Pot domov

  • Celovečerni dokumentarno-igrani film
  • 84' 18''
  • 2022
  • Slovenija

Košarkarski trener Jure Zdovc in upokojeni športni novinar Miha Žibrat obiščeta Rim, kjer je Jure odigral zadnje tekme z jugoslovansko reprezentanco leta 1991, ko je tik pred polfinalno tekmo evropskega prvenstva prišlo navodilo iz Ljubljane, da naj slovenski športniki ne bi več nastopali za jugoslovansko reprezentanco. Jure se je odločil, zapustil soigralce in se z Miho odpravil na negotovo pot proti Sloveniji, kjer se je že začela vojna.

scenarij

scenarist

režija

režiser

produkcija

producent
producent
(Uredništvo dokumentarnih oddaj Tv Slo)
producentka
(Kulturni in umetniški program TV Slo)

fotografija

direktor fotografije

montaža

montažer

scenografija

scenograf
scenograf
scenograf

kostumografija

kostumografka

maska

oblikovalka maske
oblikovalka maske

zvok

oblikovalec zvoka
vodja projekta
vodja projekta
direktorica filma
snemalec zvoka
snemalec
snemalec
kolorist
grafični oblikovalec
urednica
odgovorni urednik

produkcija

produkcija
soprodukcija
distribucija
Pregledni celovečerni igrano-dokumentarni
Festivalska projekcija
2022
Alternativni naslovi
The Way Home (angleščina)
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,77:1 (16:9)
Trajanje in dolžina
84' 18''
Barva
barvni
Prikazovalni format
digitalni datoteka
Število sličic na sekundo
25
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Financiranje
Javni razpis za sofinanciranje realizacije avdiovizualnih projektov - 2020

Projekt Pot domov, pripoved o odločitvi, ki jo je moral sredi evropskega prvenstva v košarki, odvijajočega se ob prelomnih dogodkih slovenske osamosvojitve, sprejeti košarkar Jure Zdovc, izkazuje s svojo tematiko in pristopom velik pomen za razvoj ustvarjanja slovenskih avdiovizualnih del. Z zgodbo o posamezniku, ki ga konkretni zgodovinski dogodki pripeljejo do življenjskega trenutka odločitve, izkazuje projekt velik pomen za uveljavitev avdiovizualne produkcije tako doma kot v tujini. Ima velik pomen za razvoj slovenske kulture in slovenskega jezika. Projekt izkazuje visoko izvirnost in
inovativnost v rabi medija. Portretni projekt Pot domov se trideset let po dogodku vrača v mesto, kjer se je moral košarkar Jure Zdovc odločiti, ali bo z jugoslovansko košarkarsko reprezentanco, ki je veljala za favorita, kot edini slovenski član moštva osvojil eno največjih lovorik v svoji karieri, zlato medaljo na evropskem košarkarskem prvenstvu v Rimu, ali pa se bo sredi prvenstva, ko je JLA napadla Slovenijo, vrnil domov. Vemo, da se je Zdovc odločil za negotovo pot domov. Z njim je potoval športni komentator Miha Žibrat. Trideset let pozneje bosta pot ponovila ... Ob prihajajoči tridesetletnici osamosvojitve Slovenije prinaša projekt univerzalno zgodbo o posamezniku, ki je bil v nekem usodnem zgodovinskem trenutku postavljen pred veliko moralno dilemo in dejstvo, da bo posledice svoje odločitve nosil celo življenje. Projekt izkazuje visoko utemeljenost za izvedbo. Ocena režiserjevega dosedanjega dela je podana na podlagi priloženih referenc, iz katerih je razvidno, da je njegovo režijsko ustvarjalno delo na avdiovizualnem področju odmevno. Odlična ocena režijskega koncepta je podana na podlagi kvalitete, profesionalnosti izvedbe, raznovrstnosti, izvirnosti, komunikativnosti in aktualnosti pristopa k projektu. Ocena producentovega dosedanjega dela je podana na podlagi priloženih referenc, iz katerih je razvidno, da je njegovo dosedanje delo manj do srednje odmevno. Producentova strokovna in finančna kredibilnost je glede na to, da producent ne navaja nobenih dosedanjih pogodb s SFC (razen projekta, ki je bil sprejet na AV razpisu leta 2018) ocenjena nižje, saj mu komisija zaradi tega ni mogla dodeliti višjih točk. Finančni načrt in predračun izkazujeta nekatere pomanjkljivosti, na primer to, da producent kandidira za sredstva na razpisu RTV Slovenija, in to kar za znaten znesek, kar navaja na prijavnem obrazcu, v finančnem načrtu pa ta znesek uvršča med lastna sredstva. Kljub temu komisija ugotavlja, da bo producent, seveda v koprodukciji s RTV Slovenija, projekt sposoben izvesti.

2020
Vir: Slovenski filmski center
RTV Slovenija javni razpis za izdelavo filmov neodvisnih producentov za javno kinematografsko predvajanje v letu 2019
2019
Vir: RTV Slovenija
70,760.00 EUR

Stik z uredništvom