5. maj 2020

Letošnja slovenska producentka »na potezi« v Cannesu je Marina Gumzi

Zaradi vsesplošne pandemije je letošnji mednarodni filmski festival v Cannesu odpovedan, tako bo letošnje tradicionalno srečanje producentov »na potezi« potekalo virtualno od 11. do 15. maja. Vsako leto je za sodelovanje izbranih 20 mladih producentov iz 20 različnih držav iz vse Evrope. Namen petdnevnega programa je povezovanje podjetnih producentov s potencialnimi koprodukcijskimi partnerji in krepitev njihovih mednarodnih mrež. Program temelji na promocijski in tiskovni kampanji, ki ustvarja mednarodno prepoznavnost in priložnosti za producente.

Letošnja slovenska producentka »na potezi« (Producer On The Move 2020) je Marina Gumzi, ki je na čelu produkcijske hiše Nosorogi. Gumzijeva je študirala dramaturgijo, gledališke vede in filmsko produkcijo v Ljubljani, Berlinu in Parizu. Po študiju se je pridružila mlademu filmskemu kolektivu Nosorogi ter prevzela njegovo vodstvo. V njeni produkciji so med drugim nastali filmi Hiške (2014) režiserjev Darka Sinka in Matjaža Ivanišina, Playing Men (2017) režiserja Matjaža Ivanišina in Zgodbe iz kostanjevih gozdov (2019) režiserja Gregorja Božiča. Za slednjega je z Božičem, s katerim redno sodeluje od študijskih let, napisala tudi scenarij. Film je bil na lanskem 22. Festivalu slovenskega filma absolutni zmagovalec. To je tudi film, s katerim se je uvrstila med letošnjih dvajset izbranih producentov, nominiral pa jo je Slovenski filmski center, ki je od leta 2005 član tega edinega evropskega filmskega promocijskega združenja.

V sodelovanju s francoskim centrom za sodobno umetnost »Le Fresnoy« z Božičem trenutno pripravlja mednarodni filmsko-naravovarstveni projekt Sadje sonca in lune, ki je tudi že prejel sredstva za razvoj projekta na Slovenskem filmskem centru. Kot koscenaristka in producentka poleg tega sodeluje z mlado režiserko in nedavno rezidentko prestižnega canskega programa za mlade avtorje »Cinéfondation« Urško Djukić. Hkrati je del mednarodne ekipe, ki pod vodstvom hrvaškega režiserja Igorja Bezinovića pripravlja eksperimentalni film Fiume o Morte.

Od lanskega oktobra se izobražuje v podiplomskem študijskem programu »Next Wave«, ki ga v obliki raziskovalnega inkubatorja vodi berlinska šola »Deutsche Film - und Fernsehakademie Berlin (DFFB)«. V okviru študija se posveča raziskovanju novih in alternativnih oblik filmske distribucije, sodobnih kuratorskih politik ter trendov globalne cinefilije.

Letošnja posebna edicija canske tržnice bo za Gumzijevo posebej dinamična; poleg izbora med producente »na potezi« bosta z režiserko Urško Djukić na spletni predstavitvi predstavili celovečerni film v razvoju z naslovom Nekaj je v zraku. V programu »Cannes Next«, ki je namenjen tehnološkim inovacijam v filmski industriji, pa bo Gumzijeva na spletni konferenci predstavila svoj novi projekt - digitalno platformo za kolektivno produkcijo družbeno angažiranih dokumentarnih in eksperimentalnih filmov.

Med izbranimi producenti »na potezi« je tudi Danijel Pek iz Hrvaške, ki bo predstavljal projekt Črna mati zemlja, v režiji Roka Bička.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO