11. oktober 2024

Trije kratki filmi na mednarodnem filmskem festivalu v Talinu

Letošnji 28. Talin Black Nights filmski festival bo potekal od 8. do 24. novembra. V sekcijo kratkih in animiranih filmov so se uvrstili trije slovenski: v tekmovalni program kratkih filmov Igralec, režiserja Damjana Kozoleta, v Cannesu z zlato palmo nagrajena slovenska manjšinska soprodukcija Mož, ki ni mogel molčati hrvaškega režiserja Nebojše Slijepčevića, v program novih talentov pa se je uvrstil kratki igrani film režiserja Luna Sevnika Morje med nama.

Kratki igrani film Igralec bo na festivalu imel svetovno premiero. Scenarist in režiser filma je Damjan Kozole, ki je o filmu povedal: “Igralec je nastal kot del celovečernega filma Pero, vendar je bil že od začetka zamišljen tudi kot samostojen kratki film. Nastal je po zgodbi Petra Musevskega, ki je verjel, da se mu vse, kar odigra na filmu, potem tudi zares zgodi. Po njegovi smrti sem veliko premišljeval o tem, kakšna je moč filmskih in gledaliških vlog in kako korespondirajo vsebine zgodb, s katerimi se ukvarjamo, z našimi življenji.”

V filmu igrajo Tina Ščavničar, Primož Pirnat in Mojca Partljič. Direktor fotografije je Sašo Štih, scenografinja Neža Zinajić, kostumografinja Zora Stančič, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, montažer Matic Drakulić, oblikovalec zvoka Julij Zornik, kolorist Jure Teržan, asistentka režije je Mojca Madon. Producenta sta Danijel Hočevar in Zala Opara iz produkcijske hiše Vertigo in RTV Slovenija v sodelovanju s Korektiff. Mednarodni prodajni agent filma je Radiator sales.

Mož, ki ni mogel molčati hrvaškega režiserja Nebojše Slijepčevića, ki je za film napisal tudi scenarij, je hrvaško-bolgarsko-francosko-slovenska soprodukcija. Slovenski soproducent je Studio Virc, glavni producent je hrvaška produkcijska hiša Antitalent. Slovenski avtorski del predstavlja direktor fotografije Gregor Božič, v eni izmed vlog je nastopil vsestranski umetnik Nebojša Pop Tašić, ki od leta 1992 živi in dela v Sloveniji. V glavnih vlogi vidimo hrvaškega zvezdnika Gorana Bogdana, ob njemu pa igrajo še Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko in Robert Ugrina. Film je nastal po resničnih dogodkih, leto dogajanje je 1993 v Bosni in Hercegovini. Potniški vlak se ustavi, napadle so ga srbske paravojaške sile. Ko se vojaki spravijo na nedolžne civiliste, se jim le eden od 500 potnikov upa zoperstaviti. Plačal bo z življenjem.

V produkciji Cvinger film je nastal kratki film Morje med nama režiserja Luna Sevnika. V intimni zgodbi igrajo Bruno Mihanović, Leon Lučev in Martin Pechlát. Film je na letošnjem tržaškem festivalu prejel nagrado žirije PAG, ki jo sestavljajo mladi med 18 in 35 let. Film je letos prejel tudi strokovno nagrado Žarka Lužnika za študijski film, ki jo podeljuje Aipa, k.o. in je nastal v slovensko-češko-hrvaški soprodukciji. Po premieri na tržaškem festivalu je bil prikazan na petnajstih mednarodnih filmskih festivalih, samo v novembru bo sodeloval na kar 7 festivalih. Zgodba spremlja nezadovoljnega najstnika, ki očetu pomaga pri družinskem podjetju, med tem pa obtiči na majhnem čolnu s starejšim turistom. Medtem ko fant nestrpno čaka, da se oče vrne z dnevnim ulovom, mu turist začne dajati nespodobne predloge.

V glavni tekmovalni program kratkih in animiranih filmov v Talinu so med več kot 5500 prijavljenimi filmi izbrali 30 filmov. Namen festivala je domačemu in mednarodnemu občinstvu predstaviti obsežen izbor svetovne kinematografije zadnjih dveh let ter ponuditi svežo filmsko produkcijo z visoko umetniško vrednostjo.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.
Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO