Otroci s Petrička

  • Celovečerni dokumentarni TV film
  • 95'
  • 2007
  • Slovenija

Film obravnava usodo otrok, ki so bili skupaj s starši zaprti v taborišču Teharje pri Celju. Junija leta 1945 so jih od staršev ločili in odpeljali v otroško taborišče Petriček, starše pa brez sojenja pobili in pokopali na neznanih krajih. Otrokom so z različnimi prevzgojnimi ukrepi poskušali iztrgati staro identiteto in jim s silo privzgojiti novo. Vzeli so jim starše in otroštvo ter jim zasekali rane, ki se do danes niso zacelile.

Režija Miran Zupanič
Nagrade 5 nagrad
movie poster placeholder

scenarij

scenarist

režija

režiser

produkcija

producent
soproducent
(Uredništvo dokumentarnih filmov)

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtorica glasbe

montaža

montažer

zvok

oblikovalec zvoka
scenski tehnik
urednica
odgovorni urednik
(Kulturni in umetniški program)

produkcija

produkcija
soprodukcija
nagrada Prešernovega sklada
za režijo
2009
Vesna
za montažo
2007

Jaka Kovačič je s svojo montažo dokazal, da ima poleg smisla za drzno kombiniranje posnetkov z različnih perspektiv, tudi izrazito izostren čut za časovno dinamiko pri montaži spominov preživelih. Z inteligentno montažo uredi material na privlačen način, kar da filmu posebno jasnost in pričakovanje.

Vesna
za glasbo
2007

Žalostinke Bojane Šaljić Podešva oživljajo tragičnost vojne in njenih žrtev, a hkrati naznanjajo hrepenenje po morebitnem svetlejšem jutri.

Vesna
za celovečerni film
2007

Film, ki je žirijo Desetega festivala slovenskega filma najbolj prevzel, zagotovo ni eden tistih, ki jih lahko gledamo z užitkom. Osrednja tema filma Otroci s Petrička, režiserja Mirana Zupaniča, je niz nenavadno krutih dogodkov. Vendar pa to tematiko obravnava z izredno občutljivostjo, neverjetno skrbjo za podrobnosti in z velikim spoštovanjem do žrtev, tako da na koncu z veseljem gledamo tako popolno delo, ki predstavi vsa razpoložljiva dejstva, hkrati pa nikakor ne more postati objekt politične instrumentalizacije.

Viktor
za dokumentarno TV-oddajo
2007
Alternativni naslovi
Children from Petriček Hill (angleščina)
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Trajanje in dolžina
95'
Barva
barvni
Prikazovalni format
video Digital Betacam

Stik z uredništvom