15. oktober 2024

8. Dnevi slovenskega filma v Budimpešti

Med 17. in 19. oktobrom si bo madžarsko občinstvo na zdaj že 8. Dnevih slovenskega filma ogledalo tri novejše slovenske filme. Dneve bo odprl slovenski kandidat za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec Odrešitev za začetnike, scenaristke in režiserke Sonje Prosenc, ki se bo skupaj z direktorjem fotografije Mitjem Ličnom odprtja tudi udeležila. Po projekciji bo potekal pogovor med ustvarjalcema filma in gledalci.

Film je svetovno premiero doživel junija na ameriškem festivalu Tribeca v New Yorku, evropsko premiero pa na avgustovskem festivalu v Sarajevu, kjer je bil hkrati otvoritveni film tekmovalnega programa. V Sarajevu je prejel nagrado CICAE - nagrado združenja 3000 art kinematografov z vsega sveta, zatem pa je režiserka Sonja Prosenc prejela še častno nagrado Živka Nikolića na filmskem festivalu Herceg Novi, ki jo podeljujejo ustvarjalkam in ustvarjalcem, ki s svojim delom izrazito prispevajo k filmski umetnosti.

Film govori o komični disfunkcionalnosti odnosov v na videz popolni meščanski družini. V glavnih vlogah v filmu nastopajo: Katarina Stegnar, Marko Mandić, Mila Bezjak in francoski igralec Aliocha Schneider, v stranskih vlogah pa še Kristoffer Joner, ki je v prejšnjem celovečercu režiserke Zgodovina ljubezni odigral glavno moško vlogo, Judita Franković Brdar, Jure Henigman, Ana Djurić - Konstrakta ter Matija Vastl. Producent filma je produkcijska hiša Zavod Monoo, sicer je film slovensko-italijansko-norveško-hrvaško-srbska soprodukcija.

Naslednji dan, v petek, bo na ogled Opazovanje scenarista in režiserja Janeza Burgerja. Režiser je scenarij za celovečerec napisal skupaj s srbskim režiserjem in scenaristom Srdjanom Koljevićem (1966–2023). V glavnih vlogah igrajo Diana Kolenc, Nataša Keser, Jure Henigman, Vladimir Vlaškalić, Benjamin KrnetićPavle Ravnohrib, Blaž SetnikarVito Weis, Timon Šturbej in Maks Dakskobler. Film je nastal v produkciji Staregare in soprodukciji s Transmedia Production, Propeler film, Kaval film in RTV Slovenija.

Film Opazovanje je navdihnil pretresljiv resnični dogodek, ki se je zgodil v Sloveniji pred približno sedmimi leti. Mlada moška sta do smrti pretepla vrstnika, medtem ko sta grozljiv prizor snemala z mobilnim telefonom in ga predvajala v živo na Facebooku. Šokantno je dejstvo, da si je posnetek v živo ogledalo 20.000 ljudi (torej en odstotek slovenske populacije), a je le malokdo izmed teh poklical policijo.

Na Festivalu slovenskega filma Portorož je lani prejel vesne za najboljšo glavno žensko vlogo (Diana Kolenc), scenografijo (Vasja Kokelj, Špela Jelovčan) in zvok (Julij Zornik in Igor Popovski). Trenutno si ga še lahko ogledamo v slovenskih kinematografih.

Zadnji dan pa bo na ogled celovečerni dokumentarni film režiserke Petre Seliškar Telo. Dokumentarec introspekcijsko raziskuje izjemno življenje in zapleteni notranji svet ženske, ki je dvajset let preživela na robu med življenjem in smrtjo. Zgodba o vztrajnosti in sprejemanju, o bolezni in zdravju, o povezanosti telesa in duha, je svetovno premiero dočakala na lanskem filmskem festivalu v Sarajevu. Na Festivalu slovenskega filma Portorož je Seliškar lani prejela vesno za najboljši dokumentarni film.

Projekt, ki je nastajal kot večinsko slovenska in manjšinsko hrvaško-severno makedonska soprodukcija, so poleg avtorice, scenaristke, režiserke in producentke Petre Seliškar soustvarili še soproducenti Sara FerroTamara Babun in Victor Ede, kot pridruženi producent, direktor fotografije Brand Ferro, skladatelj Vladimir Rakić, ki je poleg Vere Galešev poskrbel tudi za obdelavo zvoka ter montažerja Sashko Potter Micevski in Sandra Bastašić. Producent filma je produkcijska hiša Petra Pan film.

Pri organizaciji Dnevov slovenskega filma v Budimpešti sodelujejo Slovenski filmski center, Budapest Film Zrt in Veleposlaništvo Republike Slovenije v Budimpešti. Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in bodo podnaslovljeni v madžarščino, otvoritveni bo podnaslovljen tudi v angleščino. Prisotne bo pozdravil tudi dr. Marjan Cencen, slovenski veleposlanik v Budimpešti. Napovednik 8. Dnevov slovenskega filma v Budimpešti je na ogled tukaj.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO