4. oktober 2024

Začetek distribucije dokumentarno igranega filma Kino Volta v Italiji režiserja Martina Turka

V torek, 8. oktobra, se bo v Trstu začela italijanska kino distribucija dokumentarne fikcije Kino Volta tržaškega režiserja Martina Turka. V mesecu oktobru bo film prikazan še v Vidmu, San Dona' di Piave, Mezzagu, Trevisu, Rimu in Tržiču (Monfalcone). V Gorici pa bo film predvajan v sklopu 25. obletnice nagrade Darka Bratine.

Film, katerega scenarij temelji na eseju enega najvidnejših slovenskih pisateljev Draga Jančarja, je posnet v treh jezikih – slovenščini, italijanščini in angleščini. Popelje nas v Trst na začetek 20. stoletja, ko se štirje podjetniki pod vodstvom takrat še neznanega dublinskega učitelja Jamesa Joycea odločijo odpreti prvi irski kino – Cinema Volta, ki se nahaja na Mary Street v središču mesta. Dva tržaška igralca, Danjiel Malalan in Nikla Petruška Panizon, oživljata dejstva in like, ki so sodelovali v tej pustolovščini. V tej dokumentarni fikciji Martin Turk raziskuje zgodovino Cinema Volte in se pokloni svojemu rojstnemu mestu Trstu.

Svetovna premiera filma je bila na 35. tržaškem filmskem festivalu, nato je bil film prikazan na festivalu južno vzhodnega evropskega filma (SEEfest) v Los Angelesu, na festivalu Bloomsday v Dublinu, kjer je prejel nagrado za najboljši celovečerni film, ter na festivalu Dokudoc v Mariboru, kjer je doživel slovensko predpremiero. Slovenska premiera filma bo v tekmovalnem programu Festivala slovenskega filma v Portorožu.

Film je nastal v produkciji Fabula ter soprodukciji RTV Slovenija, Incipit Film, Planet Korda Pictures, Filmske komisije in regionalnega AV sklada Furlanije – Julijske krajine ter s finančno pomočjo Slovenskega filmskega centra.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO