25. julij 2023

Praznik kostanja na Japonskem

Štiri leta po nastanku celovečernega filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov (2019) ter uspešni domači in mednarodni distribuciji bo film pod naslovom Kuri no mori monogatari (栗の森のものがたり) jeseni na ogled še v japonskih kinih. Prvenec Gregorja Božiča s tem nadaljuje svojo festivalsko pot v deželi, ki je slovenskim filmom redko dosegljiva, zato je to nedvomno uspeh in posebej pomemben mejnik za slovensko kinematografijo.

Posebno estetsko doživetje, ki ga pričara ta, v magični realizem potopljena pripoved »z obrobja sveta«, je japonske filmske strokovnjake že pred časom prevzelo. Septembra leta 2020 je film na bienalnem filmskem festivalu v Nari prejel glavno nagrado žirije. Žirija in festivalska ekipa pod vodstvom režiserke Naomi Kawase, ustanoviteljice festivala, je tedaj posebej pohvalila in izpostavila humanizem v filmski pripovedi ter izjemno lepoto podobe.

»Distributer iz Crépuscule Films je film prvič videl na festivalu v Nari. Tako ga je očaral, da se je leto in pol trudil, da bi film predstavil širšemu japonskemu občinstvu. Filmu so zagotovili mesto v kinematografih po vsej državi. Za zdaj so v distribucijo vključeni kinematografi v desetih mestih, plakate in ekskluzivne vstopnice pa pošiljajo svojim partnerjem že zdaj, sredi poletja,« je povedala soscenaristka in producentka filma Marina Gumzi. »Zdi se, da je v filmu nekaj, kar neposredno nagovarja japonsko občinstvo, vendar pa je tudi v tamkajšnjih kinih ponudba, kot povsod, ogromna. Neodvisni filmi že tako redko dosežejo kinodistribucijo ali pa v kinih ostajajo vse krajši čas. Delo našega distributerja je v tem kontekstu fascinantno, zelo so angažirani. »Roadshow«, kakor rečejo začetku distribucije, so uskladili s časom v letu, ko tudi na Japonskem pečejo kostanje, datum premiere pa določili teden dni po prazniku kostanja, ki ga obeležujejo v enem od templjev v Tokiu,« še dodaja Marina Gumzi, ki se bo ob režiserju Gregorju Božiču premiere na Japonskem tudi udeležila.

»Gre za skoraj neverjetno naključje. V istem času smo, še preden smo prejeli novico o distribuciji, načrtovali 'location scouting' za nov celovečerni projekt z delovnim naslovom Sadni film, ki ga bomo delno snemali prav na Japonskem. Raziskave za ta projekt so sicer vezane bolj na podeželje in manjša mesta – ideja je, da se srečamo z lokalnimi sadjarji in pridelovalci sadja iz različnih prefektur. Distribucijo prvega filma bomo obenem s pridom vnovčili pri vzpostavljanju kontaktov s potencialnimi japonskimi koproducenti in partnerji,« je povedal režiser filma Gregor Božič. 

Premiera filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov je napovedana za soboto, 7. oktobra, v kinu Theater Image Forum v osrednjem tokijskem okrožju Šibuja.

Znanilec sveže poetike avtorskega filma

Poetična filmska pravljica, postavljena v Benečijo, pripoveduje o skopuškem mizarju Mariu (Massimo De Francovich), ki čas preživlja v gostilni ob družabnih igrah s sovaščani, benti nad slabim zaslužkom in niti ne opazi, da je ostarela žena (Giusi Merli) hudo bolna. Po ženini smrti v Marievo življenje vstopi mlada Marta (Ivana Roščić), zadnja kostanjarka, ki si z nabiranjem in prodajanjem kostanjev želi zaslužiti dovolj, da bi se lahko odselila v Avstralijo.

Atmosfera filma vodi tudi večnivojsko strukturo zgodbe, ki je izmišljija pripovedovalca Germana – izgub­ljenega sina, ki si predstavlja, kakšni so morali biti zadnji dnevi njegove matere in očeta v zapuščeni vasi v Benečiji, zaznamovani s političnimi napetostmi, revščino in izseljevanjem. Magično »igro svetlobe in senc v slogu mojstrov klasičnega slikarstva«, kot je zapisala žirija Festivala slovenskega filma v Portorožu, ko je nagradila direktorja fotografije Ferrana Paredesa Rubia, nadgrajuje premišljena uporaba glasbe (Hekla Magnúsdóttir). Film pričara skrivnosten stari svet, prepreden s čudeži in čudnimi zgodbami, ki so morda resnične ali pa tudi ne.

Uspešni svetovni premieri na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu leta 2019 je sledila odmevna domača premiera na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer so Zgodbe iz kostanjevih gozdov obveljale za absolutnega zmagovalca festivala. Film je prejel 11 vesen, med njimi za najboljši film, režijo, fotografijo in film po izboru občinstva. 

V tujini so ga nagradili kot najboljši celovečerni film v kategoriji prvencev na 23. Black Nights IFF v Talinu, prejel je še glavno nagrado na 15. A l’est Rouen filmskem festivalu v Normandiji. Azijsko premiero je doživel v Indiji, kjer se je na jubilejnem 50. Mednarodnem indijskem festivalu v Goi uvrstil v tekmovalni program.

Zgodbe iz kostanjevih gozdov je slovensko-italijanska soprodukcija in je približno sedem let nastajal v produkciji Zavoda Nosorogi. Film je sofinanciral Slovenski filmski center ter Eurimages, v fazi razvoja pa ga je podprl mednarodni sklad Ustvarjalna Evropa – podprogram MEDIA . Soproducenti filma so poleg italijanske produkcijske hiše Transmedia Production še RTV Slovenija in Deutsche Film und Fernsehakademie Berlin (DFFB).

Vir: Slovenski filmski center

Foto: Arhiv Nosorogi

POVEZANO