1. september 2023

Najsrečnejši človek na svetu prihaja v naše kinematografe

Celovečerni igrani film Najsrečnejši človek na svetu priznane makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske je premiero doživel na 79. Beneškem festivalu, potem pa se je podal po številnih mednarodnih festivalih. Na Festivalu slovenskega filma je prejel nagrado za najboljšo slovensko manjšinsko soprodukcijo.

V redno distribucijo v slovenske kinematografe prihaja 7. septembra s premiero v Kinodvoru.

Film je postavljen na prizorišče hitrih zmenkov, kjer so laži in skrivanje preteklosti nekaj povsem samoumevnega. Asja je petinštiridesetletna samska ženska, ki živi v Sarajevu. V želji po spoznavanju novih ljudi se udeleži hitrih zmenkov. Na dogodku se sreča z nekaj let starejšim bankirjem Zoranom, s katerim je že prej navezala stike po spletu. Njuno spoznavanje poteka v posocialistični dvorani nekdaj uglednega jugoslovanskega hotela, kjer se udeleženci v časovno omejenih intervalih izmenjujejo za mizami in medsebojno izprašujejo. Asja kmalu spozna, da se njuni poti nista križali povsem naključno. Zoran namreč ne išče ljubezni, temveč odpuščanje.

»Kaj nas opredeljuje? Naša etnična pripadnost, religija, spol? Kaj nas ločuje oziroma združuje? To je zgodba o negotovosti življenja, o naključnih srečanjih, ki povežejo agresorja in žrtev ter pri tem obudijo bolečo preteklost; zgodba o nemogočih povezavah, ljubezni in absurdnosti. Film se začne kot humorna ekskurzija, razvije pa se v goro izkušenj. Naravni ritem je prvinski in tesno povezan s človeškimi preiskovalnimi tehnikami pri iskanju resnice po nasilju. Ta film vidim kot simfonijo koreografiranih gibov, ki razdelajo plasti čustev, ta pa gledalca počasi pripeljejo do točke vrtoglavosti. Lokacija je bistvena: hotel v stilu 80. let, ki priča o nekdanjem jugoslovanskem arhitekturnem slogu – betonskem brutalizmu oziroma modernizmu, potem pa še ranjeno Sarajevo, znamenje odprtih ran in preteklih bolečin,« je o filmu povedala režiserka.

V filmu nastopajo Jelena Kordić Kuret (Asja), Adnan Omerović (Zoran), Labina Mitevska (Marta), Ana Kostovska (Mersiha) in drugi. Film je nastal po scenariju Elme Tataragić in Teone Strugar Mitevske. Direktorica fotografije je Virginie Saint Martin, montažer Per K. Kirkegaard, scenograf Vuk Mitevski, kostumografinja Monika Lorber, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, oblikovalka zvoka pa Ingrid Simon. Glavni producent je produkcija Sisters and Brother Mitevski (Severna Makedonija) v soprodukciji z Entre Chien et Loup (Belgija), Vertigo (Slovenija), Frau Film (Danska), Terminal 3 (Hrvaška), SCCA/pro.ba (Bosna in Hercegovina).

Film je nastal s finančno podporo Filmske agencije Severne Makedonije, Eurimagesa, Danskega filmskega inštituta, Slovenskega filmskega centra, Hrvaškega avdio-vizualnega centra, Fundacije za kinematografijo in Ministrstva za kulturo in šport kantona Sarajevo. V soprodukciji z Belga Productions s podporo ukrepa denarnih povračil belgijskega filmskega sklada ter Filmskega studia Viba film.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO