12. - 14. september 2022

24. DOKgodek: dokumentarno ime DOKUDOC 2021 Tomo Križnar


Tedenski program slovenskega dokumentarnega filma.


Tretjo sezono DOKgodkov posvečamo avtorjem slovenskega dokumentarnega filma. Vsak teden med torkom in četrtkom se bomo posvetili filmski pisavi drugega dokumentarista. Program tretje sezone kurirata Jasna Pintarič in Robert Kuret, slednji tudi v tej sezoni o filmskih izborih z vso preciznostjo piše besedila Govorimo o filmskem jeziku, ki jih tokrat še posebej zaznamuje analiza avtorskega pristopa.

V znamenju prihajajočega festivala Dokudoc, se bosta prva dva DOKgodka sezone zvrstina zaporedno med 12. in 25. septembrom. Izbor obeh programov in spremljajoča besedila so bila pripravljena pod okriljem Dokudoc.

24. DOKgodek bo potekal v predfestivalskem vzdušju lanskega dobitnika plakete Dokumentarno ime leta, ki jo podeljuje Dokudoc, Toma Križnarja.

Tomo Križnar je bil rojen leta 1954 na Jesenicah. Je diplomiran ekonomist in strojni inženir. Potovati je začel že kot študent; z avtoštopom okoli sveta, z motorjem čez Afriko, z mopedom okoli Južne Amerike in z oslom, dvema kozama in štirimi kokošmi prvič v osrednjosudansko provinco Kordofan. Po številnih popotovanjih se zaposli v Iskri Telematiki, kjer dela kot vodja projekta odnosov z IBM International, vendar se le nekaj let pozneje kot prostovoljec odpravi v taborišča beguncev v Pakistanu, Indiji, Sri Lanki, Kampučiji … Krivice in zločine sveta razkriva v številnih knjigah in filmih.Tomo Križnar je bil rojen leta 1954 na Jesenicah. Je diplomiran ekonomist in strojni inženir. Potovati je začel že kot študent; z avtoštopom okoli sveta, z motorjem čez Afriko, z mopedom okoli Južne Amerike in z oslom, dvema kozama in štirimi kokošmi prvič v osrednjosudansko provinco Kordofan. Po številnih popotovanjih se zaposli v Iskri Telematiki, kjer dela kot vodja projekta odnosov z IBM International, vendar se le nekaj let pozneje kot prostovoljec odpravi v taborišča beguncev v Pakistanu, Indiji, Sri Lanki, Kampučiji … Krivice in zločine sveta razkriva v številnih knjigah in filmih.


PROGRAM

Za ogled bosta na voljo filma:

Oči in ušesa boga, 2012, Slovenija, 95'

Dar Fur - Vojna za vodo, 2008, Slovenija, 89'


FILMA STA ZA OGLED DOSTOPNA NA POVEZAVI OD 12. 9. 2022 OD 00:00 DO 14. 9. 2022 DO 24:00.

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.


Tomo Križnar neutrudno potuje in raziskuje svet, ob tem razkriva življenjske pogoje ter bivanjske prepade med razvitim svetom in svetom, kjer je kaplja vode vrednejša od zlata in je senca redka kot volkovi v Sloveniji. Ta svet se zahodnjakom približuje tudi z vse bolj vprašljivim in manipulativnim medijskim posredovanjem, kar Križnarjevo delo razgalja in seveda močno presega s posnetki, ki nas brez njegove prisotnosti na zelo zahtevnim bivanjskih območjih morda še desetletja ne bi dosegli. Križnarjeva prisotnost in kamera sta pač združeni v ostro in daljnosežno oko. Kolesar in neupogljiv borec za človekove pravice je eden tistih, ki se z bivanjskimi razmerami sooča iz oči v oči, kajti dobro ve, da je delo na terenu nekaj povsem drugega kot pisarniško reševanje sveta, objeto z varnostjo, nedopustno odmaknjeno od problemskih žarišč. Zatorej lahko brez oklevanja zapišemo, da je ves svet Križnarjeva pisarna in je potrebno prisluhniti besedam, ki jih vztrajno ponavlja že desetletja, Križnarjevo osveščanje sledi doseganju pravic za vse na planetu, dobrine planeta morajo biti dostopne vsem in voda je vsekakor prva na seznamu. A žal zlo in korupcija ne počivata v nobeni družbi, pa naj bo ta še tako razvita. Politični interesi namreč odžirajo dobroto sveta in lakomno hlastajo po moči, nadzoru in zaslužku, kar je stopilo pred osnovne življenjske potrebe človeškega bitja. 


DOKgodek organizira zavod Filmoteka, v okviru projekta Baza slovenskih filmov v sodelovanju z mednarodnim festivalom Dokudoc, ki ga že 10 leto organizira Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga.

Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.