• študijski projekt

Gmajna

  • Celovečerni dokumentarni film
  • 96’
  • 2020
  • Slovenija
Gmajna je slovenski celovečerni dokumentarni film.
Režija Sebastian Korenič Tratnik
Nagrade 4 nagrade
Izjava režiserja/-ke

Gmajna kot filmsko delo poetične historiografije predstavlja svojstven modus zgodovinjenja, ki je interen mediju gibljivih slik in faktografskim kapacitetam njegovega zapisa. Predvsem pa gledalcu omogoči srečanje z nekaj izrednimi osebnostmi, kar je tudi njegov osrednji namen.

scenarij

režija

produkcija

producentka

fotografija

direktor fotografije

montaža

montažerka

zvok

oblikovalec zvoka
snemalec zvoka
Iris
za fotografijo
2021

V študentskem filmu.

Nagrada izobraževalnega programa Ostrenje pogleda
za študijski film
2020

V idilične podobe pokrajine vdira vztrajen, nadležen zvok avtoceste, ki razdira skupnost starega prebivalstva Gmajne. Film s posebnim posluhom za vaščane ponudi subjektivni zgodovinski pregled razvoja okolja, za katerega se zdi, da izginja.

Vesna
za posebne dosežke
2020

Posneti celovečerni študijski film je težko, posneti dober celovečerni študijski film še toliko težje. A režiserju Sebastianu Koreniču Tratniku je uspelo prav to. Gmajna ponudi srce parajoč vpogled v slovensko podeželje, ki ga je modernizacija dobesedno presekala na pol, ga razčlovečila in odtujila, zaradi česar od njega ostajajo zgolj spomini in anekdote. Izjemna senzibilnost, s katero je režiser dal glas ljudem, ki jih družba nepravično potiska na obrobje in v preteklost, je več kot dovolj dober razlog, da žirija mlademu filmarju podeli vesno za posebne dosežke.

Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,77:1 (16:9)
Trajanje in dolžina
96 minut
Barva
barvni
Zvok
stereo
Prikazovalni format
digitalni DCP

Stik z uredništvom