29. november 2023

Vzornik prihaja v kino

Celovečerni film Nejca Gazvode Vzornik bo od 30. decembra na ogled v kinematografih po Sloveniji.

Tretji celovečerni film Nejca Gazvode, v katerem glavno vlogo igra France Mandić, sin uveljavljenih slovenskih igralcev Pie Zemljič in Marka Mandića, je absurdna pripoved o absurdnih časih, ki izpostavlja medvrstniško nasilje, osamljenost ter stisko in nemoč mladostnika, ki živi z mamo alkoholičarko. Maja (Mojca Funkl) in Jan (France Mandić), mama in sin, se po ločitvi od očeta iz Ljubljane preselita v majhen slovenski kraj. Jan obiskuje zadnji razred osnovne šole, na kateri je njegova mama psihologinja. Po zaprtju šol zaradi pandemije se otroci v razrede vračajo z nelagodjem. Jana začnejo brez razloga nadlegovati vrstniki, Maja pa si nakoplje sovražnico v podobi mlade ambiciozne kolegice. Medtem ko dneve večinoma preživlja sam, Jan zaveznika in vzornika najde v skrivnostnem sosedu (Jure Henigman).

Režiser je o svojem tretjem celovečernem igranem filmu povedal: »Vzornik je film o zelo določenem obdobju, sredini leta 2021, dogaja se v osnovni šoli in vse težave, s katerimi se ukvarja, imajo konkretna poimenovanja – medvrstniško nasilje, osamljenost, dostojanstvo. Hkrati pa je film moj izlet v osnovnošolska leta in mladost, ki se z vsakim letom zdi bolj nenavadna, nenaravna, tako kot čas, ki ga po velikem, grozljivem, nepozabnem 2020 živimo tudi sedaj. Vzornik je najbrž moj najbolj osebni projekt, postavljen v najbolj neosebno dobo novejše zgodovine. Iz napetosti med tema dvema poloma izvira to, kar me v filmu zanima in kar ga bo, upam, naredilo izvirnega.«

Vzornik je bil premierno predstavljen na Festivalu slovenskega filma Portorož, kjer je prejel dve nagradi. Vesno za najboljšo stransko žensko vlogo je prejela Vesna Pernarčič za vlogo Špele (Majine sestre), vesno za najboljšo kostumografijo pa Katarina Šavs. Film, katerega producenta sta Aleš Pavlin in Andrej Štritof iz produkcijske hiše Perfo, je nastal v mednarodni soprodukciji (Slovenija, Češka, Italija, Srbija). Soproducenti filma so še češki Evolution Films, italijanski La Sarraz Pictures in srbski Biberche. Sofinancerji filma so Slovenski filmski center, Češki filmski sklad, MIC – Italijansko ministrstvo za kulturo in Filmski center Srbije. Pri projektu je sodeloval tudi Filmski studio Viba film. V kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu, rodnem kraju Nejca Gazvode, pa je prejšnji teden Vzornik napovedal začetek svoje kinematografske poti, ki se začenja 30. novembra.

O režiserju
Nejc Gazvoda
je pisatelj, filmski in gledališki režiser ter scenarist, rojen leta 1985 v Novem mestu. Diplomiral je iz filmske in televizijske režije na AGRFT v Ljubljani; za diplomsko televizijsko dramo Merica sreče je prejel študentsko Prešernovo nagrado. Kot scenarist in režiser je podpisal celovečerna filma Izlet (2011) in Dvojina (2013). Izlet je prejel številna posebna priznanja na mednarodnih festivalih, osvojil tudi pet nagrad vesna na Festivalu slovenskega filma Portorož in veliko nagrado žirije na filmskem festivalu Nashville ter bil slovenski kandidat za nominacijo za mednarodnega oskarja. Kot soscenarist je Gazvoda sodeloval pri filmu Osebna prtljaga Janeza Lapajneta in pri filmu Razredni sovražnik Roka Bička.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO