Dani ludila

Nori dnevi

  • Celovečerni dokumentarni film
  • 73'
  • 2018
  • Hrvaška, Slovenija
FULL HD Podnapisi

Maja in Mladen trpita zaradi različnih duševnih stisk. Ne štejeta se za duševno bolne, vendar duševno raznolike. Po več letih zdravljenja pod strogim zdravniškim nadzorom in številnih tablet, se odločita za drugačen pristop k zdravljenju svoje duševne stiske. Borita se ne samo proti očitni diskriminaciji, temveč se odločita spregovoriti o svojih čustvenih težavah – in to storita neposredno v kamer

Maja in Mladen trpita zaradi različnih duševnih stisk. Ne štejeta se za duševno bolne, vendar duševno raznolike. Po več letih zdravljenja pod strogim zdravniškim nadzorom in številnih tablet, se odločita za drugačen pristop k zdravljenju svoje duševne stiske. Borita se ne samo proti očitni diskriminaciji, temveč se odločita spregovoriti o svojih čustvenih težavah – in to storita neposredno v kamero. Z jemanjem 15 tablet na dan, ki jima jih predpisujejo njuni zdravniki, je to edino medicinsko zdravljenje, ki ga prejmeta. Težko je pričakovati, da se jima bo duševno zdravje kadarkoli izboljšalo. Namesto terapevtskega pogovora s psihiatrom, pričneta odkrito govoriti v kamero, delita svoja najgloblja čustva in strahove ter pokažeta, kako zdravstveni sistem deluje do uporabnikov. Ne nazadnje, Maja in Mladen si želita zgolj počutiti se kot normalni, sprejeti in izpolnjeni človeški bitji. Maja želi postati Mike - močan in brezkompromisen moški v plavalnih hlačah Speedo in Mladen želi najti žensko svojega življenja ter se osvoboditi vpliva duhovnika in konservativne družine. "Nori dnevi" je kombinacija opazovalnega dokumentarca in participativnega snemanja, ki zajame globino tistega, kar je človeku najpomembnejše - občutek varnosti.

Režija Damian Nenadić
Zasedba Maja Šćukanec, Mladen Badjun
Nagrade 1 nagrada
vrstni red špice

scenarij

scenarist

režija

režiser

produkcija

producent
soproducentka
izvršni producent
izvršni producent

fotografija

direktorica fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

montažerka

zvok

oblikovalec zvoka
oblikovalec zvoka
mešalec zvoka
mešalec zvoka
producentka digitalnega intermediata
kolorist

produkcija

Vesna
za posebne dosežke
2018

Nori dnevi nas malodane prestrašijo s filmskim ugibanjem, ali se za duševno obolelostjo morda ne skrivajo zgolj neskončna ranljivost življenja, človeška nemoč in sovražni demoni, ki krožijo med nami. Film brez moraliziranja odpira mučna vprašanja, kako se na duševne stiske odzovemo mi, kako reagira sistem, medicina, farmacija. Zaradi premišljene, čeprav zgolj navidezne odsotnosti avtorja ostane samo iskren, do surovosti prepričljiv dokument, ki na gledalca deluje skoraj fizično.

Alternativni naslovi
Days of Madness (angleščina)
Nori dnevi (slovenščina)
Produkcijske države
Hrvaška, Slovenija
Jezik
hrvaščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,77:1 (16:9)
Trajanje in dolžina
73'
Barva
barvni
Zvok
Dolby SRD
Prikazovalni format
digitalni DCP
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Financiranje
25,000.00 EUR
razpis / za manjšinjsko soprodukcijo
2015

Stik z uredništvom