4. marec 2024

Filmski opus režiserja Metoda Pevca na ogled v Bergamu

V soboto, 9. marca, se začenja 42. Mednarodni festival Bergamo Film Meeting, ki bo letos postavil na ogled  filme slovenskega režiserja Metoda Pevca. Festival postaja pomembna točka za poglobljeno promocijo slovenskega filma, saj so leta 2018 postavili v fokus režiserko animiranih filmov Špelo Čadež, leta 2019 so predstavili zgodovinsko retrospektivo režiserja Karpa Godine, letos pa bodo predstavili filmski opus scenarista, režiserja, igralca in pisca Metoda Pevca. Slovenskega režiserja so vključili v program Evropa zdaj!, v katerem vsako leto predstavijo sodobne režiserje. Ob Metodu Pevcu bodo letos v fokusu danska režiserka Frederikke Aspöck in švedski režiser Lukasa Moodysson. Vsi trije se bodo v Bergamu tudi osebno predstavili. Metod Pevec se bo 14. oktobra srečal z občinstvom, isti dan bo predstavil tudi svoj zadnji igrani celovečerni film Jaz sem Frenk iz leta 2019. Na festivalu se bodo zvrstili Pevčev celovečerni prvenec Carmen iz leta 1995, Pod njenim oknom (2003), Estrellita – pesem za domov (2006), Lahko noč, gospodična (2011), Vaje v objemu (2012). Ob igranih filmih bo festival predstavil še Pevčev celovečerni dokumentarni film Dom (2015) in kratki igrani film Vse je pod kontrolo iz leta 1992. Ob Pevcu avtorju in režiserju, pa se bo festival poklonil tudi Pevcu igralcu, ki je nastopil v legendarni vlogi partizana Berka v filmu Nasvidenje v naslednji vojni (1980) velikana jugoslovanskega črnega vala Živojina Pavlovića.

Pri življenjepisu Metoda Pevca so na spletni strani italijanskega festivala med drugim zapisali:« Po razpadu Jugoslavije je bil Pevec med prvimi režiserji, ki so posneli celovečerni film in nedvomno je bil eden izmed avtorjev, ki so odpirali pot k ponovnemu rojstvu kinematografije v njegovi državi.« V katalogu je daljši zapis o filmskem opusu Metoda Pevca pripravil italijanski kritik in publicist Nicola Falcinella, poznavalec slovenskega filma in tudi slovenske filmske krajine. Falcinella zapis konča z naslednjimi besedami:« Pevec vse svoje junake, ne glede na skrajne situacije ali dokončne izbire, sili v  iskanje rešitve, neke srednje poti, sprejemljivega kompromisa. Vendar je na koncu na delu pesimizem, ki  je mogoče bolj izrazit v zadnjih filmih, in bi ga režiser rad izničil. Toda nostalgija in spomini na svet, ki ga ni več, so močnejši.« Pregled filmskega opusa Metoda Pevca je v sodelovanju s festivalom pripravil Slovenski filmski center, pod pokroviteljstom  slovenskega veleposlaništva v Rimu.

Bergamo Film Meeting bo predstavil tudi precej obsežno  retrospektivo Érica Rohmerja (1920-2010), francoskega režiserja, scenarista, montažerja in filmskega kritika, enega izmed vodilnih osebnosti Nouvelle Vague in zgodovinsko retrospektivo Sacha Guitryja (1885-1957), plodnega in briljantnega igralca, scenarista, dramatika in režiserja, enega najbolj očarljivih in vsestranskih osebnosti francoskega gledališča in filma 20. stoletja. Tukaj pa sta seveda tudi dva tekmovalna programa: Tekmovalni razstavni, ki je namenjen sedmim celovečernim igranim filmom in v katerem se je leta 2022 predstavil tudi slovenski film Inventura režiserja Darka Sinka ter Close Up, ki predstavlja štirinajst dokumentarnih filmov. V programu animiranih filmov se bodo tokrat predstavili novi portugalski avtorji.

Bergamo Film Meeting bo svoj bogati program pripeljal h koncu 17. marca.
Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO