• prvenec

Odpuščanje

  • Celovečerni dokumentarni film
  • 82’
  • 2021
  • Slovenija, Srbija, Črna gora, Kosovo

V odmaknjenem albanskem visokogorju je po večletnem sporu med dvema družinama ubito 19-letno dekle. Leto pozneje je njen morilec v zaporu, njegov brat, bratranec dekletovega očeta, pa s svojo družino še vedno živi le lučaj proč. Medtem ko se žalujoča družina v iskanju podpore obrne na lokalnega škofa, se v spor vmeša vodja nevladne organizacije za spravo iz prestolnice. Predstavi se kot mediator p

V odmaknjenem albanskem visokogorju je po večletnem sporu med dvema družinama ubito 19-letno dekle. Leto pozneje je njen morilec v zaporu, njegov brat, bratranec dekletovega očeta, pa s svojo družino še vedno živi le lučaj proč. Medtem ko se žalujoča družina v iskanju podpore obrne na lokalnega škofa, se v spor vmeša vodja nevladne organizacije za spravo iz prestolnice. Predstavi se kot mediator po Kanunu, starodavnem albanskem plemenskem pravu, ki je bil med komunizmom zatrt, in ki od plemena žrtve zahteva, da se ali maščuje ali spravi s storilčevim plemenom. Vodja organizacije poskuša pri vernem očetu doseči, da bi morilčevi družini ne le odpustil, v krščanskem duhu, pač pa da bi se z njimi spravil. Napetost se stopnjuje, dokler oseba, ki je ves čas tiho stala v ozadju, končno ne spregovori. 

 Observacijski dokumentarec, ki je nastajal v obdobju petih let, z edinstvenim dostopom prvič doslej prikaže pronicljiv, ženski avtorski pogled na patriarhalno družbo, ki je ujeta med napol pozabljeno preteklostjo in nestabilno sedanjostjo.

Režija Marija Zidar
Nagrade 2 nagradi

režija

režiserka

produkcija

producent
soproducent
soproducentka
soproducentka
pridružena producentka

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

montažer
so-montažerka

zvok

oblikovalec zvoka
oblikovalec zvoka
oblikovalec zvoka
kolorist

produkcija

poprodukcija slike
001
poprodukcija zvoka
tehnična podpora
nagrada
za dokumentarni film
2021

Sekcija Balkan Dox. Obrazložitev žirije: Pri ustvarjanju dokumentarnih filmov nekatere teme zahtevajo obravnavo in pristop, ki sta težja in morata biti bolj rahločutna kot pri drugih temah. V Odpuščanju je Marija Zidar poskusila in uspela tako videti kot prikazati celotno sliko krvnega maščevanja in poskusov sprave med družinama, zakoreninjenima v starodavnih rodovnih zakonih, ki veljajo v odmaknjenem goratem predelu severne Albanije. V filmu je zavzela perspektivo tako notranjega kot zunanjega opazovalca; njen pogled na temo in vpletene protagoniste je izjemno rahločuten in etičen, zato protagonisti delujejo kot kompleksni in razdelani liki, ne da bi pri tem izgubili svojo pristnost ali dajali najmanjši vtis izkoriščanosti. Prek vizualne privlačnosti lepih, a neizprosnih gora se družbena krajina gladko in domiselno povezuje z naravno, zaradi česar je Odpuščanje zaokrožen, pametno narejen, prepričljiv in zanimiv film, ki je pomemben tako na formalni kot na vsebinski ravni.

posebna omemba Mlada čebula
za mladega ustvarjalca/ustvarjalko
2021

Obrazložitev (angleško): The 2021 Young Onion Award Special Mention goes to Reconciliation. A beautiful film that takes us to a remote place and into a community stuck with lethal tradition. A film about irreconcilable tragedy with hope of resolution through dialogue by human will against all odds.

2021
Novi avtorji
2021
Balkan Dox
2021
Tekmovalni program - dokumentarni filmi
2021
Evropa! Ženski glas v kinematografiji
2021
Premiera
24.04.2021, Next:Wave tekmovalni program, Kopenhagen, Danska
Alternativni naslovi
Reconciliation (angleščina)
Krvno maščevanje (slovenščina) (delovni naslov)
The Business of Revenge (angleščina) (delovni naslov)
Prvenec
da
Produkcijske države
Slovenija, Srbija, Črna gora, Kosovo
Jezik
albanščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,85:1
Trajanje in dolžina
82 minut
Barva
barvni
Prikazovalni format
digitalni DCP
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Financiranje
100,000 EUR
razpis / za realizacijo slovenskih celovečernih prvencev
2016

Stik z uredništvom