Cankar

  • Celovečerni dokumentarno-igrani film
  • 93’
biografski
  • 2018
  • Slovenija
FULL HD Podnapisi

Ivan Cankar (1876–1918) velja za najpomembnejšega slovenskega pisatelja. Njegova beseda ima še danes enako moč in svežino kot ob nastanku. Je ikona naroda; priklanjajo se mu, ga zlorabljajo za politične programe, malokdo pa ga bere, kaj šele razume. Dokumentarna plast filma se zoperstavlja mitom, ki so se spletli okrog pisateljevega alkoholizma, razmerij s številnimi ženskami ter vzrokov za njegovo smrt. Igrani prizori črpajo motive iz Cankarjeve literature, ohranjenih pisem ter besedil njegovih sopotnikov.

Dokumentarno-igrani film Cankar nam v igranih prizorih približa zasebno življenje največjega slovenskega pisatelja. Filmska pripoved se začne novembra 1899, ko Ivan Cankar najame kabinet pri družini Löffler v dunajskem predmestju Ottakring. Sprva se približa gospodinji, pozneje pa njeni odraščajoči hčeri Steffi. Pri njih se ustali za skoraj deset let in tam ustvari večino svojih del.

Ob obisku brata Karla v Sarajevu je gost nadškofa Josipa Stadlerja. Tam napiše Hlapce in se odloči, da se ne bo vrnil k zaročenki na Dunaj. Naslednja leta živi na ljubljanskem Rožniku. Tudi tam se zapleta s tamkajšnjimi dekleti; je pozoren ljubimec, družaben in izjemno inteligenten.

Opazuje bedo obubožanega delavskega razreda okoli sebe in se navduši za socialdemokracijo. Upor proti krivičnemu družbenemu redu preveva celoten Cankarjev opus. Z rekonstrukcijami nekaterih javnih nastopov v filmu je poudarjena moč in aktualnost njegove politične besede.

Pozorno branje Cankarjevih del nam razkriva podrobnosti iz pisateljevega življenja. V njegovih skoraj filmskih opisih prepoznavamo prostore, portrete najbližjih in sodobnikov. Marsikaj, kar je opisal v literaturi, je nekaj let pozneje tudi sam doživel. V premišljenih prepletih igranega, animiranega in dokumentarnega so rokopisi in pisma iz njegove zapuščine vtkani v igrane prizore. Junaki v filmu spregovorijo z besedami iz Cankarjeve proze.

Film odpira vprašanje, kako se je v dobrem stoletju izoblikoval mit o Ivanu Cankarju. Veličasten opus romanov, povesti, črtic, pesmi, esejev, političnih govorov, člankov in pisem ponuja široko polje interpretacij. Cankarja so si prisvajali tako na levici kot na desnici. V dokumentarnem delu filma se srečujemo s poznavalci, ki strastno razkrivajo prezrte plati pisateljevega dela. Prepričani smo, da smo o Cankarju v dobrem stoletju izvedeli vse, vendar njegovo delo v resnici le površno poznamo.

Režija Amir Muratović
Zasedba Rok Vihar, Lara Vouk, Helena Peršuh
Nagrade 1 nominacija
vrstni red špice
Ivan Cankar
Steffi Löffler
Albina Löffler
Malci Löffler
Steffi Löffler Jr.
Izidor Cankar
Nina Bergman
Milena Rohrman
Alojz Kraigher
nadškof Stadler
Karlo Cankar
Ivan Grohar
Fran Saleški Finžgar
Alfred Löffler
Willy Löffler
skrbnica
Mici Pfeiffer
abecedni vrstni red

scenarij

scenarist

režija

režiser

produkcija

producent
producent/-ka

animacija

glavna animatorka

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

montažer
montažer

scenografija

scenograf

kostumografija

kostumografka

zvok

oblikovalec zvoka
snemalec zvoka
maskerka

produkcija

produkcija
soprodukcija
tehnična podpora
Nominacije
Iris
za fotografijo
2019

Kategorija: dokumentarni film. Pokrovitelj nagrade je podjetje NuFrame.

Beograd, Srbija
2018
Slavnostna premiera
2018
Tekmovalni program
Premiera
2018
Premiera
13.09.2018 / FSF - Festival slovenskega filma, Tekmovalni program, Portorož, Slovenija
Alternativni naslovi
To delo je v javni lasti (slovenščina) (delovni naslov)
Žanr
biografski
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
nemščina, slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,77:1 (16:9)
Trajanje in dolžina
93 minut
Barva
barvni
Zvok
5.1
Prikazovalni format
digitalni DCP (50p, 25p)
digitalni Blu-ray
digitalni datoteka (H264, MP4)
Število sličic na sekundo
25
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Ocenjeni proračun
199,230.00 EUR
Financiranje
60,000.00 EUR
razpis / za realizacijo celovečernih filmov
2017

Stik z uredništvom