3. december 2021 (20:00) - 5. december 2021 (23:59)

13. DOKgodek: Folklora kulture


Tedenski vikend program slovenskega dokumentarnega filma.


V petek, 3. decembra 2021, ob 20.00 uri vas vabimo na 13. DOKgodek - tedenski program slovenskih dokumentarnih filmov. V sklopu DOKgodkov vsak vikend ponudimo na ogled brezplačno kurirano projekcijo slovenskih dokumentarnih filmov.

Dokumentarni film v zadnjih letih doživlja ustvarjalni razcvet, kar se pozna tudi pri vedno večji prepoznavnosti in priljubljenosti pri občinstvu. S projektom želimo še dodatno spodbuditi distribucijo ter omogočiti dostopnost domače dokumentaristike čim širši javnosti. Program smo zastavili konceptualno, vsak vikend se bomo posvetili določeni tematiki, bodisi dokumentarnemu filmu v kontekstu družbenega dogajanja, bodisi samemu filmskemu jeziku, avtorskemu dokumentarcu ali posameznemu avtorju.


POVEZAVI ZA OGLED FILMOV BOSTA DOSTOPNI OD 3. 12. 2021 OD 20. URE DO 5. 12. 2021 DO 24. URE.

© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.


Program:

Ob praznovanju rojstva največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna smo simboliko slovenske kulture povezali v DOKgodku: Folklora kulture z dvema slovenskima dokumentarnima filmoma: v Jugoslaviji prepovedani film Narodna noša, scenarista, režiserja ter letošnjega Štigličevega nagrajenca Maka Sajka in Odpotovanje, avtorski film, scenaristke in režiserke Petre Seliškar. Ta veseli dan kulture lahko praznujemo z ljudsko kulturo oz. oblečeni kar v narodno nošo, dobra uglasbena poezija pa je vrh slovenske kulture, ki jo lahko doživimo s Tomažem Pengovom.

Vesel dan kulture vsem slovenskim kulturnicam in kulturnikom, ki z vsakodnevnim delom presegajo kulturno folkloro in zarisujejo pomembne brazde časa slovenske kulture. Živel dan kulture vam s slovenskimi dokumentarnimi filmi želi uredništvo Baze slovenskih filmov in ustvarjalci festivala Dokudoc!


Narodna noša, režija Mako Sajko, Jugoslavija (Slovenija), 1975, 11 min

Posamezne politične usmeritve in režimi so narodno nošo v Sloveniji zlorabljali. Kljub temu, da so posamezni detajli slovenske narodne noše sposojeni iz nemških alpskih krajev, je vendar ohranila specifičnosti tega območja. Danes služi narodna noša kot turistična atrakcija.


Odpotovanje, režija Petra Seliškar, Slovenija, 2020, 65 min

Glasbeni album Odpotovanje je zasluženo pozornost dobil v 80. letih ob ponatisu plošče, dokumentarni film Odpotovanje pa nas usmeri v globino in začetke slovenskega kantavtorstva izjemnega kitarista in pesnika Tomaža Pengova, ki je v svoji glasbi ujel brezčasnost. Ne glede na slabo promocijo je Pengov obveljal za najboljšega domačega kantavtorja, ki je svoje nežne pesmi s pretanjenimi poetičnimi besedili odel v krhko, a aranžmajsko zapleteno glasbeno obleko.


DOKgodek organizira zavod Filmoteka, v okviru projekta Baza slovenskih filmov v sodelovanju z mednarodnim festivalom Dokudoc, ki ga že 10 leto organizira Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga.

Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.


© Kultura je ZAKON, zato spoštujem avtorske pravice.

POVEZANO