• Debut film

Moja Vesna

  • Fiction Film
  • 77'
drama, youth
  • 2022
  • Slovenia, Australia

After her mother’s sudden death, ten-year-old Moja becomes the unexpected grown-up of her fragmented family, trying to bring her troubled older sister Vesna, and distant father together.

Moja is a 10-year-old girl who lives with her grieving Slovenian father and her pregnant sister Vesna (20) in an outer suburb of Melbourne. Unable to come to terms with the sudden loss of her mother, Moja focuses on the upcoming baby while Vesna is lost in problems of her own. Bright and resolute, Moja hopes that her big sister can fill the mother-shaped hole in her life.

Director Sara Kern
Cast Loti Kovačič, Mackenzie Mazur, Gregor Baković
Awards 4 awards and 1 nomination
Project development

The project was developed at TIFF Talent Lab (2017), Torino Script Lab (2018), and Cannes’ Cinéfondation Residence (2018).

Credits order

Writing

screenwriter

Direction

director

Production

producer
producer
producer
co-producer
supervising producer

Cinematography

director of photography

Editing

film editor
film editor

Production design

production designer

Costume design

costume designer

Make-up

key make-up artist

Sound design

sound designer
assistant director
assistant director
script supervisor/continuity
story editor
line producer
line producer
production coordinator
art director
props master
sound effects recordist
sound mixer
sound recordist
sound editor
dialogue editor
foley execution
foley recordist
key visual effects artist
camera operator
casting director
casting director
postproduction supervisor
colorist
graphic designer
(credits)
graphic designer
(credits)
graphic designer
assistant colorist
song lyrics
(slam poetry)
consultant
(editing)
proof reader
(Slovene)

production

production
production
co-production
co-funding
co-funding
co-funding
distribution
(Slovenia)
sales
(mednarodni trg)
image post
001
sound post
Štigličev Pogled Award (Asociation Award)
best directing
2023
Vesna Award (Jury Award)
best directing
2022

Režiserka ustvarja doživeto nasprotje med mlado sestro, ki prezgodaj prevzema breme odgovornosti, in starejšo sestro, ki te odgovornosti ne sprejema in je izrazito romantičen, tragičen lik, nekje ob njiju pa se izgublja disfunkcionalni oče. Izrazito intimističen pristop, zlit v eno s kamero, igralci in zvokom, se preko realističnega pristopa odpira v skoraj simbolno subjektivno doživetje.

Arthouse Cinema Network Award (Tradercraft Award)
best film
2022

Kot za vsako zimo pride poletje, tudi smrt poraja novo življenje, a ni vsaka smrt naravna in ni vsako rojstvo zaželeno. Režiserka s pretanjenim čutom in globokim razumevanjem mlade osebe vodi glavno igralko skozi zahtevno vlogo otroka, ki preveliko breme prevzema bolje od tistih, ki bi ji z bremenom bili dolžni pomagati. Odlična fotografija in kamera še poudarjata tesnobno situacijo, a na koncu vendarle ostane upanje za novo poletje.

Vesna Award (Jury Award)
best leading role (Woman)
2022

Med pogrešanjem izrazitih dramskih ženskih likov v letošnji filmski beri nas je s svojo prezenco, skrivnostnostjo, igralsko doslednostjo in fotogeničnostjo očarala mlada Loti Kovačič. Čutimo, kako se bolečina in težko soočanje s tragedijo mamine smrti v njej borita s plemenitostjo, skrbjo za družino in voljo do življenja.

Nominations
Iris Award (Asociation Award)
best cinematography (Feature Length, Fiction)
2023

IRIS 2022 Podjetje NUFRAME zmagovalcu v tej kategoriji nudi postprodukcijske storitve v vrednosti 2.000 EUR.

Distribution
2022
Perspectives
Festival Screening
2022
Competition Feature Fiction
Festival Screening
2022
Films in competition
Festival Screening
2022
Panorama
Festival Screening
2022
Premiere
13.02.2022 / Berlinale - Internationale Filmfestspiele Berlin, Generation, Berlin, Germany
Alternative title
Vesna (Slovenian) (working title)
First feature
Yes
Genres
drama, youth
Production countries
Slovenia, Australia
Languages
English, Slovenian
Technical data
Aspect ratio
1,33:1 (4:3)
Duration and length
77'
Colour
Colour
Sound
5.1
Negative format
digital raw (RedRaw)
Screening formats
digital DCP
Lenses
Zeiss B-speed
Cameras
Red Gemini
FPS
24
Budget

All financial information is obtained from official sources. I.e. producers or organizations which provided the financial support.

Grants
Javni poziv za sofinanciranje promocije slovenskih filmov v tujini – 2022
2022
source: Slovenski filmski center
Javni razpis za sofinanciranje realizacije slovenskih celovečernih igranih prvencev – 2020

Drama z močnim emocionalnim nabojem o nefunkcionalni družini, ki žaluje za umrlo materjo. Pripovedovana je iz perspektive otroka, mlajše hčerke Nike, ki materinski substitut obupano išče v svoji starejši, socialno neprilagojeni in visoko noseči starejši sestri Vesni, ki že svoje materinstvo le stežka prenaša. Kljub naslovu je osrednji lik Nika, ki se ob prezaposlenem, sicer ljubečem očetu počuti osamljeno, s svojimi ganljivi poskusi, da bi se približala Vesni, da bi jo razumela, da bi jo »normalizirala«, da bi le-ta vzljubila svojega še nerojenega otroka. Nikina misija prezgodaj odraslega otroka je tlakovana z nesporazumi, neuspehi in dokončno resignacijo, ko spozna, da sestre ne bo spremenila. A film se ne zaključi pesimistično, saj Vesna, ki odide in doma pusti novorojenčka, odreši družino svoje težavne prisotnosti in s tem konstituira novo. Tema je univerzalna, relevantna in izvirna.
Struktura scenarija je premišljena in prepričljiva. Karakterizacija likov znotraj zgodbe in dialogi še dodatno podkrepijo zgodbo filma in jo zato naredijo še bolj originalno ter privlačno.
Film, ki se dogaja med slovenskimi izseljenci v Avstraliji in čigar večinski jezik je sicer angleščina, ima velik mednarodni festivalski potencial, privlačen pa je tudi za slovenski prostor, saj prvič odkriva svet slovenskih izseljencev in njihovih problemov.
Režiserka izkazuje ustrezno univerzitetno izobrazbo filmske smeri.
Kljub temu, da gre za mlado režiserko, si je s svojim dosedanjim ustvarjanjem na področju kratkega filma ustvarila zaupanje, da lahko naredi naslednji korak k celovečernemu igranemu filmu.
Režijski koncept filma je jasno predstavljen in ponuja zelo zanimivo vizualno podobo filma, ki bi lahko bila zelo unikatna v slovenskem in mednarodnem filmskem prostoru.
Producent CVINGER ima realiziranih nekaj prepoznavnih filmskih del, na primer: Družina, Zimske muhe, Srečno, Orlo!, Kdo je Gal?.... S filmi je sodeloval na domačih in tujih festivalih.
Naslov projekta
Prijavitelj
Režiserka
Znesek sofinanciranja v €
Intenzivnost državne pomoči
Vesna
CVINGER FILM
Sara Kern
350.000 EUR
39,71%
Producent je navedel 6 projektov, ki jih je realiziral s podporo SFC-ja, pri 3-tih je sklenil aneks za podaljšanje roka dokončanja projekta znotraj 2 let in ga v dogovorjenem roku tudi zaključil. pri 2 je sklenil aneks za podaljšanje roka dokončanja projekta več kor 2 let. V enem primeru veliko odstopanje med predračunsko in obračunsko vrednostjo dokončanega projekta, slednja je bila bistveno višja. V ostalih primerih v večji meri odstopanj ni.
Iz finančnega načrta je razvidno, da producent vlaga tudi lastna sredstva v razvoj scenarija, v razvoju ima vložke dveh mednarodnih koproducentov Film Victoria (ima potrdilo) in Screen Australija. Producent ima zaprošena sredstva na RTV SLO, Screen Australia, Medienboard Berlin-Brandemburg.
Predračun je glede na scenografsko in izvedbeno zahtevnost, kot je razvidna iz scenarija in kot je bila predstavljena na predstavitvi, po mnenju komisije primerno zastavljen. Glede na scenarij, režijsko eksplikacijo in terminski načrt projekta sta finančni načrt in finančni predračun pregledna.
Skupaj s razvojem je producent projekt ocenil na 1.010.753,00 €. Za produkcijo, promocijo in distribucijo je producent zaprosil SFC za 350.000,00 €, kar samo po sebi ne zagotavlja večinsko slovenskega filma brez dodatnega vira financiranja v Sloveniji. Producent predvideva 40%, 40%, 20%. Producent je na predstavitvi projekta pojasnil, da bo velika večina slovenskih finančnih sredstev potrošeno v Sloveniji kljub temu, da se film v celoti snema v Avstraliji. Delež zagotovljenega financiranja od predvidene vrednosti projekta (A+B+C) je večji od 10 odstotkov.
Načrt promocije in distribucije v RS je primerno pripravljen. Iz finančnega načrta je razvidno da je producent sredstva za promocijo in distribucijo zaprosil na SFC. Predvideva uspeh na mednarodnih festivalih in ta bo doprinesel k gledanosti v Sloveniji. Medijska prisotnost v Sloveniji bo še dodatno povečana z medijskimi objavami na RTV SLO. Za promocijo predvideva PR kampanjo, oglaševanje na facebook, Twiter, Youtube, plakati, festivali, tiskani mediji. Pripravili bodo napovednik in teaserje. Predviden distributer v Sloveniji je Demiurg.

2020
source: Slovenski filmski center
RTV Slovenija javni razpis za izdelavo filmov neodvisnih producentov za javno kinematografsko predvajanje v letu 2019
2019
source: RTV Slovenija
61,000.00 EUR
Melbourne, Australia

Contact the editors