Dar Fur - Vojna za vodo Predvajana programska vsebina vključuje prizore, ki niso primerni za otroke do 15. leta starosti.

  • Celovečerni dokumentarni film
  • 89'
  • 2008
  • Slovenija

Sinopsis

Dar Fur - Vojna za vodo je dokumentarni film o misiji Toma Križnarja, aktivista za človekove pravice in posebnega odposlanca nekdanjega slovenskega predsednika Dr. Janeza Drnovška, na prepovedana področja zahodnega Sudana, kjer se dogaja trenutno največja svetovna humanitarna katastrofa. To je prvi film o Dar Furju, ki ostalemu svetu omogoča vpogled v mišljenje darfurskih upornikov in dogodkov, ki

Dar Fur - Vojna za vodo je dokumentarni film o misiji Toma Križnarja, aktivista za človekove pravice in posebnega odposlanca nekdanjega slovenskega predsednika Dr. Janeza Drnovška, na prepovedana področja zahodnega Sudana, kjer se dogaja trenutno največja svetovna humanitarna katastrofa. To je prvi film o Dar Furju, ki ostalemu svetu omogoča vpogled v mišljenje darfurskih upornikov in dogodkov, ki so se dogajali tam v letu 2006 in pokaže zakaj je mirovni sporazum med sudansko vlado in samooklicanim podpredsednikom SLA Minnijem Minawijem, ki so ga orkestrirale ZDA in je bil podpisan pod okriljem Afrike Unije v Abuji, Nigerija, politična farsa, ki traja še danes. Dokumentarec ugovarja, da vojna v Dar Furju ni samo vojna proti marginalizaciji in upor proti pohlepu arabske vlade. Ponuja močne argumente, da se je vojna začela kot posledica klimatskih sprememb, ki so zadele Sahel ob koncu zadnjega tisočletja. Pretresljivi posnetki in intervjuji pričajo, da so spopadi za kozarec vode med afriškimi in arabskimi plemeni v Dar Furju manipulirani s strani tujih interesov. Najbogatejši vodni viri v Sahelu so v gorah Jebel Marre, kjer živijo Furi.

Plakati (1)

scenarij

režija

produkcija

fotografija

glasba

montaža

zvok

produkcija