2. december 2022

Dnevi slovenskega filma v Beogradu

Od 8. do 11. decembra bodo v Beogradu v Jugoslovanski kinoteki potekali osmi Dnevi slovenskega filma. Štirje dnevi bodo posvečeni predstavitvi zadnjih dosežkov slovenske kinematografije, na sporedu bo več kot 25 žanrsko različnih filmov. V program so izbrani tako celovečerni igrani in dokumentarni, kakor tudi kratki filmi. Dneve slovenskega filma odpira letošnji zmagovalec 25. Festivala slovenskega filma Portorož Orkester režiserja Matevža Luzarja, ki na humoren način predstavlja gostovanje vaške godbe na pihala v Avstriji. V program so uvrščeni tudi etično in družbeno angažirani trije kratki igrani filmi in sicer Nevihta režiserja Antona Martina Emeršiča, Za vogalom režiserja Martina Turka in Kazenski strel režiserja Roka Bička. Kot so zapisali v katalogu, vsi trije režiserji zmorejo strokovno obdelati teme kot so emigracije, dozorevanje in medvrstniško nasilje. Na ogled bo tudi letošnji prejemnik vesne za najboljši kratki igrani film Tako se je končalo poletje režiserja Matjaža Ivanišina.

Ostarela glasbenika se v iskanju drage ljubezni iz preteklosti srečata z vzhajajočo mlado pevko, ki ju popelje na pustolovščino življenja je tematika filma Dedek gre na jug režiserja Vinci Vogue Anžlovarja, medtem ko Inventura režiserja Darka Sinka gledalca popelje v labirint paranoje, ki ga povzroča nasilje nad intimnim okoljem glavnega junaka. Dokumentarni film Septembrska klasa scenarista in režiserja Igorja Šterka je portret generacije, ki se je s področja vse Jugoslavije septembra 1987 zbrala v majhni kasarni na otoku Vis, da bi odslužila 365 dni v JLA. Divja Slovenija režiserja Mateja Vraniča in Ena za reko: Zgodba Save režiserja Rožleta Bregarja sta celovečerna dokumentarna filma, ki nam predstavita drugačno Slovenijo, s kajakaškim spustom po porečju Save se odpirajo prizori obale iz rečne perspektive. Iskre v času – svetovni računalniški podvig režiserja Jurija Grudna so poklon jugoslovanskemu elektronskemu gigantu Iskra iz Kranja. Dokumentarni film pripoveduje o dosežkih svetovno znanega podjetja za proizvodnjo telefonov, televizorjev in računalnikov, ter pri gledalcu vzbuja nostalgijo po boljših časih, tako kot tudi kratki igrani film režiserja Metoda Badjure Bloški smučarji iz leta 1932. Gre za pričevanje o prvih izdelovalcih smuči v Sloveniji. Dragocen je tudi celovečerni dokumentarni film Partizanske smučine - Cerkno '45 režiserja Dušana Moravca. Dokumentarni film prikazuje partizansko smučarsko tekmovanje v Cerknem, ki je bil enkraten športni dogodek. Januarja leta 1945 se ga je udeležilo več kot 40 partizanov. Dogodek se je odvijal v osvobojenem partizanskem Cerknem, ki je bilo v času tekem v krogu 80 kilometrov obdano s 15.000 pripadniki nemških in drugih sovražnih enot, tekmovanje pa si je kljub vsemu ogledalo več kot 1.000 gledalcev. Dnevi slovenskega filma se zaključujejo z lanskoletno zmagovalko Festivala slovenskega filma v Portorožu Prasica, slabšalni izraz za žensko režiserke Tijane Zinajić. Film je sarkastična komedija na temo emancipacije in nestrpnosti.

V sklopu spremljevalnega programa bo na ogled tudi razstava avtorskih fotografij režiserja Karpa Godine. Organizatorji so prav tako pripravili retrospektivo njegovih filmov iz 70. let, ki bodo 6. in 7. decembra, poleg Beograda, na ogled še v kulturnih centrih v Novem Sadu, Nišu, Pančevu, Kovini, Vršacu in Smederevem. Režiser bo ob tej priložnosti tudi nagrajen z zlatim pečatom Jugoslovanske kinoteke za njegov prispevek h kinematografiji. Na ogled pa bosta tudi dva dokumentarna filma o režiserju in sicer Slike za razvedrilo režiserja Dragomirja Zupanca in Karpopotnik režiserja Matjaža Ivanišina. V sklopu spremljevalnega programa bosta potekali tudi dve okrogli mizi; prva bo posvečena že omenjeni retrospektivi in bo na sporedu v sredo, 7. decembra, druga pa aktualni slovenski kinematografiji in njenim izzivom, na sporedu bo v soboto, 10. decembra.

V mali dvorani doma kulture študentskega mesta se bodo že peto leto zapored predstavili slovenski kratki in angažirani filmi pod nazivom DSF+. Tudi letos so žanrsko pestro obarvani, od igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih in animiranih. Skupaj kar 16 kratkih filmov različnih žanrov in dolžin. Na sporedu že 4. in 5. decembra.

Dnevi slovenskega filma potekajo v organizaciji Društva Slovencev v Beogradu - Društvo Sava, pod pokroviteljstvom Ministrstva kulture in informiranja Republike Srbije, Urada Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in tujini, Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, Nacionalnega sveta slovenske nacionalne manjšine, Slovenskega filmskega centra in Jugoslovanske kinoteke.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO