2. julij 2020

Uspešne mednarodne poti režiserjev Matjaža Ivanišina, Gregorja Božiča in Urške Djukić

Tri leta po odmevni premieri na festivalu FID Marseille, kjer je bil nagrajen z nagrado »Georges De Beauregard«, eno od dveh glavnih mednarodnih nagrad tega prestižnega festivala, ki se posebej posveča zahtevnejšim avtorskim formatom, je dokumentarni film Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina doživel redno distribucijo v Franciji. Zaradi pandemije je francoski distributer filma Shellac predhodno načrtovano kinematografsko distribucijo prestavil na splet, ne glede na to pa je bil izid filma v Franciji zelo odmeven. O filmu so z izrazito pozitivnimi kritiškimi zapisi poročali domala vsi glavni francoski mediji, med njimi dnevnika Le Monde in Libération, v junijski številki francoske filmske revije Cahiers du Cinéma pa je bila o filmu objavljena poglobljena recenzija. 

Na velika platna mednarodnih festivalov se vrača tudi celovečerni film Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja Gregorja Božiča. Film je po premieri na mednarodnem festivalu v Torontu, z 11 vesnami, ki jih je prejel na lanskoletnem Festivalu slovenskega filma ter z nagrado za najboljši prvenec na najsevernejšem festivalu »PÖF -- Talin Black Nights« eden od bolj zaželenih mednarodnih festivalskih naslovov med aktualnimi prvenci. Junija je bil film že predvajan na največjem mednarodnem festivalu v Turčiji -- »IKSV Istanbul Film Festival«, kjer je bil del glavne mednarodne selekcije 15 filmov, v naslednjih mesecih pa bo predstavljen na festivalih v Izraelu -- »Jerusalem Film Festival«, v Španiji, na Japonskem in drugod. Obenem je prodajni agent filma pridobil kanadskega in ameriškega distributerja. 

V polnem ustvarjalnem procesu je tudi prvenec režiserke Urške Djukić, igrani celovečerni film z delovnim naslovom Nekaj je v zraku. Po tem ko je bila Djukićeva med oktobrom in februarjem udeleženka rezidenčnega programa za mlade avtorje »Cinéfondation« v Parizu, je filmski projekt predstavljala v okviru mednarodne spletne tržnice v Cannesu, ki je potekala med 22. in 26. junijem. Scenaristki Urška Djukić in Marina Gumzi, ki je tudi producentka projekta, bosta delo na razvoju projekta nadaljevali julija v rezidenčnem programu »Moulin d'Andé« v Normandiji. Le-ta filmskim scenaristom in skladateljem od 50. let prejšnjega stoletja ponuja ustvarjalno okolje za intenzivno delo na projektih. V okviru taistega programa so svoje filme spisali avtorji kot so François Truffaut, Lous Malle in Alain Cavalier. Vabilo sta avtorici prejeli po tem, ko sta na festivalu »Cinemed« v Montpellieru oktobra lani za predstavitev projekta prejeli eno od treh mednarodnih nagrad. Film je zastavljen kot slovensko-francoska koprodukcija, začetek snemanja pa je predviden za konec leta 2021. 

Produkcijsko hišo Nosorogi so leta 2008 ustanovili režiserji Gregor Božič, Matjaž Ivanišin in Darko Sinko, od leta 2012 jo vodi producentka in dramaturginja Marina Gumzi. 

Vse projekte je finančno podprl Slovenski filmski center.

Vir: Sloveniski filmski center

POVEZANO