Dar Fur - Vojna za vodoPredvajana programska vsebina vključuje prizore, ki niso primerni za otroke do 15. leta starosti.

  • Celovečerni dokumentarni film
  • 89'
  • 2008
  • Slovenija

Dar Fur - Vojna za vodo je dokumentarni film o misiji Toma Križnarja, aktivista za človekove pravice in posebnega odposlanca nekdanjega slovenskega predsednika Dr. Janeza Drnovška, na prepovedana področja zahodnega Sudana, kjer se dogaja trenutno največja svetovna humanitarna katastrofa. To je prvi film o Dar Furju, ki ostalemu svetu omogoča vpogled v mišljenje darfurskih upornikov in dogodkov, ki

Dar Fur - Vojna za vodo je dokumentarni film o misiji Toma Križnarja, aktivista za človekove pravice in posebnega odposlanca nekdanjega slovenskega predsednika Dr. Janeza Drnovška, na prepovedana področja zahodnega Sudana, kjer se dogaja trenutno največja svetovna humanitarna katastrofa. To je prvi film o Dar Furju, ki ostalemu svetu omogoča vpogled v mišljenje darfurskih upornikov in dogodkov, ki so se dogajali tam v letu 2006 in pokaže zakaj je mirovni sporazum med sudansko vlado in samooklicanim podpredsednikom SLA Minnijem Minawijem, ki so ga orkestrirale ZDA in je bil podpisan pod okriljem Afrike Unije v Abuji, Nigerija, politična farsa, ki traja še danes. Dokumentarec ugovarja, da vojna v Dar Furju ni samo vojna proti marginalizaciji in upor proti pohlepu arabske vlade. Ponuja močne argumente, da se je vojna začela kot posledica klimatskih sprememb, ki so zadele Sahel ob koncu zadnjega tisočletja. Pretresljivi posnetki in intervjuji pričajo, da so spopadi za kozarec vode med afriškimi in arabskimi plemeni v Dar Furju manipulirani s strani tujih interesov. Najbogatejši vodni viri v Sahelu so v gorah Jebel Marre, kjer živijo Furi.

Režija Tomo Križnar
Zasedba Adam Bakhit, Janez Drnovšek, Omar Hassan al Bashir
Nagrade 3 nagrade
kritika
št. 858/08.05.2009

scenarij

scenarist
scenaristka

režija

režiser

produkcija

producentka
soproducent

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe
avtor glasbe

montaža

montažer

zvok

oblikovalka zvoka
oblikovalec zvoka

produkcija

produkcija
soprodukcija
soprodukcija
financiranje
tehnična podpora
Viktor
za dokumentarni film
2010
posebno priznanje
žirije
2008
Premiera
2008
Premiera
23.10.2008, Slovenija
Alternativni naslovi
Dar Fur – War for Water (angleščina)
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
angleščina, arabščina, slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,33:1 (4:3)
Trajanje in dolžina
89' / 2441 metrov
Barva
barvni
Zvok
stereo
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
digitalni datoteka
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Ocenjeni proračun
301,482.00 EUR
Financiranje
160,000.00 EUR
razpis / za realizacijo filmskih projektov

Stik z uredništvom