Laura Samani

Laura Samani was born 1989 in Trieste. After graduating in Philosophy & Literature at the University of Pisa, she studied at Centro Sperimentale di Cinematografia (Rome), directing class. Her graduation short movie, The Sleeping Saint, premiered at Cannes Cinéfondation in 2016. Since then, it has gained international acclaim and awards in several international festivals. In 2018 she worked for the Maremetraggio Association, conducting the participatory video workshop Città Visibile, financed by Siae Bando SIllumina - Periferie Urbane in Valmaur

Laura Samani was born 1989 in Trieste. After graduating in Philosophy & Literature at the University of Pisa, she studied at Centro Sperimentale di Cinematografia (Rome), directing class. Her graduation short movie, The Sleeping Saint, premiered at Cannes Cinéfondation in 2016. Since then, it has gained international acclaim and awards in several international festivals. In 2018 she worked for the Maremetraggio Association, conducting the participatory video workshop Città Visibile, financed by Siae Bando SIllumina - Periferie Urbane in Valmaura, Trieste. It is the first laboratory of this type ever conducted in Trieste, it has involved teenagers living in social marginality with the aim of making a self-narrative documentary. Small Body, a raw fairytale, is her first feature.

Awards 2 awards

Writing (1)

screenwriter
FIPRESCI Award
best feature film
2021

Da bi premagala žalost ter presegla dogme in običaje svojega časa, se plemenita mlada junakinja odpravi na težavno pot, na kateri tvega življenje, da bi rešila dušo svojega otroka. Avtentično in na izročilu prednikov osnovano, toda hkrati sodobno filmsko zgodbo univerzalnega pomena Laura Samani upodobi z brezkompromisno estetiko in globokim občutjem, da so čudeži mogoči.

Vesna Award
best minority coprodution
2021

V tem sklopu smo videli nekaj izjemnih umetniških filmov, ki so že obšli festivale po svetu in zagotovo sodijo v vrh evropske kinematografije, zato odločitev o tem, kateremu od njih dodeliti nagrado, ni bila lahka. Odločitev nam je nekoliko olajšalo pravilo, da lahko slovenski avtorji dobijo vesno tako za večinske kot za manjšinske koprodukcije, s čimer smo želeli poudariti njihovo kakovost. Nagrado za najboljšo manjšinsko koprodukcijo prejme prvenec italijanske režiserke Laure Samani Telesce. To je film izjemne vizualne moči in telesnosti, ki se s platna preliva v gledalca. Postavi nas v izkušnjo podeželskega življenja z začetka 20. stoletja, ne da bi pri tem zapadel v kič ali romantizacijo življenja naših babic in prababic. Preseneti nas s subtilnimi scenarističnimi obrati ter z uporabo slovenskih in italijanskih narečij. Obenem je nežen in krut. Vsekakor je to čudovit film, za katerega upamo, da bo skupaj z drugimi izjemnimi manjšinskimi koprodukcijami našel pot v slovenske kinematografe.