Otroci s Petrička

Children from Petriček Hill

  • Documentary TV Film
  • 95’
  • 2007
  • Slovenia

The film talks about the children who were imprisoned together with their parents in the war camp Teharje near Celje. In June 1945 the children were separated from their parents and taken to a children camp, Petriček; their parents were killed without having been tried at court and buried in unknown places. The children were submitted to a severe re-education, forced into abandoning their true identity and assuming a new one. They lost their parents and their childhood, and they were inflicted wounds so deep that have not healed up to today.

Director Miran Zupanič
Awards 5 awards
movie poster placeholder

Writing

screenwriter

Direction

director

Cinematography

director of photography

Music

music composer

Editing

film editor

Sound design

sound designer

production

production
co-production
Prešeren's Fund Award
best directing
2009
Vesna Award
best editing
2007

Jaka Kovačič je s svojo montažo dokazal, da ima poleg smisla za drzno kombiniranje posnetkov z različnih perspektiv, tudi izrazito izostren čut za časovno dinamiko pri montaži spominov preživelih. Z inteligentno montažo uredi material na privlačen način, kar da filmu posebno jasnost in pričakovanje.

Vesna Award
best music/score
2007

Žalostinke Bojane Šaljić Podešva oživljajo tragičnost vojne in njenih žrtev, a hkrati naznanjajo hrepenenje po morebitnem svetlejšem jutri.

Vesna Award
best feature film
2007

Film, ki je žirijo Desetega festivala slovenskega filma najbolj prevzel, zagotovo ni eden tistih, ki jih lahko gledamo z užitkom. Osrednja tema filma Otroci s Petrička, režiserja Mirana Zupaniča, je niz nenavadno krutih dogodkov. Vendar pa to tematiko obravnava z izredno občutljivostjo, neverjetno skrbjo za podrobnosti in z velikim spoštovanjem do žrtev, tako da na koncu z veseljem gledamo tako popolno delo, ki predstavi vsa razpoložljiva dejstva, hkrati pa nikakor ne more postati objekt politične instrumentalizacije.

Viktor
best documentary TV programme
2007
Alternative title
Children from Petriček Hill (english)
Production countries
Slovenia
Technical data
Duration and length
95 minutes
Screening formats
video Digital Betacam

Contact the editors