Teona Strugar Mitevska

* 1974
Teona Strugar Mitevska je scenaristka in režiserka, ki je sodelovala pri Najsreќniot čovek na svetot (2022), Gospod postoi, imeto i' e Petrunija (2019) in Jas sum od Titov Veles (2007).
Nagrade 7 nagrad in 1 nominacija
Vesna (žirije)
za najboljši film (manjšinska soprodukcija)
2022

Dramaturgija in režija filma se dopolnjujeta na poti do vrhunca katarze. Film pogumno raziskuje surova ljudska čustva in strahove ter prinaša soočenje preteklosti in sedanjosti. Formirana avtorica sebe in gledalce vrže v strastno raziskovanje filmske forme in teme, pri čemer je ves čas natančna in senzibilna.

zlata Arena (žirije)
za režijo
2019

Hrvaško: „Preciznim redateljskim rukopisom uspjela je gledatelja u potpunosti uvući u filmska zbivanja, karaktere, događaje i društvene okolnosti.“

Cehovska nagrada (stanovska)
za najboljši film
2019

Nagrado podeljuje žirija sestavljena iz treh vodij nemških kinematografov, ki so člani združenja nemške art-kino mreže AG Kino - Gilde e.V.

Nagrada (ekumenske žirije)
za najboljši film
2019

Nagrada ekumenske žirije.

nagrada Art kino mreže Slovenije (strokovna)
za najboljši film (celovečerni)
2019

Junakinjo močni notranji občutek za pravičnost žene v tihi, a vztrajni upor proti navidez svetim pravilom in nepremakljivim strukturam moči. Njen boj je danes več kot aktualen. Izvrstno igro glavne protagonistke in močno zgodbo s ščepcem satiričnega humorja podpira ikonična in hkrati ironična vizualna podoba.

Nominacije
European University Film Award (študentske žirije)
za najboljši film (celovečerni)
2019