Bik

  • Kratki igrani film
  • 13'
drama
  • 2019
  • Slovenija

Milan Veber je 40-letni brezposelni likovni pedagog, ki je že nekaj časa brez službe in mu kronično primanjkuje denarja. Živi v poceni najeti garsonjeri nekdaj žive delavske četrti industrijskega mesta ter se počuti premlad, da bi se postaral, in prestar, da bi začel znova. Vse do trenutka, ko nekega jutra po prekrokani noči hoče odpreti konzervo govejega golaža. Takrat skozi okno zagleda na ulici bika. Tistega bika, ki je pravkar pobegnil iz klavnice.

Režija Bojan Labović
Zasedba Jure Ivanušič, David Čeh, Nataša Ralijan
Izjava režiserja/-ke

Režiser Bojan Labović je idejo za film dobil ob ogledu posnetka bežečega bika, ki ga je skozi okno s telefonom posnel anonimen stanovalec. Prav ta anonimnost je bila vzrok, da je bolj kot o samem pob

Režiser Bojan Labović je idejo za film dobil ob ogledu posnetka bežečega bika, ki ga je skozi okno s telefonom posnel anonimen stanovalec. Prav ta anonimnost je bila vzrok, da je bolj kot o samem pobegu začel razmišljati o dojemanju le tega. Še toliko bolj, saj se je bikov sprehod po mestnih ulicah zaključil z njegovo javno usmrtitvijo. Torej z dokončno kaznijo zaradi želje po svobodi in življenju.

vrstni red špice
Milan Veber
Albin (mesar)
sluteča ženska
prvi mesar
policiska
referentka
drugi mesar
ženska s psom
(radijski glas)
(radijski glas)

scenarij

scenarist

režija

režiser

produkcija

producent

fotografija

direktor fotografije

montaža

montažer/-ka

scenografija

scenograf

kostumografija

kostumografka

maska

oblikovalka maske

zvok

oblikovalec zvoka
asistent režije
vodja statistov
direktor filma
vodja snemanja
asistent produkcije
rekviziter
asistent scenografije
snemalec zvoka
snemalec zvoka
snemalec zvoka
(snemalec radijskih napovedi)
snemalec zvoka
(snemalec radijskih napovedi)
mikrofonist
ostrilec
asistent kamere
scenski fotograf
mojster osvetljave
osvetljevalec
osvetljevalec
agregatist
scenski mojster
scenski mojster
scenski tehnik
asistentka kostumografije
koloristka
grafični/-a oblikovalec/-ka
grafični oblikovalec
izvajalec glasbe
voznik
trener živali

produkcija

produkcija
soprodukcija
soprodukcija
soprodukcija
financiranje
glasba
poprodukcija slike
tehnična podpora
Predstavitev
2019
Alternativni naslovi
The Bull (angleščina)
Žanr
drama
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,77:1 (16:9)
Trajanje in dolžina
13'
Barva
barvni
Zvok
5.1
Prikazovalni format
digitalni DCP
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Ocenjeni proračun
81,140.00 EUR
Financiranje
Redni letni javni razpis za sofinanciranje realizacije slovenskih kratkometražnih filmskih projektov za leto 2017

BIK je scenarij za kratki igrani film po resničnih motivih. Tematika je univerzalna in izvirna, saj povzema resnične dogodke, ki so nesumljivo avtentični. Nekoliko manj je relevantna v pripovednem načinu. Struktura scenarija je dramaturško utemeljena, liki so dosledni v svojih položajih in dejanjih, ki jih sprožajo; kar zmoti je pripovedni način, ki je ponekod preveč shematičen ali premalo premišljen in ni v sozvočju z osnovno idejo filmske pripovedi. Dialogi so dobri, avtentični in pripomorejo k socialno depresivnem splošnem vzdušju filma.

Pričakovana privlačnost filma za slovenski in evropski oziroma mednarodni kulturni prostorni ni zanemarljiva, če se odpravijo pomanjkljivosti v narativnem postopku, ki je ponekod avtorsko »vsiljiv«.

Ocena režiserjevega dosedanjega dela je podana na podlagi priloženih referenc, iz katerih je razvidno, da je njegovo delo na AV področju odmevno.

Ocena režijskega koncepta je podana na podlagi priložene eksplikacije, iz katere je razvidna vizualna podoba, slikovno gradivo ni priloženo.

Odmevnost producentskega dela na AV področju je podana na podlagi priloženih referenc, iz katerih je razvidno, da je njegovo delo na AV področju manj odmevno, saj je MAKUS Bojan Labović s.p novoustanovljena produkcijska hiša. Mednarodni koproducent ni prisoten.

Ocena okvirnega finančnega in terminskega načrta za produkcijo filma je podana na podlagi priložene dokumentacije, iz katere je razvidno, da je projekt dobro pripravljen, saj sta finančni načrt in predračun utemeljena, višina zagotovljenega lastnega deleža in deleža koproducenta je izkazana, terminski načrt in distribucijsko-promocijski načrt doma in v tujini sta ustrezna in jasno definirana.

2017
Vir: Slovenski filmski center
RTV Slovenija javni razpis za izdelavo filmov neodvisnih producentov za javno kinematografsko predvajanje v letu 2016
2016
Vir: RTV Slovenija
61,000.00 EUR
Maribor, Slovenija

Stik z uredništvom