Apoptoza

  • Kratki igrani film
  • 19’
fantastični, znanstveni
  • 2017
  • Slovenija

Leto 2074. Popolno onesnaženje Zemlje. Pomanjkanje hrane. Propad vlade in sistemov. Nadzor prevzame korporacija Bionet, ki obljublja svetlejšo prihodnost z izdelkom Biogreen. Države postanejo sektorji pod administracijo Bioneta. Vsak prebivalec ima vgrajen identifikacijski čip, ki poleg osebnih informacij razkriva tudi njegovo finančno stanje. Nadzor izvajajo posebne sektorske pisarne, ki delujejo pod okriljem Bioneta. Čas je za poslednjo rešitev ...

Bližnja prihodnost. Človeštvo z nekontroliranim onesnaževanjem zemlje med drugim povzroči tudi popolno pomanjkanje hrane. To pripelje tudi do razpada držav, religij in sistemov. Nadzor nad človeštvom prevzame korporacija Bionet, ki zagotovi hrano v obliki zelenih krekerjev imenovanih Biogreen. Zemljina obla je pod upravo korporacije Bionet razdeljena na več sektorjev. Sektorji so nekakšne oblike ostankov državnih sistemov. Zaradi ponovnega naraščanja prebivalstva in pomanjkanja surovin za proizvodnjo zelenih krekerjev, se korporacija Bionet odloči za razvoj novega ukrepa pri pridobivanju prehrambenih surovin. Novi ukrep poimenujejo Biored. Končno rešitev in izpeljavo ukrepa zaupajo vestni gospodični Fisher, ki vodi v imenu korporacije sektor 43, province 72 DH. Izvedbo ukrepa gdč. Fisher med drugim izpelje tudi preko posebnega državnega oddelka za informiranje sektorja 43, province 72 DH, kjer deluje ubogljivi in oblasti željni Mentor. Za preizkus novega končnega ukrepa si Mentor izbere nič hudega slutečega Ivana Kvedra, katerega edina pomanjkljivost je, da je likvidno nesposoben in tako predstavlja le finančno breme za državo v službi korporacije. Bizarni odlok Mentor izvede preko identifikacijskega čipa, ki ga ima vgrajen vsak prebivalec pod nadzorom korporacije Bionet. Posledice ukrepa so za Ivana precej ne slutene in ga preko ne milostnega sistema korporacije Bionet pripeljejo do zaključne faze, ki razkrije še druga skrita ozadja ukrepa Biored. Za korporacijo in njene uslužbence je ukrep uspešno opravljen. Ne pa tudi za Ivana.

scenarij

scenarist

režija

režiser

produkcija

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

montažer

scenografija

scenograf
scenograf
scenograf

kostumografija

kostumografka

maska

oblikovalka maske

zvok

oblikovalec zvoka
ustvarjalec vizualnih učinkov
snemalec
kolorist

produkcija

soprodukcija
soprodukcija
v sodelovanju
Iris
za fotografijo
2018

Kategorija: kratki igrani film.

Vesna
za kratki film
2017

Tomaž Gorkič v znanstveno fantastičnem filmu Apopotoza leta 2074 zgradi futuristično mesto, v katerem ljudje z identifikacijskimi čipi umirajo vsem na očeh. Njihova trupla izrabljajo v prehrambeni industriji in aluzija na nacizem je mogočna. Produkcijsko močan izdelek, ki z mračno atmosfero izpostavlja neposredni namig na iztrebljanje človeške identitete, obenem pa skrbvzbujajoče tesnobno preizprašuje prihodnost.

Una-Sana
za montažo
2017
Una-Sana
za stransko vlogo
2017
Una-Sana
za kostumografijo
2017
Alternativni naslovi
Apoptosis (angleščina)
Žanr
fantastični, znanstveni
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
2,39:1/2,35:1
Trajanje in dolžina
19 minut / 494 metrov
Barva
barvni
Zvok
5.1 Dolby SRD
Prikazovalni format
digitalni DCP
Število sličic na sekundo
25
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Ocenjeni proračun
144,152.00 EUR
Financiranje
55,000.00 EUR
razpis / za realizacijo filmskih projektov
2014

Stik z uredništvom