18. november 2020

Zaključil se je Slovenski teden filma

Slovenski teden filma je v sodelovanju z Bazo slovenskih filmov letos potekal na daljavo od 8. do 13. novembra pod sloganom Mislimo film, podprimo film! Osredotočili smo se na slovenske mladinske filme nekoč in danes, šole pa so si na individualnih zaprtih projekcijah na daljavo lahko ogledale 6 izbranih filmov, in sicer; Vesna, režija František Čáp (1953), Grajski biki, režija Jože Pogačnik (1967), Sreča na vrvici (digitalno restavrirana različica), režija Jane Kavčič (1977); Gremo mi po svoje, režija Miha Hočevar (2010); Razredni sovražnik, režija Rok Biček (2013) in Pojdi z mano, režija Igor Šterk (2016).

Skupni ogled filmov je bil več ko 900, od tega sta največje zanimanje pritegnila legendarna Vesna in Sreča na Vrvici.

V sklopu Slovenskega tedna filma smo se 8. novembra pridružili praznovanju petega Evropskega art kino dneva, ki je namenjen praznovanju kina in raznovrstnosti evropskega filma, nastal pa je na pobudo združenj CICAE in Europa Cinemas. V Sloveniji se mu že od začetka pobude pridružujejo kinematografi Art kino mreže Slovenije. Letos je praznovanje potekalo s spletnimi prispevki. Slovenskemu tedna filma so se pridružili tudi mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation, Društvo Slon, ki je skupaj z Art kino mrežo Slovenije pripravil animirani priročnik za pedagoge, z nasveti, kako pripraviti scenarij za animirani film iz literarne predloge, Kino Istra, Društvo slovenskih režiserjev, ki je 12. novembra ob 101. obletnici rojstva Franceta Štiglica organiziralo Štigličev dan. Na ta dan je na pobudo Slovenskega filmskega centra Ljubljana tudi formalno dobila Trg Franceta Štiglica. V sodelovanju z Društvom slovenskih filmskih publicistov Fipresci in z revijo za film in televizijo Ekran pa je do 11. decembra na spletni strani revije Ekran objavljen natečaj za najboljšo filmsko kritiko o izbranem slovenskem filmu.K sodelovanju so vabljeni vsi dijaki in dijakinje srednjih šol, ki se želijo preizkusiti v pisanju filmske kritike o poljubnem slovenskem filmu (igranem, dokumentarnem, animiranem ali kratkem). Dobrodošle so tudi kritike, namenjene slovenskim televizijskim serijam.

Še zmeraj so brezplačno dostopni kratki filmi o filmskih poklicih, ki jih jepripravila Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo ter Filmskim studiem Viba film. Na novo so na voljo: režiser, ** animator, ** filmski igralec, ki so dopolnili nabor filmov o scenaristumontažerju, producentu, **direktorju fotografije **in oblikovalcu zvoka, ki so nastali lani.

Slovenski filmski center od leta 2010 sistematično podpira kakovostne programe filmske vzgoje, lani je vzpostavil še eno novo stalnico - Slovenski teden filma. Ta se vsako leto odvija v tednu okrog rojstnega dne Franceta Štiglica, 12. novembra. 

Projekt je nastal s podporo Ministrstva za kulturo, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Zavoda republike Slovenije za šolstvo.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO