• prvenec

Odpuščanje

  • Celovečerni dokumentarni film
  • 80’
  • 2021
  • Slovenija, Srbija, Črna gora, Kosovo

V odmaknjenem albanskem visokogorju je po večletnem sporu med dvema družinama ubito 19-letno dekle. Leto pozneje je njen morilec v zaporu, njegov brat, bratranec dekletovega očeta, pa s svojo družino še vedno živi le lučaj proč. Medtem ko se žalujoča družina v iskanju podpore obrne na lokalnega škofa, se v spor vmeša vodja nevladne organizacije za spravo iz prestolnice. Predstavi se kot mediator p

V odmaknjenem albanskem visokogorju je po večletnem sporu med dvema družinama ubito 19-letno dekle. Leto pozneje je njen morilec v zaporu, njegov brat, bratranec dekletovega očeta, pa s svojo družino še vedno živi le lučaj proč. Medtem ko se žalujoča družina v iskanju podpore obrne na lokalnega škofa, se v spor vmeša vodja nevladne organizacije za spravo iz prestolnice. Predstavi se kot mediator po Kanunu, starodavnem albanskem plemenskem pravu, ki je bil med komunizmom zatrt, in ki od plemena žrtve zahteva, da se ali maščuje ali spravi s storilčevim plemenom. Vodja organizacije poskuša pri vernem očetu doseči, da bi morilčevi družini ne le odpustil, v krščanskem duhu, pač pa da bi se z njimi spravil. Napetost se stopnjuje, dokler oseba, ki je ves čas tiho stala v ozadju, končno ne spregovori. 

 Observacijski dokumentarec, ki je nastajal v obdobju petih let, z edinstvenim dostopom prvič doslej prikaže pronicljiv, ženski avtorski pogled na patriarhalno družbo, ki je ujeta med napol pozabljeno preteklostjo in nestabilno sedanjostjo.

Režija Marija Zidar

scenarij

scenaristka

režija

režiserka

produkcija

producent
soproducentka
soproducentka
soproducent
pridružena producentka

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

montažer
pridružena montažerka

zvok

oblikovalec zvoka
oblikovalec zvoka
oblikovalec zvoka
kolorist

produkcija

poprodukcija slike
tehnična podpora
Premiera
24.04.2021, CPH:DOX Festival dokumentarnega filma, Kopenhagen, Danska
Alternativni naslovi
Reconciliation (angleščina)
Krvno maščevanje (slovenščina) (delovni naslov)
The Business of Revenge (angleščina) (delovni naslov)
Prvenec
da
Produkcijske države
Slovenija, Srbija, Črna gora, Kosovo
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,85:1
Trajanje in dolžina
80 minut
Barva
barvni
Prikazovalni format
digitalni DCP
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Financiranje
100,000 EUR
razpis / za realizacijo slovenskih celovečernih prvencev
2016

Stik z uredništvom