Sarajevo safari

  • Celovečerni dokumentarni film
  • 75'
  • 2022
  • Slovenija, Bosna in Hercegovina

Safari: odprava, katere namen je opazovanje ali lov živali v njihovem naravnem okolju.

Med mnogimi dramatičnimi epizodami obleganja Sarajeva v letih 1992 do 1996 je javnosti ostala prikrita zgodba o safariju z ljudmi. Redkim izbrancem je bilo znano, da je pri obleganju na srbski strani poleg Vojske Republike Srbske, prostovoljcev in plačancev delovala še ena, maloštevilna in skrivnostna skupina. To so bili premožni tujci, ki so plačevali visoke zneske, da so smeli streljati na prebivalce obleganega mesta.

Režija Miran Zupanič
Zasedba Stana Ćišić, Samir Ćišić, Faruk Šabanović
Izjava režiserja/-ke

»Film daje gledalcu slutiti absolutno zlo, ki se skriva pod maskami človeškosti ter hkrati prinaša uvid v usode tistih, ki so jim krogle ostrostrelcev za vedno spremenile življenje. Skupaj z njihovim trpljenjem približa gledalcu tudi njihovo modrost in moč volje do življenja.«

vrstni red špice

scenarij

scenarist

režija

režiser

produkcija

producent
producent

fotografija

direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

montažer
montažer

zvok

oblikovalec zvoka
snemalec
snemalec
snemalec

produkcija

produkcija
soprodukcija
soprodukcija
soprodukcija
soprodukcija
distribucija
Tehtnica pravičnosti
Festivalska projekcija
2022
Pregledni celovečerni dokumentarni
Festivalska projekcija
2022
Alternativni naslovi
Sarajevo Safari (angleščina)
Produkcijske države
Slovenija, Bosna in Hercegovina
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,85:1
Trajanje in dolžina
75'
Barva
barvni in črno-beli
Zvok
5.1
Prikazovalni format
digitalni DCP
Število sličic na sekundo
25
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Financiranje
Javni razpis za sofinanciranje realizacije avdiovizualnih projektov - 2020

Dokumentarni projekt Sarajevski safari je glede na svojo izvirnost in sporočilni potencial vrhunskega pomena za razvoj ustvarjanja slovenskih avdiovizualnih del. S svojo tematiko, razkritjem doslej v javnosti še ne razkrite zgodbe iz časa obleganja Sarajeva, izkazuje velik pomen za uveljavitev slovenske avdiovizualne produkcije doma in v tujini. Ima srednji potencial za razvoj slovenske kulture in slovenskega jezika. Izkazuje zelo visoko izvirnost in inovativnost v rabi medija. O brutalnosti vojne na območju Bosne in Hercegovine ob razpadu nekdanje skupne države je bilo posnetih že veliko dokumentarcev, ki so s te ali one perspektive pričali o popolnem razčlovečenju in izbruhu nedojemljivega sovraštva. Sarajevski safari v to zgodbo prinaša doslej neznano podobo absolutnega zla in razkrije še eno od nepojmljivih zlorab moči: gre za zgodbo o lovcih na ljudi, posameznikih, na videz povsem »vsakdanjih« možeh, tujih bogataših, ki so plačali, da so lahko za lastno zabavo streljali na prebivalce, tudi na otroke in nosečnice, v obkoljenem Sarajevu ... Projekt s svojo vsebinsko zasnovo, dosedanjo raziskavo, pripovednim tokom in nakazanim režijskim pristopom izkazuje visoko utemeljenost za realizacijo. Ocena režiserjevega dosedanjega dela je podana na podlagi priloženih referenc, iz katerih je razvidno, da je njegovo režijsko ustvarjalno delo na avdiovizualnem področju izredno odmevno. Odlična ocena režijskega koncepta je podana na podlagi kvalitete, profesionalnosti izvedbe, raznovrstnosti, izvirnosti, komunikativnosti in aktualnosti pristopa k projektu. Producentovo delo je zelo odmevno tako v mednarodnem prostoru kot pri nas. Z mnogimi igranimi in dokumentarnimi projekti je bil uvrščen na mednarodne in domača filmske festivale, kjer so prejeli številne nagrade. Producentova strokovna in finančna kredibilnost je zelo dobra, kar odraža tudi ocena komisije. Finančni načrt in predračun sta ustrezna. Opazne pa so manjše napake, na primer pri postavki honorar producenta, ki je višji od upravičenih 7 odstotkov od zaprošenega zneska, prav tako tudi pri postavki režijski stroški, kjer je dovoljenih 5 odstotkov od zaprošenega zneska. Temu primerna je tudi naša ocena.

2020
Vir: Slovenski filmski center

Stik z uredništvom