• prvenec

Odpuščanje

  • Celovečerni dokumentarni film
  • 82'
  • 2021
  • Slovenija, Srbija, Črna gora, Kosovo

V odmaknjenem albanskem visokogorju je po večletnem sporu med dvema družinama ubito 19-letno dekle. Leto pozneje je njen morilec v zaporu, njegov brat, bratranec dekletovega očeta, pa s svojo družino še vedno živi le lučaj proč. Medtem ko se žalujoča družina v iskanju podpore obrne na lokalnega škofa, se v spor vmeša vodja nevladne organizacije za spravo iz prestolnice. Predstavi se kot mediator p

V odmaknjenem albanskem visokogorju je po večletnem sporu med dvema družinama ubito 19-letno dekle. Leto pozneje je njen morilec v zaporu, njegov brat, bratranec dekletovega očeta, pa s svojo družino še vedno živi le lučaj proč. Medtem ko se žalujoča družina v iskanju podpore obrne na lokalnega škofa, se v spor vmeša vodja nevladne organizacije za spravo iz prestolnice. Predstavi se kot mediator po Kanunu, starodavnem albanskem plemenskem pravu, ki je bil med komunizmom zatrt, in ki od plemena žrtve zahteva, da se ali maščuje ali spravi s storilčevim plemenom. Vodja organizacije poskuša pri vernem očetu doseči, da bi morilčevi družini ne le odpustil, v krščanskem duhu, pač pa da bi se z njimi spravil. Napetost se stopnjuje, dokler oseba, ki je ves čas tiho stala v ozadju, končno ne spregovori. 

 Observacijski dokumentarec, ki je nastajal v obdobju petih let, z edinstvenim dostopom prvič doslej prikaže pronicljiv, ženski avtorski pogled na patriarhalno družbo, ki je ujeta med napol pozabljeno preteklostjo in nestabilno sedanjostjo.

Režija Marija Zidar
Nagrade 10 nagrad in 1 nominacija

režija

režiserka

produkcija

producent
soproducent
soproducentka
soproducentka
pridružena producentka

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

montažer
somontažerka

zvok

oblikovalec zvoka
oblikovalec zvoka
oblikovalec zvoka
kolorist

produkcija

produkcija
soprodukcija
soprodukcija
soprodukcija
v sodelovanju
v sodelovanju
v sodelovanju
001
v sodelovanju
financiranje
poprodukcija slike
001
poprodukcija zvoka
tehnična podpora
posebna omemba (žirije)
za fotografijo (dokumentarni)
2022
posebna omemba (žirije)
------- (dokumentarni)
2022
DOKUDOC izbrani (žirije)
za najboljši film (dokumentarni)
2021

Dokudoc žirija, v sestavi Uja Irgolič, filmska montažerka, Jan Gogola jr., filmski režiser, Rok Biček, filmski režiser in producent, je složno podelila naziv DOKUDOC IZBRANI 2021 dokumentarnemu filmu ODPUŠČANJE, režiserke Marije Zidar. Dokudoc žirija je svojo odločitev pojasnila:

Filmska drama Odpuščanje (Reconciliation) govori o konkretnih in globalnih razmerah hkrati. Konflikt med dvema družinama hkrati ponazarja tudi konflikt med družbenimi konteksti v sodobnem svetu. Pomeni ideologij so nam skriti, prav tako kot obrazi sosedov. Če se kot pijanec plota držimo samo in predvsem tradicije, potem izgubimo priložnost spoznati sedanjost in tudi prihodnost. Kot primer v filmu lahko vidimo prizor, ko dva moška s sovražnih bregov med popravljanjem vodnjaka sodelujeta, a le dokler se ne začne razprava o hierarhiji tradicionalnih in verskih pravil. Režiserka Marija Zidar je z upodobitvijo likov dosegla tako zelo intimne odnose, da se gledalec lahko popolnoma vživi v zgodbo. Precizna uporaba kamere iz roke izraža vidno in nevidno napetost, ko akterji poskušajo vzpostaviti spravo. Film Odpuščanje intenzivno analizira osebni svet, v katerem smo postavili zidove tako okoli sebe kot tudi znotraj sebe.

Nagrada (žirije)
za najboljši film (dokumentarni)
2021

Cine Balkan Panorama

Nagrada (žirije)
za najboljši film (dokumentarni)
2021

Sekcija Balkan Dox. Obrazložitev žirije: Pri ustvarjanju dokumentarnih filmov nekatere teme zahtevajo obravnavo in pristop, ki sta težja in morata biti bolj rahločutna kot pri drugih temah. V Odpuščanju je Marija Zidar poskusila in uspela tako videti kot prikazati celotno sliko krvnega maščevanja in poskusov sprave med družinama, zakoreninjenima v starodavnih rodovnih zakonih, ki veljajo v odmaknjenem goratem predelu severne Albanije. V filmu je zavzela perspektivo tako notranjega kot zunanjega opazovalca; njen pogled na temo in vpletene protagoniste je izjemno rahločuten in etičen, zato protagonisti delujejo kot kompleksni in razdelani liki, ne da bi pri tem izgubili svojo pristnost ali dajali najmanjši vtis izkoriščanosti. Prek vizualne privlačnosti lepih, a neizprosnih gora se družbena krajina gladko in domiselno povezuje z naravno, zaradi česar je Odpuščanje zaokrožen, pametno narejen, prepričljiv in zanimiv film, ki je pomemben tako na formalni kot na vsebinski ravni.

Nagrada Društva slovenskih filmskih publicistov FIPRESCI (kritiške žirije)
za najboljši film (celovečerni)
2021

Gre za premišljen film, ki odpira vpogled v neopatriarhalne strukture. Ob intimni družinski tragediji subtilno prikaže spotikanje populizma ob demokratizem, pri čemer v presojo gledalk in gledalcev ne posega.

Vesna (žirije)
za najboljši film (dokumentarni)
2021

Avtorica Marija Zidar skozi zapleten konflikt med sorodniki izriše kompleksno podobo patriarhalne družbe. Z natančno in zadržano opazovalno tehniko nas popelje v samo jedro dveh sprtih družin in tako ustvari večplasten in presunljiv dokumentarni film.

Vesna (žirije)
za montažo
2021

Družinska tragedija, tradicionalna albanska vas sredi gorskih brezpotij. Nova gospoda in uprava, svečeniki in odvetniki, proces snemanja, ki je trajal šest let. Vse to je montaža uspela oblikovati v vizualno in dramaturško celoto. Glavni lik filma, dekle, ubito v družinskem sporu, ostaja prisoten v svoji bolečini, molku in pogledu njene matere. Moški liki – sosedje, sorodniki, uradniki in svečeniki – so okupirani z mačo temami: kdo je pomembnejši in kdo si je nagrabil več denarja. Sistem se je spremnil, a patriarhat je ostal.

posebna omemba Mlada čebula (žirije)
za mladega ustvarjalca/ustvarjalko
2021

Obrazložitev (angleško): The 2021 Young Onion Award Special Mention goes to Reconciliation. A beautiful film that takes us to a remote place and into a community stuck with lethal tradition. A film about irreconcilable tragedy with hope of resolution through dialogue by human will against all odds.

Nagrada (žirije)
za najboljšo režiserko (dokumentarni)
2021

Reci ne statusu quo.

Nominacije
Nagrada (žirije)
za najboljši film (dokumentarni)
2021
Festivalska projekcija
2022
Evropa! Ženski glas v kinematografiji
Festivalska projekcija
2021
Festivalska projekcija
2021
Prvo predvajanje v državi
2021
Reci ne statusu quo
Festivalska projekcija
2021
Prva stran
Prvo predvajanje v državi
2021
Cine Balkan Panorama
Festivalska projekcija
2021
Otvoritveni film
Festivalska projekcija
2021
Novi avtorji
Festivalska projekcija
2021
Tekmovalni program - dokumentarni filmi
Prvo predvajanje v regiji
2021
Balkan Dox
Festivalska projekcija
2021
Mednarodni tekmovalni program
Prvo predvajanje v državi
2021
Next:Wave tekmovalni program
Premiera
2021
Premiera
24.04.2021 / CPH:DOX, Next:Wave tekmovalni program, Kopenhagen, Danska
Alternativni naslovi
Krvno maščevanje (slovenščina) (delovni naslov)
The Business of Revenge (angleščina) (delovni naslov)
Reconciliation (angleščina)
Gjakmarrja (albanščina) (delovni naslov)
Prvenec
da
Produkcijske države
Slovenija, Srbija, Črna gora, Kosovo
Jezik
albanščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,85:1
Trajanje in dolžina
82'
Barva
barvni
Prikazovalni format
digitalni DCP
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Financiranje
Redni letni javni razpis za sofinanciranje realizacije projektov slovenskih celovečernih prvencev
2016
Vir: Slovenski filmski center
RTV Slovenija javni razpis za izdelavo filmov neodvisnih producentov za javno kinematografsko predvajanje v letu 2015
2015
Vir: RTV Slovenija
91,500.00 EUR
Ustvarjalna Evropa MEDIA - Podpora za posamezne projekte 2015, EACEA 17/2014
2015
Vir: Zavod Motovila (Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji, december 2020)
25,000.00 EUR
Redni letni javni razpis za sofinanciranje razvoja animiranih, celovečernih igranih in celovečernih dokumentarnih filmskih projektov
2014
Vir: Slovenski filmski center

Stik z uredništvom