8. februar 2021 (12:00) - 9. februar 2021 (12:00)

Ob kulturnem prazniku – Kaj bi rekel F. P.?

Slovenski filmski center praznuje 8. februar!

Skupaj s Slovenskim filmskim centrom vas ob kulturnem prazniku vabimo, da si z nami ogledate dva filma iz leta 2019: Bik režiserja Bojana Laboviča (2019) in Lovka režiserke Urške Djukić (2019), ter dva filma, ki sta nastala v prejšnjem desetletju: Che Sara, študijski film režiserja in letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada Matjaža Ivanišina (2002) in Made in Slovenia režiserja Mirana Zupaniča (2007).Filmi bodo na kulturni praznik dostopni od poldneva ter vse do poldneva naslednjega dne.

Zakaj ravno ti filmi? Ker vsak na svoj način prikazujejo duh današnjega časa v naši bližnji okolici, na katerega pa vplivajo tudi globalni fenomeni. Pred nami zaživijo kot polnokrvni liki, vse pa povezuje skupna želja, da bi bili od okolice sprejeti taki kot so.

Povezave do filmov bodo aktivne v ponedeljek, 8. februarja 2021 od 12:00 do 09. februarja do 12:00 ure:


Osrednji protagonist kratkega filma Bik je Milan Veber 40 letni brezposelni likovni pedagog, ki je že nekaj časa brez službe in mu kronično primanjkuje denarja. Živi v poceni najeti garsonjeri nekdaj žive delavske četrti industrijskega mesta ter se počuti premlad, da bi se postaral in prestar, da bi začel znova. Vse do trenutka, ko nekega jutra po prekrokani noči hoče odpreti konzervo govejega golaža. Takrat skozi okno zagleda na ulici bika. Tistega bika, ki je pravkar pobegnil iz klavnice.

Prešernov dan: Bik
Prešernov dan: Bik

Kratki film Lovka režiserke Urške Djukić je nastal v produkciji Nosorogi in soprodukciji RTV Slovenija. Film je zgodba o Silvi, ženski srednjih let, ki je izgubila stik s svojo žensko platjo. Zagnana lovka gre prvič na lov s svojo hčerko. Iniciacijski ritual ne poteka kot bi moral: Silva se domov ne vrne samo z divjim prašičem, temveč tudi s kljuvajočim vprašanjem o lastni identiteti.

Prešernov dan: Lovka
Prešernov dan: Lovka

Študijski dokumentarni projekt Che Sara letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada Matjaža Ivanišina pripoveduje o Sari, ki se je srečala z Bogom. Ta ji je po njenem pripovedovanju namenil več nalog, ena od teh je tudi, da bo rodila Jezusa.

Prešernov dan: Che Sara
Prešernov dan: Che Sara

Made in Slovenia je slovenska zgodba o uspešnem prehodu iz socializma, a ima tudi temno stran. Mnoge tovarne so propadle, delavci so ostali brez dela, zaposleni pa so pogosto žrtve neusmiljenega izkoriščanja. Ko je režiser izvedel kaj vse morajo žrtvovati ženske, da bi obdržale delo v neki tekstilni tovarni na štajerskem, je sklenil posneti ta film, ki prikazuje utrinek iz življenja sedemletne deklice Jane. Medtem, ko sta njena mama in oče na delu, je Jana sama, saj zaradi vodenih koz ne more v šolo. V otroški razposajenosti se odpravi na potep, vedno večjim nevarnostim naproti.

Prešernov dan: Made in Slovenia
Prešernov dan: Made in Slovenia


Za najboljšo izkušnjo priporočamo zadnjo različico brskalnika Chrome. Angleške podnapise lahko vklopite s klikom na gumb "CC" v spodnjem desnem delu predvajalnika. Navodila v sliki najdete tukaj.

© Kultura je zakon, zato spoštujem avtorske pravice.