31. avgust 2022

Filmski centri iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in Črne gore so podpisali triletni memorandum o sodelovanju pri projektu ReActing as a Star

V okviru programa CineLink Industry Days, ki poteka v sodelovanju s filmskim festivalom v Sarajevu, so direktorji filmskih centrov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in Črne gore 17. avgusta 2022 podpisali triletni memorandum o sodelovanju. Gre za rezultat uspešne organizacije prvega mednarodnega programa, namenjenega igralcem iz te regije, ki spodbuja njihovo mreženje ter povečuje njihovo mobilnost in prepoznavnost v evropski filmski industriji. Na pobudo Slovenskega filmskega centra se je junija letos v Kranju v okviru druge izdaje mednarodnega filmskega festivala KRAFFT odvijal prvi mednarodni program ReActing as a Star, ki je povezal igralce, režiserje, direktorje kastinga in agente. Program je pripravila producentka Tina Hajon, ki je projekt zasnovala pod sloganom »Igrajo lokalno, delujejo globalno«. S podpisom memoranduma o sodelovanju pri tem projektu, ki je prvič povezal vse regionalne filmske sklade, je bil pomen slogana izpolnjen.

Podpisniki memoranduma o sodelovanju so se zavezali, da bodo naslednja tri leta sodelovali z namenom opolnomočenja in spodbujanja igralcev iz držav te regije ter pospeševanja njihovega strokovnega razvoja.

»Veseli me, da je ideja, ki se je rodila v Slovenskem filmskem centru, prepričala kolege iz regije o pomembnosti tega sodelovanja. Podpis memoranduma samo potrjuje, kako dobro smo organizirali prvo izdajo programa ‘ReActing as a Star’. Igralci do zdaj niso imeli prave platforme, ki bi jim omogočala, da bi se predstavili tako v naši regiji kot v Evropi in promovirali svoje delo. Naša regija ima zagotovo nadarjene igralce, z našim sodelovanjem pa se bodo lahko predstavili ter pridobili nova znanja in izkušnje, kar jim bo omogočilo sodelovanje tudi onkraj regionalnih meja,« je dejala Nataša Bučar, direktorica Slovenskega filmskega centra.

Vsi podpisniki memoranduma o sodelovanju poudarjajo pomen prve izdaje programa ReActing as a Star. Enako so čutili tudi vsi udeleženci dogodka v Sarajevu, ki so bili navdušeni nad njim in so z užitkom izkoristili priložnost, da spoznajo svoje kolege igralce, direktorje kastinga in agente znotraj in zunaj regije, ter delijo tisto, kar je zanje resnično pomembno – inovativne ideje, ki vodijo k napredku tako v lokalnem kot regionalnem okviru.

»Verjamem, da bomo s podpisom memoranduma o sodelovanju med državami regije lahko delovali na številnih področjih, predvsem pa okrepili sodelovanje med igralci in režiserji. Odprtost in možnost dela igralcev v tujini je dodaten bonus za vse bodoče udeležence,« je dejal Chris Marcich, direktor Hrvaškega avdiovizualnega centra.

Skupni cilj tega partnerstva je ustvariti priložnosti za mreženje in večjo prepoznavnost akterjev iz celotne regije.

»Srečanje filmskih strokovnjakov iz držav regije je dobra priložnost za izvedbo novih dogodkov, namenjenih promociji pomembnih tem. S podpisom tega sporazuma se zavezujemo, da bomo omogočili kontinuiteto dela, pri čemer se želimo osredotočiti na igralce in direktorje kastinga. Takšno sodelovanje bo zagotovo prispevalo k naši in regionalni kinematografiji,« je dodal Bojan Lazarevski, direktor Filmske agencije Severne Makedonije.

Projekt, namenjen igralcem, je prvi tovrsten projekt v regiji. Vsi podpisniki se resnično veselijo ponovnega srečanja in nadgradnje te edinstvene ideje, ki se bo uresničila po uradnem podpisu dokumenta.

Eden od podpisnikov memoranduma o prihodnjem sodelovanju je Gordan Matić, direktor Srbskega filmskega centra, ki je prav tako izrazil svoja pričakovanja: »Kot filmski centri svojih držav moramo uravnotežiti vse potrebe kinematografije in določiti, kaj bi bilo treba spremeniti ali kam vložiti sredstva, na primer v strokovno usposabljanje. Verjamem, da bomo s tem programom, namenjenim igralcem, že čez nekaj let videli rezultate v kinematografih.«

Najmlajši filmski center, ki je prispeval s podpisom memoranduma o sodelovanju, je Filmski center Črne gore. »Smo najmlajši center, ki sodeluje pri memorandumu. Vesela sem, da bodo imeli naši igralci priložnost delati in sodelovati z drugimi igralci iz regije na zelo drugačen način, razvijati svoje sposobnosti in prispevati k razvoju črnogorske kinematografije. Premikanje poklicnih in zasebnih meja bo predstavljalo izziv in vir zadovoljstva, kar bo doseženo s predanim in nenehnim delom,« je zaključila Aleksandra Božović, direktorica Filmskega centra Črne gore.

Druga izdaja programa ReActing as a Star, regionalne platforme za avdiovizualne igralce iz vseh petih sodelujočih držav, bo potekala junija prihodnje leto v okviru tretje izdaje filmskega festivala KRAFFT v Kranju.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO