10. julij 2023

Projekt Gregorja Božiča veliki zmagovalec FIDLaba 2023 v Marseillu

Novi projekt slovenskega režiserja Gregorja Božiča z naslovom Sadni film (Tales Of Fruits And Monsters) je prejel kar tri nagrade na FIDLabu, soprodukcijskem programu francoskega festivala FIDMarseille.

Celovečerni projekt v nastajanju z delovnim naslovom Sadni film (Tales Of Fruits And Monsters ) režiserja Gregorja Božiča je na FIDLabu prejel nagrado providenza, enomesečno bivanje v umetniški rezidenci na Korziki; nagrado DA Films – VOD Platform, ki prinaša distribucijski paket v vrednosti 5.000 evrov; in nagrado nebulae, ki projektu zagotavlja mesto na letošnji soprodukcijski platformi DocLisboa.

Film zasleduje prizadevanja slovenskega filmskega ustvarjalca in botanika ter japonske nevrobiologinje, ki združita moči pri raziskovanju primera stare hruške iz sredine 20. stoletja. Hruška naj bi imela čudežno moč kljubovanja času, njeni sadovi pa naj bi imeli pomlajevalni učinek. Razvoj filma je deloma povezan z etnobotaničnim raziskovanjem starih sadnih sort, ki ga je na področju Goriške regije v zadnjih desetih letih izvajal Gregor Božič, po drugi strani pa raziskuje vprašljivo prepričanje človeške rase glede osrednje vloge človeka v razmerju z drugimi živimi bitji ter pomen domišljije pri zamišljanju drugačnih odnosov in svetov. Scenarista filma sta Gregor Božič in Marina Gumzi

Film nastaja v soprodukciji Slovenije, Francije in Velike Britanije in sicer pod vodstvom slovenske produkcijske hiše Nosorogi ter producentke Marine Gumzi. Francoska produkcijska hiša je Bocalupo Films, ki jo vodi producentka Jasmine Sijerčić. Film je že pridobil sredstva za realizacijo Slovenskega filmskega centra, podporo programa MEDIA ter sredstva za razvoj Francoskega nacionalnega centra za kinematografijo - CNC.

Božičev zadnji celovečerec Zgodbe iz kostanjevih gozdov (2019) je bil premierno prikazan v Torontu 2019 in je na festivalih prejel več nagrad, med drugim je zmagal tudi na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, prejel pa je tudi nagrado za najboljši celovečerni prvenec na festivalu v Talinu.

15. izvedba FIDLaba je potekala od 6. do 7. julija, na njej pa je bilo predstavljenih 10 projektov, ki so bili izbrani med več kot 430 prijavitelji. Žirijo so sestavljali producentka Alexa Rivero (Altamar Films, Francija), Mabel Tapia, namestnica direktorja muzeja Museo Reina Sofía (Španija), in producent Dan Wechsler (Bord Cadre, Švica).

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO