7. - 8. marec 2021

Dan žena s filmi slovenskih režiserk

Slovenski filmski center že tradicionalno 8. marec posveti slovenskim filmskim režiserkam. V tej tradiciji se jim v zadnjih dveh letih ponosno pridružujemo tudi v Bazi slovenskih filmov, zato vas skupaj vabimo, da dan žena preživite v družbi zgodb in likov, ki so jih ustvarile domače režiserke.

V tokratnem izboru predstavljamo kratki animirani film Soma Sandre Jovanovske ter kratke igrane filme Koncert Barbare Zemljič, The Right One Urške Djukić, Zbogom, Vesna Sare Kern in Plavanje Katarine Rešek, ki je nedavno prejela glavno nagrado na najpomembnejšem festivalu kratkega filma v Clermont Ferrandu za svoj novi film Sestre. Ta bo predvidoma imel turnejo na slovenskih poletnih filmskih festivalih.


Povezave do filmov bodo aktivne od nedelje, 7. marca, od 00:00 do ponedeljka, 8. marca 2021, do 24:00.

*Za najboljšo izkušnjo priporočamo uporabo brskalnika Google Chrome.


Koncert (2019), Barbara Zemljič

Koncert
Koncert

Ajdino brezskrbno otroštvo se spogleduje s puberteto. Zgleduje se po mladi učiteljici kitare Mojci, njeno pozornost pa pritegne tudi fant Javor. Spoznanje na koncertu jo prisili hipno odrasti, saj jo nepovratno spremeni.


Zbogom, Vesna (2020), Sara Kern

Zbogom, Vesna
Zbogom, Vesna

Po smrti mame mora 10-letna Nika v svoji razdrobljeni družini prevzeti vlogo odraslega, da bi zbližala problematično sestro in odtujenega očeta.


Soma (2019), Sandra Jovanovska

Soma
Soma

Mislili smo, da smo narejeni iz prahu, v resnici pa smo samo duh. Zgodba se odvija v recikliranem vesolju in se vrti okoli dveh bitij. Nagačevalec in mesar. Mesar zasvoji nagačevalca s svojo drogo, ki jo ponuja kot domnevno zdravilo za nagačevalčevo bolezen. Nagačevalec postane narkoman in mesarju v zameno za drogo preda svojo največjo ljubezen. Ko se zave napake, se vrne po to, kar mu pripada, toda pot pred njim je enosmerna.


Ena in edina (2019), Urška Djukić

(Film nima slovenskih podnapisov, prevod dialogov lahko najdete TUKAJ.)

Ena in Edina
Ena in Edina

Posesivna mama, ljubeč sin, nova zaročenka na obisku in nema priča …


Plavanje (2014), Katarina Rešek

Plavanje
Plavanje

Dvanajstletna deklica Sanela je uspešna v plavanju in si želi tekmovati na šolskem plavalnem tekmovanju, a ji pot prekriža menstruacija, ki zanjo in za njeno tradicionalno muslimansko družino predstavlja korenito spremembo v življenju. Tema filma je versko-kulturni konflikt med Zahodom in islamom, kot ga doživljajo otroci in mladostniki, ki odraščajo razpeti med vrednotami zahodne družbe spektakla in islamske tradicije.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.

POVEZANO