• Debut film

Zgodbe iz kostanjevih gozdov

Stories From the Chestnut Woods

  • Fiction Film
  • 82'
drama
  • 2019
  • Slovenia, Germany, Italy

In the mid-20th century, in a forested valley between Italy and Yugoslavia, a stingy widower befriends a young woman and helps her depart in search of a new life across the ocean. A chance encounter gives rise to a dreamy parable on loss, regrets and the power of imagination.

Director Gregor Božič
Cast Massimo De Francovich, Ivana Roščić, Giusi Merli
Awards 17 awards and 1 nomination
Credits order
Alphabetical order

Writing

screenwriter
screenwriter

Direction

director

Production

producer
co-producer

Cinematography

director of photography

Music

music composer

Editing

film editor
film editor
(online)
film editor
film editor

Production design

production designer

Costume design

costume designer
costume designer

Make-up

key make-up artist

Sound design

sound designer
sound designer
third assistant director
production assistant
sound recordist
(additional recording)
assistant editor
Štigličev Pogled Award
best directing
2020
Award
jury prize
2020

International competition.

Special Recognition Award
jury prize
2020

Feature film competition.

Award
critic's choice
2020

Utemeljitev nagrade: »Navdušil nas je nadzor Gregorja Božiča nad vsemi vidiki Zgodb iz kostanjevih gozdov; s toplo fotografijo, pa tudi s hipnotičnimi zvočnimi posnetki, ki nas potegnejo v atmosferski, zavajajoči svet filma, na meji med fikcijo in resničnostjo, sanjami in spominom. Duh vsakega lika oživi z uvedbo nadrealističnih elementov. Slovenski režiser kaže redko sposobnost konstruiranja kadrov in narativnih struktur, ki dosledno zapeljujejo občinstvo. Redkokdo ima oko za vsakdanjo, a presenetljivo lepoto preprostih stvari, kot je igra med starci, starodavni gozd, osamljena hiša ali mlade ženske, ki pojejo in plešejo. Vsi smo v pričakovanju, da vidimo, kaj bo ta mladi režiser pokazal v prihodnje.«

Vesna Award
best directing
2019

Redki filmi so tako precizni, premišljeni in poglobljeni ter v takšnem soglasju vseh kreativnih elementov, kot so Zgodbe iz kostanjevih gozdov, celovečerni prvenec Gregorja Božiča. S samosvojo poetiko in izvirnimi rešitvami mu uspe, da nas s filmskimi izraznimi sredstvi presenetljive avtorske in obrtne zrelosti popelje na čarobno popotovanje v svet kostanjevih gozdov.

Vesna Award
audience award
2019
Iridium Award
best first feature
2019

Nagrada IRIDIUM v vrednosti 5.000 EUR za postprodukcijske storitve se podeli avtorju prvenca.

Vesna Award
best cinematography
2019

Z virtuoznim obvladovanjem igre svetlobe in senc direktor fotografije Ferran Paredes Rubio v slogu največjih mojstrov klasičnega slikarstva suvereno postavi piko na i vizualni mojstrovini, ki jo soustvarja v tesni simbiozi z režiserjevimi postavitvami kamere ter že omenjenimi komponentami scenografije, kostumografije in maske.

Vesna Award
best editing
2019

Gregor Božič je v kreativnem montažnem procesu s Beppejem Leonettijem in Benjaminom Mirguetom našel sozvočje vseh elementov filmskega jezika in jih preko preskokov v času ter nevidnih prehajanj med resničnim in nadnaravnim svetom, prepletanjem spominov in sanj povezal v čarobno filmsko pravljico.

Vesna Award
best leading role
2019

V interpretaciji Maria, »ta škrtega mizarja«, je Massimo De Frankovich uspel v enem zamahu skozi maestralno igralsko kreacijo pričarati celotno paleto različnih emocij in bogastvo notranjega sveta, ki se skriva za obrazom, otrdelim od teže življenjskih preizkušenj. Skozi dostojanstvo, toplino in plemenitost, ki jo nosi njegov lik, nam je približal pretresljivo usodo neke skupnosti.

Vesna Award
best production design
2019

Giovanna Ciriani tako s premišljenim občutkom za najmanjši detajl kot tudi celostnim izborom lokacij ustvari čaroben in hkrati izjemno prepričljiv filmski prostor, ki ni zgolj kulisa, temvečaktiven protagonist.

Vesna Award
best make-up
2019

Barbara Morosetti je s subtilnim oblikovanjem maske skozi celotno pripoved natančno in dosledno podpirala igralce pri kreiranju njihove vloge, s čimer je bistveno pripomogla k nepozabnim podobam, ki so se vrnile iz preteklosti.

Vesna Award
best music/score
2019

Izvirna glasba Hekle Magnúsdóttirob sozvočju že pozabljenih napevov in popevk prefinjeno gradi intuitivno naracijo in s tem vzpostavlja samostojen dramaturški sloj, ki s svojo sugestivno močjo rahločutno nadgradi igralske kreacije, s čimer ponese emotivnodoživetje gledalca na povsem nov nivo.

Vesna Award
best sound design
2019

Zvočna slika se v soglasju z izvirno glasbo vzpostavlja kot eden izmed osrednjih pripovednih elementov. Večplastna in tehnična dovršenost zvoka je rezultat dela kreativne ekipe z jasno izdelanim avtorskim konceptom in individualnim pristopom k filmskemu zvoku.

Vesna Award
best costume design
2019

Transmedia Production, Deutsche Film-Und Fernsehakademie Berlin, RTV SlovenijaRežiser: Gregor Božič Utemeljitev:Katharina Jockwer in Mateja Fajt sta s skrbno domišljenim konceptom in pozornostjo na najmanjši detajl, ki temelji po eni strani na etnologiji in po drugi na skrbno izrisanem socialnem okolju, ustvarili kostume, ki bodo ostali večni.

Vesna Award
best feature film
2019

Osupljiva filmska stvaritev z izjemno vizualno komponento in zaokroženostjo, ki v svojih številnih kvalitetah močno presega običajni okvir nacionalne kinematografije. Vsi elementi filmskega jezika v tej dodelani mojstrovini so uporabljeni premišljeno in subtilno, kar gledalcu omogoči izjemno emotivno in estetsko doživetje. Prepričani smo, da je ta film znanilec pomembne prelomnice za slovensko kinematografijo.

Nominations
Slovenian Candidate
best foreign-film academy award
2020

Ni bil nominiran.z

Showcase
2021
First feature competition
Festival Screening
2019
Premiere
08.09.2019 / TIFF - Toronto International Film Festival, Discovery, Toronto, Canada
Alternative title
Stories From the Chestnut Woods (English)
Priče iz šume kestena (Croatian)
First feature
Yes
Genres
drama
Production countries
Slovenia, Germany, Italy
Languages
Italian, Slovenian
Technical data
Aspect ratio
1,85:1
Duration and length
82'
Colour
Color
Sound
Dolby SRD
Negative format
film 35mm
Screening formats
digital DCP
Budget

All financial information is obtained from official sources. I.e. producers or organizations which provided the financial support.

Budget estimate
943,344.00 EUR
Grants
250,000.00 EUR
public call / Slovenian Feature-Length Debut
2013
5,700.00 EUR
public call / Script Development
2012

Contact the editors