Dokumentarno ime 2021 – Tomo Križnar

Tomo Križnar neutrudno potuje in raziskuje svet, ob tem razkriva življenjske pogoje ter bivanjske prepade med razvitim svetom in svetom, kjer je kaplja vode vrednejša od zlata in je senca redka kot volkovi v Sloveniji. Ta svet se zahodnjakom približuje tudi z vse bolj vprašljivim in manipulativnim medijskim posredovanjem, kar Križnarjevo delo razgalja in seveda močno presega s posnetki, ki nas brez njegove prisotnosti na zelo zahtevnim bivanjskih območjih morda še desetletja ne bi dosegli. Križnarjeva prisotnost in kamera sta pač združeni v ostro in daljnosežno oko. Kolesar in neupogljiv borec za človekove pravice je eden tistih, ki se z bivanjskimi razmerami sooča iz oči v oči, kajti dobro ve, da je delo na terenu nekaj povsem drugega kot pisarniško reševanje sveta, objeto z varnostjo, nedopustno odmaknjeno od problemskih žarišč. Zatorej lahko brez oklevanja zapišemo, da je ves svet Križnarjeva pisarna in je potrebno prisluhniti besedam, ki jih vztrajno ponavlja že desetletja, Križnarjevo osveščanje sledi doseganju pravic za vse na planetu, dobrine planeta morajo biti dostopne vsem in voda je vsekakor prva na seznamu. A žal zlo in korupcija ne počivata v nobeni družbi, pa naj bo ta še tako razvita. Politični interesi namreč odžirajo dobroto sveta in lakomno hlastajo po moči, nadzoru in zaslužku, kar je stopilo pred osnovne življenjske potrebe človeškega bitja. 
Vir: Dokudoc

Filma Oči in ušesa Boga in Dar Fur - Vojna za vodo bosta za brezplačni ogled na voljo med 12. in 14. septembrom na spodnjih povezavah:


Oči in ušesa boga

rež. Tomo Križnar
Celovečerni dokumentarni film, 95', Slovenija, 2012

Največjo humanitarno katastrofo ‒ rano na telesu človeštva ‒poskuša Križnar razboleti tako, da na vse načine po svetu išče podporo za videonadzor. Hkrati si prizadeva najti sredstva za podporo dobavi vrtalnih naprav za iskanje vode, in to tako v najširši javnosti kot tudi med političnimi akterji, ki se odzivajo, zavedajoč se, da je tako imenovani globalni terorizem predvsem stranski produkt globalne brezbrižnosti.


Dar Fur - Vojna za vodo

rež. Tomo Križnar
Celovečerni dokumentarni film, 89', Slovenija, 2008

Dar Fur - Vojna za vodo je dokumentarni film o misiji Toma Križnarja, aktivista za človekove pravice in posebnega odposlanca nekdanjega slovenskega predsednika Dr. Janeza Drnovška, na prepovedana področja zahodnega Sudana, kjer se dogaja trenutno največja svetovna humanitarna katastrofa. To je prvi film o Dar Furju, ki ostalemu svetu omogoča vpogled v mišljenje darfurskih upornikov in dogodkov, ki so se dogajali tam v letu 2006 in pokaže zakaj je mirovni sporazum med sudansko vlado in samooklicanim podpredsednikom SLA Minnijem Minawijem, ki so ga orkestrirale ZDA in je bil podpisan pod okriljem Afrike Unije v Abuji, Nigerija, politična farsa, ki traja še danes. Dokumentarec ugovarja, da vojna v Dar Furju ni samo vojna proti marginalizaciji in upor proti pohlepu arabske vlade. Ponuja močne argumente, da se je vojna začela kot posledica klimatskih sprememb, ki so zadele Sahel ob koncu zadnjega tisočletja. Pretresljivi posnetki in intervjuji pričajo, da so spopadi za kozarec vode med afriškimi in arabskimi plemeni v Dar Furju manipulirani s strani tujih interesov. Najbogatejši vodni viri v Sahelu so v gorah Jebel Marre, kjer živijo Furi.


Tomo Križnar je bil rojen leta 1954 na Jesenicah. Je diplomiran ekonomist in strojni inženir. Potovati je začel že kot študent; z avtoštopom okoli sveta, z motorjem čez Afriko, z mopedom okoli Južne Amerike in z oslom, dvema kozama in štirimi kokošmi prvič v osrednjosudansko provinco Kordofan. Po številnih popotovanjih se zaposli v Iskri Telematiki, kjer dela kot vodja projekta odnosov z IBM International, vendar se le nekaj let pozneje kot prostovoljec odpravi v taborišča beguncev v Pakistanu, Indiji, Sri Lanki, Kampučiji … Krivice in zločine sveta razkriva v številnih knjigah in filmih.Tomo Križnar je bil rojen leta 1954 na Jesenicah. Je diplomiran ekonomist in strojni inženir. Potovati je začel že kot študent; z avtoštopom okoli sveta, z motorjem čez Afriko, z mopedom okoli Južne Amerike in z oslom, dvema kozama in štirimi kokošmi prvič v osrednjosudansko provinco Kordofan. Po številnih popotovanjih se zaposli v Iskri Telematiki, kjer dela kot vodja projekta odnosov z IBM International, vendar se le nekaj let pozneje kot prostovoljec odpravi v taborišča beguncev v Pakistanu, Indiji, Sri Lanki, Kampučiji … Krivice in zločine sveta razkriva v številnih knjigah in filmih.


Tomo Križnar


KDO JE TOMO KRIŽNAR? – prepis zapisa s sojenja v Sudanu 2006

Tomo Križnar, mirovni odposlanec slovenskega predsednika dr. Janeza Drnovška in mednarodno znani humanitarni aktivist, je bil s sodbo El Fasherja 14. junija obsojen na dve leti zapora. Obsojen je zaradi vstopa v Sudan iz Tchada brez vizuma, vohunjenja in govorjenja laži o Sudanu (členi: 8,10,53 in 56)

Kot dokazi so tožilci predložili sodišču nekaj Križnarjevih 5 000 digitalnih fotografij z njegovega kroga. Križnar je v svojem zaslišanju zanikal obtožbe o vohunjenju in lažnem promoviranju Sudana in poudaril, da vse slike v njegovem naročju predstavljajo uporniške vojake in civiliste, ki so bili vojni: nihče ne prikazuje vojaških instalacij GOS, članov, orožja – vse slike so bile posnete v t.i. »Osvobojenem območju«, z namenom zabeležiti humanitarne razmere pod nadzorom osvobodilne vojske Sudana in privabiti mednarodno skupnost, da bi pomagala dokončati vojno v Darfurju.

G. Križnar, neodvisni založnik, znan po svojih knjigah in dokumentarnih filmih:, poročila o bojih staroselcev za preživetje po vsem svetu, je prostovoljno predstavil mirovni predlog svojega predsednika različnim uporniškim skupinam v Darfurju, druga dva odposlanca pa sta bila poslana februarja 2006 predsedniku Sudana v Kartumu in Aboji, kjer so se mirovni pogovori med uporniki in GOS -om prvi teden februarja letos zataknili. Pred zaslišanjem na sodišču je razložil, da najprej potuje v N Djamena, Tchad, kjer se sreča z Adamom Alijem Shogarjem, do konference Haskanida novembra lani, koordinatorja SLA, dolgoročnega nasprotnika Minni Minnawi in zdaj enega z nacionalnim odkupom Front, novo zavezništvo tistih, ki niso podpisali Abuja dp. Odpotoval je v Bahai na meji s Sudan Darfurjem, da bi se pogovarjal s Sulejmanom Jamousom, humanitarnim koordinatorjem SLA. Obiskal je dr.Raya, podpredsednika in Mustafo Teraba, generalnega sekretarja SLA, ki je letos taboril sredi marca tik ob meji med Tchadom in Sudanom. Pogovarjal se je z poveljnikom vojske SLA Mohamadom Jumo in Minnijem Minawijem, predsednikom SLA v Farawyi in se odločil, da bo vstopil v Darper, potem ko je posejal apidemijo mingitisa in bil šokiran zaradi humanitarnih potreb civilistov, ki so se vrnili iz taborišč za zavetišče Tchad in dr. Raya je napisal pismo, v katerem je zaprosil vse oblasti SLA, naj mu pomagajo uresničiti njegovo poslanstvo, ki ga je razumel kot vizum za potovanje po območjih, ki jih nadzoruje SLA. Potniki SLA so obremenjeni potovali na vzhodno fronto, nato proti jugu do Gerede. 5. maja, na dan, ko je Minni Minnawi kot edini uporniški vodja podpisal mir z Gosom v Aboji, je bil v Mahajeriji. Kot edini samostojni poročevalec je nekaj dni kasneje fotografiral praznovanje miru skupaj z novimi napadi janjawida v Lebadu in posnel masažer, ki so ga pri begu iz janjawida ohranile sile Minnawi. Njegov predsednik dr.Janez Drnovšek je v Slovenijo poklical borilne vodje frakcij in jih poskušal prepričati, naj podpišejo mir. Nekaj ​​časa. Kmalu se bodo začeli novi boji. Organizacija, ki deluje v opozorilnem položaju v Darfurju, se bo poklonila – več članov je bilo ubitih kot kdaj koli prej. Afriška unija je nemočna, Gos zavrača mandat ZN, zadnji napad na upornike je v pripravi v Darfurju. »Zdaj ni mogoče storiti ničesar!« Je izjavila večina analitikov.
Razmere so postale tako zapletene, da postajajo nevarne, vrniti se morate! «Je bil poklican nazaj v Ljubljano Križnar.
Nameraval je zapustiti Darfur na enak način, kot je vstopil prek Severnega Darfurja s silami, povezanimi z Minni Minnawi, a junija severno od Darfurja so mu nasprotniki zasedli, poti pa so mu blokirali novi boji med njimi. Poveljniki Minnawija se zdaj skupaj s silami Janjawid in Gos borijo proti Nacionalni fronti, kjer ga niso hoteli odpeljati k svojim sovražnikom in so mu priporočili, naj prosi za pomoč AU in ZN. Križnar je videl stvari, ki jih niti Gos niti uporniki ne bi želeli.

Medtem ko se je urad predsednika Križnarja pogajal z delovnimi skupinami Afriške unije v Adis Abebi, da bi ga izvlekel iz obseganega vojnega območja v Darfurju, je Križnar poskušal sam poiskati pot, tako da se je po gorah Jebel Mara pod gorami Jebel Mara pod nadzorom Abdela sam sprehajal Wahid, ki ga je Minnawi novembra lani zasedal s predsedovanja SLA, je hotel združiti gibanje in je zdaj vodja pretežno krznenih sledilcev in blizu nove uporniške zveze. Tu Križnar spozna najbolj obupane ljudi. Videl je vodo, ki teče iz slapov, zelene sadovnjake in zelenjavne vrtove, izrezljane s kroglami, skupaj z erodiranimi gorskimi valovi, ki zagotavljajo popolne razmere od vojne gverila in vso prebivalstvo od otrok do stotine learjev in večina starešin, pripravljenih za boj do zadnje kapljice. Tu je na vrhu 3.100 metrov visokega ugaslega vulkana Jebel Mara Križnar spoznal, da so afriški staroselci iz plemena Fur glavne žrtve darfurske politike.»Podpirajo SLA, pridružujejo se Zaghawi in drugim, ker so dobri borci!«»Vendar menijo, da niso dobili ničesar za to, kar je bilo sklenjeno s SLA iz mirovnega sporazuma v Abuji!« Je zapisal Križnar v svojem poročilu svojemu predsedniku v Ljubljani.Njihov sovražnik je zdaj ves svet. So popolnoma obkroženi, ne morejo se nikamor premakniti, ne morejo pobegniti v Tchad.
Kako resnično je ta Križnar občutil na svoji koži v krznanskem naselju Buldong 9. julija 2006, ko so njegovo stranko napadle milice iz bližnjega mesta Gos Nertiti. Videl je bitko za vas, tekel s smrtonosno prestrašenimi otroki, materami in starejšimi v hribe, se skril v kočo, ki diši po strahu in obupu. Po dnevu obupa je ugotovil, da sta bila dva njegova prijatelja umorjena, dva pa hudo poškodovana, preden so se težke puške utišale. Posnel je pogrebe in pomoč, odpeljal ranjence v majhno bolnišnico, ki jo je vodila ena od dveh prisotnih zahodnih organizacij za pomoč. Nelegalna prisotnost – kot je bil prisoten nezakonito. V Jebel Mara ni razdeljevanja hrane. Brez šol, brez izboljšav oskrbe z vodo. Temna srednja doba strahu, bolezni, sramotne odsotnosti osnovne izobrazbe. Brez baze hibridnih opazovalcev miru ZN in Afriške unije!

V začetku junija je urad dr. Janeza Drnovška preko satelitskega telefona obvestil Križnarja, da je sedež AU v Adis Abebi izrazil resno zanimanje za iskanje rešitve in mu svetoval, naj se vrne v prvo bazo AU v Shingelu Tobayiju.
Ponovno je šel mimo tamponskega območja med silama Abdel Wahid in Minni Minnawi in pozno potrdil, da je to najvarnejša rešitev s spremstvom Minni Minnawi SLA, ki je zjutraj 18.7 vstopil v bazo AU v Shingel Tobayu.
Komander ga je poslal v štab v El Fasherju. Poveljnik taborišča Fasher, Arab iz severnega Sudana, ga je po skoraj štirih mesecih na območjih SLA predal vojaški inteligenci Gos. Križnar je zanikal vse obtožbe o lažnem poročanju o Darfurju in dejal, da ni objavil nobenega članka o Darfurju in Sudanu, odkar je prestopil mejo, iz preprostega razloga, da se lahko odloči po vsej propagandi, ki jo je slišal od toliko frakcij. Prosil je za odpuščanje, saj je prizadel občutke suverenosti Sudanijcev, hkrati pa je prosil za razumevanje njegovih občutkov poudarjanja in trpljenja človeštva v vojni. Prosil je, naj dokaze o svojih čistih humanitarnih namenih prikaže v prenosnem računalniku, vendar je sodišče po dveh tednih postopka to zavrnilo in primer zaključilo. In potem, ko se dr.Raya, ki je zdaj v Kartumu, ni umaknila, da bi dala izjavo. Mohamad Mahyub, Križnarjev odvetnik, je na višje sodišče napovedal takojšnjo pritožbo. Križnar je za svoje humanitarno delovanje v Sudanu slovenska osebnost letnikov 2000 in 2001 oče treh otrok.

Sudanska organizacija proti mučenju (SOAT), El Fasher, 26. avgust 2006
Vir: Dokudoc