Iskre v času – Svetovni računalniški podvig

  • Celovečerni dokumentarni film
  • 82'
  • 2021
  • Slovenija
FULL HD Podnapisi brez dialogov

Janez Škrubej leta 1976 s skupino sošolcev elektrotehnikov ustanovi podjetje Iskra Delta, ki se bliskovito uveljavi, predvsem na vzhodnem trgu. Podjetje hitro postaja samozadostno in kmalu se zanj začne zanimati CIA, z namenom, da tehnologija ne bi prišla v roke sovražniku. Na drugi strani vidi KGB v Iskri Delti zadnjo možnost, da bi nadoknadila tehnološki zaostanek. Iskri Delti se po robu postavi domača oblast. Vrh vsega se začenja razpad Jugoslavije.

Režija Jurij Gruden
Nagrade 1 nagrada
Izjava režiserja/-ke

Osemdeseta leta 20. stoletja, ki so se začela s smrto Josipa Broza Tita in končala z razpadom Jugoslavije, v Evropi pa s koncem bipolarnosti, propadom socializma in evropskim združevanjem, so eno najb

Osemdeseta leta 20. stoletja, ki so se začela s smrto Josipa Broza Tita in končala z razpadom Jugoslavije, v Evropi pa s koncem bipolarnosti, propadom socializma in evropskim združevanjem, so eno najbolj vznemirljivih obdobij sodobne evropske zgodovine. So čas, ko staro še ni zamrlo, novo pa se še ni oblikovalo, v tem obdobju je nastal eden najuspešnejših gospodarskih podvigov. Entuziazem, ki je gnal takratne post hippy gigse, me je navdahnil pri nastanku te neverjetne zgodbe.

scenarij

scenarist
scenarist

režija

režiser

produkcija

producentka

fotografija

direktor fotografije

montaža

montažer

zvok

oblikovalec zvoka

produkcija

produkcija
soprodukcija
soprodukcija
v sodelovanju
tehnična podpora
posebna omemba
žirije
2021

V filmu Iskre v času, svetovni računalniški podvig so predstavljena dejstva in osebna pričevanja Janeza Škrubeja in skupine elektrotehnikov, ki so se med prvimi na svetu lotili razvijanja slovenskega in jugoslovanskega računalnika. Gledalci se seznanimo tako z njihovim svetovnim uspehom kot tudi z okoliščinami in pritiski, katerim je bilo podvrženo njihovo inovatorsko delo. Film je pomembno pričevanje iz prezrte in pozabljene zgodovine.

Tekmovalni program
Premiera
2021
Premiera
10.2021 / FSF - Festival slovenskega filma, Tekmovalni program, Portorož, Slovenija
Alternativni naslovi
Sparks in Time – Worldwide Computer Adventure (angleščina)
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,85:1
Trajanje in dolžina
82'
Barva
barvni in črno-beli
Zvok
5.1
Prikazovalni format
digitalni DCP

Stik z uredništvom