10. december 2021

Slovenski filmi na festivalu v Les Arcsu

Festival v Franciji bo potekal od 11. do 18. decembra. V tekmovalni program 13. edicije so se uvrstili 4 kratki in en celovečerni slovenski film. Na svoji spletni strani so zapisali, da festivalski izbor kratkih filmov predstavlja kraj svobode in odkritja. Usmerili so ga na režiserje, za katere se zdi, da predstavljajo naslednjo generacijo evropskih filmskih ustvarjalcev.

V tekmovalni program 14 kratkih filmov se je uvrstil kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić. Gre za kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače. Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala in Maria Bohr. Ko-režiserka in animatorka je Émilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom, zvok je oblikoval Julij Zornik. Film je bil letos nagrajen na festivalih kratkega filma Encounters v Bristolu in švedskem festivalu v Uppsali. Na 24. Festivalu slovenskega filme v Portorožu prejel tudi vesno za posebne dosežke.

V tekmovalnem programu bo na ogled tudi že večkrat nagrajeni animirani kratki film Steakhouse, animatorke in režiserke Špele Čadež, letošnje prejemnice Prešernovega sklada. Film subtilno spregovori o družinskem nasilju, skrhanih odnosih v razmerjih in tihem maščevanju, ki se kuha. V risbi in animaciji so poleg Čadeževe sodelovali še glavne animatorke Zarja Menart, Anka Kočevar in Clémentine Robach. Scenarij za film je napisal Gregor Zorc, glasbo sta ustvarila Tomaž Grom in Olfamož. Svojo festivalsko pot je film začel s premiero v Locarnu, kjer ga ja nagradila žirija mladega občinstva, pred kratkim je prejel nagrado na filmskem festivalu v Talinu, na 24. Festivalu slovenskega filma je Čadeževa zanj prejela vesno za najboljši animirani film, na letošnji Animateki je film prejel posebno omembo žirije.

Tretji izbrani slovenski kratki film je Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle, letošnji zmagovalec festivala v Clermont Ferrandu, najpomembnejšem festivalu kratkega filma. Sestre iz naslova – Sina, Mihrije in Jasna – so pravzaprav tri najboljše prijateljice v zgodnjih dvajsetih. Dekleta fantovskega videza, vedno oblečena v ohlapne sive trenirke, z lasmi, spetimi v nizek čop, zatlačen v pulover, trenirajo borilne veščine in se držijo bolj zase. Zaradi svojega življenjskega sloga pridejo pogosto v konflikt z lokalnimi fanti. V enem izmed pretepov jih pred popolnim porazom in ponižanjem reši krhko dekle, ki to v bistvu šele postaja. V Sestrah v glavnih vlogah nastopajo igralka Mia Skrbinac ter Sarah Al Saleh in Mina Milovanović, ki sta se s filmom srečali prvič. Režiserka je v sklopu festivala bila izbrana tudi med osmimi režiserkami in režiserji, ki pripravljajo celovečerne prvence.

Kot četrti bo v tekmovalnem programu na ogled kratki manjšinski koprodukcijski film Kazenski strel režiserja Roka Bička, petnajstminutno vinjeto, v kateri prijatelja popoldne preživita na nogometnem igrišču in sanjarita o igranju za lokalno moštvo, a kmalu spoznata, da imajo sanje tudi svojo ceno. Scenarij za Kazenski strel sta napisala režiser, ki je tudi montažer filma in Kristian Novak. V filmu igrajo: Gabrijel Dolenec, Jakov Feher, Simon Herperger, David Ivanović, Radovan Kočila, David Šafarić in Karlo Žganec. Na 24. Festivalu slovenskega filma je v kategoriji manjšinske koprodukcije prejel vesno za posebne dosežke.

V tekmovalni program festivala pa se je med 10 filmov, ki se bodo potegovali za glavno nagrado kristalno puščico, uvrstila slovenska manjšinska koprodukcija, debitantski celovečerni igrani film Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, v slovenski koprodukciji SPOK Films in Staragara ter produkciji Antitalent iz Hrvaške in RT Features iz Brazilije. Zgodba o dekletu, ki se v navidezni idili s soncem obsijane jadranske obale spopada z mračnimi silami patriarhata. Film mlade hrvaške režiserke je prejel prestižno nagrado zlata kamera za najboljši prvenec v Cannesu. V avtorski in izvajalski ekipi filma so med drugim slovenski avtorji Julij Zornik, ki je za oblikovanje zvoka na 24. Festivalu slovenskega filma prejel tudi vesno, Mitja Ličen, kot direktor fotografije druge ekipe in kolorist Emil Svetlik. V glavnih vlogah nastopajo Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić in Cliff Curtis, v manjših vlogah pa se predstavita tudi Zoran Predin in Lovro Zafred. Na 24. Festivalu slovenskega filma je Morena prejela tudi nagrado AKMS za izbrani celovečerni film.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO