soproducentka je Eva Rohrman iz produkcijske hiše Forum Ljubljana. Ostali soproducenti so italijanski La Sarraz Pictures (Alessandro Borrelli), kosovska Buka Production (Fatmir Spahiu) in bosansko-hercegovska SCCA/Pro.ba (Amra Bakšić Čamo in Adis Đapo).

Nebesa so tri zgodbe o vplivu čudeža na sodobno postjugoslovansko družbo, ki se dogajajo v letih 1993, 2001 in 2026. Junaki se znova pojavljajo skozi različne zgodbe in v novih, vse nenavadnejših okoliščinah. Njihove usode se med seboj prepletajo. Film je ekscentrična komedija, ki na obdobje tranzicije v postkomunistični državi gleda iz nenavadnega kota – obravnava jo kot turbulenten prehod iz poganskega sveta v obdobje krščanstva. Pojavljanje čudeža je odgovor kolektivne zavesti na spremembe, ki vso skupnost silijo, da svet okoli sebe, ki je obrnjen na glavo, gleda z drugačnimi očmi.

V filmu igrajo Goran Navojec, Bojan Navojec, Ksenija Marinković, Nataša Marković, Sana Kostić, Miloš Samolov, Nikola Pejaković, Srđan Žika Todorović, Miloš Timotijević in drugi.

Direktor fotografije je Dušan Joksimović, montažer Petar Marković, scenografki sta Jelena Sopić in Jovana Cvetković, kostumografinja je Tatjana Strugar, oblikovalka maske Sandra Ivatović, oblikovalci zvoka pa Julij Zornik, Ognjen Popić, Zoran Maksimović, avtor glasbe je Igor Perović, za vizualne učinke je poskrbel Nebojša Rogić.

Gre za srbsko–nemško-severno makedonsko-slovensko-hrvaško-črnogorsko in bosansko hercegovsko soprodukcijo. Glavni producent je srbski Delirium (producenta Biljana Prvanović in Srdjan Dragojević). Tudi pri tem filmu je slovenska soproducentka Eva Rohrman iz produkcijske hiše Forum Ljubljana. Ostale soprodukcijske hiše so nemška Ma.ja.de. (Heino Deckert), severno-makedonski Sektor Film (Vladimir Anastasov in Angela Nestorovska), hrvaški Studio dim (Darija Kulenović Gudan), črnogorski Max Film Kino (Predrag Kalezić in Marija Perović) in bosansko-hercegovski Novi film (Srdjan Šarenac).

Film je lani, na svetovni premieri v Locarnu, prejel glavno nagrado mlade žirije, na Mostra de València-Cinema del Mediterrani nagrado za najboljšo fotografijo in na letošnjem Balkan Panorama Film festivalu nagrado rumeni dežnik (Yellow Umbrella) za najboljši mednarodni celovečerni igrani film. V Pulju bo na ogled v nedeljo, 17. julija ob 23.15 uri, v Areni.

V programu študentskih filmov pa bodo predvajali tri kratke filme študentov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, in sicer dokumentarni Na poti režiserja Kristiana Bernarda Irgla, Nočko, mami! v režiji Aljoše Nikoliča ter In je ostala noč režiserja Anžeta Grčarja.

V sklopu strokovnega programa se bo v sredo, 20. julija, odvila sekcija filmi v nastajanju, kjer bodo filmski profesionalci svoje filme pred zaključkom predstavili predstavnikom filmske distribucije: prodajnim agentom, svetovalcem in predstavnikom različnih festivalov. Skupaj se bo predstavilo 13 novih projektov, med njimi tudi celovečerni igrani film Šterkijada režiserja Igorja Šterka. V ponedeljek, 18. julija, pa bo direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar sodelovala na okrogli mizi z naslovom Manjšinske koprodukcije in sodelovanje regijskih filmskih centrov.

Po puljskem festivalu sledi filmski festival v Motovunu, od 26. do 30. julija, na katerega se je v program kratkih filmov uvrstil kratki igrani filma Za vogalom scenarista in režiserja Martina Turka. Enajstletni Nejc je priča medvrstniškemu nasilju. Spoprijatelji se s Timijem, žrtvijo nasilja. Režiser o svojem kratkem filmu pravi: »Ko se je moj sin nekoč stepel v šoli, nisem vedel, kako naj se odzovem, saj nisem poznal vseh okoliščin in nisem vedel, kdo ima prav. V kompleksnosti otroškega sveta je veliko odtenkov resnice in na situacijo sem poskušal pogledati kar se da nepristransko in skozi oči vpletenih otrok. Ta situacija me je potem vodila k snovanju in realizaciji kratkega filma Za vogalom«.
V filmu igrajo Julijan Weiss Turk, Jaka Jakopič, Enej Kaše, Maksimilijan Franceschini Muhič, Iva Babič, Matej Puc, Marinka Štern, Leon Matek, Niko Novak in Robert Jakopič. Producentka filma je Ida Weiss iz produkcijske hiše Bela film. Film bo v Motovunu na ogled v petek, 29. julija.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Vir: slovenski filmski center

POVEZANO