3. marec 2021

Slovenski filmi so v zadnjih dveh letih prejeli finančno podporo italijanskega Ministrstva za kulturo v višini 657.000 evrov

Italijansko ministrstvo za kulturo (MIBACT) je na nedavno zaključenem razpisu finančno podprlo slovenske filme v skupnem znesku 277.000 evrov, in sicer celovečerni igrani film režiserja Janeza Burgerja z naslovom Opazovanje v višini 150.000 evrov ter dve manjšinski dokumentarni koprodukciji; Izgubljeno sanjsko moštvo hrvaškega režiserja Jureta Pavlovića v višini 68.500 evrov ter Fiume o morte prav tako hrvaškega režiserja Igorja Bezinovića v višini 58.500 evrov.

Burgerjevega zgodba filma Opazovanje pripoveduje o mladi reševalki, ki se trudi odkriti, zakaj dobiva misteriozne posnetke brutalnega zločina, ki ga je videla v živo preko Facebooka. Bolj kot se trudi z odkrivanjem zločina, bolj ji postaja jasno, da je pri njem sodelovala tudi sama. Producent filma je Miha Černec iz produkcijske hiše Staragara, v koprodukciji z Transmedio iz Italije, Propeler filmom iz Hrvaške in Sense Production iz Srbije.

Izgubljeno sanjsko moštvo je dokumentarni film o izjemni generaciji mladih košarkarjev, ki se je pojavila v Jugoslaviji konec osemdesetih let prejšnjega stoletja. Toni Kukoč, Vlado Divac, Žarko Paspalj, Aleksandar Djordjević, Jure Zdovc in drugi so leta 1987 kot mladinci premagali svoje vrstnike iz ZDA in s tem začeli svojo neustavljivo pot kot sanjsko moštvo svetovne košarke, ki je že leta 1990 v Argentini osvojila naslov svetovnega prvaka. Film tako govori o zadnjem nastopu omenjene generacije, ki je v Rimu osvojila evropsko prvenstvo za državo, ki ni več obstajala. Slovenski koproducent je produkcijska hiša Tramal Films, zanjo Miha Černec.

Dokumentarni film Fiume o morte pa pripoveduje o najbolj nenavadnem dogodku leta 1919 iz zgodovine mesta Reka, ko je italijanski pesnik Gabriele D’Annunzio vkorakal v mesto in ga, skupaj z okolico, kmalu potem razglasil za neodvisno mikro državo. V šestnajstih mesecih obstoja te države je Reka postala središče avantgardnih umetnikov in liberalnih idej, vse dokler D’Annunzia ni pregnala italijanska vojska. Slovenski koproducent filma je produkcijska hiša Nosorogi in producentka Marina Gumzi.

Italijansko ministrstvo za kulturo, znotraj katerega deluje generalni direktorat za film in avdio-vizualno produkcijo, ki v Italiji podpira področje filma, je že v letu 2020 slovenskim filmom namenilo podporo v višini 380.000 evrov in sicer 280.000 evrov za celovečerni igrani film Mož brez krivde režiserja Ivana Gergoleta in v produkciji produkcijske hiše Staragara ter 100.000 evrov za celovečerni igrani film Sanremo v režiji Miroslava Mandića in pod okriljem produkcijske hiše Filmostovje.

Izjemno dobro sodelovanje med obema državama je spodbudilo tudi večletno sodelovanje Slovenskega filmskega centra z italijanskim skladom Furlanije-Julijske krajine znotraj projekta ReAct, ki je namenjen krepitvi koprodukcijskega sodelovanja med producenti obeh držav. Pomemben prispevek h krepitvi dobrih odnosov na področju filmskega ustvarjanja med državama pa je bilo tudi koprodukcijsko srečanje, ki je potekalo na 22. Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO