9. november 2021

Slovenski filmi na 32. LIFFu

Letošnji Liffe bo potekal od 10. do 21. novembra. V program so se uvrstili številni slovenski filmi. V tekmovalni program Perspektive se je uvrstil filmski prvenec Inventura scenarista in režiserja Darka Sinka. Režijski prvenec pripoveduje o Borisu Robiču, ki je kot radi rečemo, običajen človek. Nekega dne po večerji, ko Boris bere v svoji sobi, nekdo strelja nanj skozi okno. Pride policija in začne se preiskava. Pri iskanju potencialnih storilcev se pred nami odvije tragikomedija človeka, ki odkrije, da ga sovraži več̌ ljudi, kot si je lahko predstavljal in da so njegove predstave o lastnem življenju le iluzija. V glavni vlogah nastopajo Radoš Bolčina, Mirel Knez in Dejan Spasić. V filmu nastopajo še Renato Jenček, Mojca Partljič, Žan Koprivnik, Janez Škof, Davor Janjić, Saša Tabaković, Barbara Vidovič, Veronika Drolc in Mojca Ribič. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše December iz Ljubljane, producenta sta Vlado Bulajić in Lija Pogačnik in je na 24. Festivalu slovenskega filma Portorož prejel 5 vesen, med drugim za režijo in za glavno moško vlogo. Svetovna premiera filma se je zgodila na filmskem festivalu v San Sebastianu.

V taisti sklop sta se uvrstili tudi dve manjšinski soprodukciji; gre za prvenca Morena režiserke Antonete Alamat Kusijanović in Telesce režiserke Laure Samani. Film Morena je letos prejel zlato kamero na filmskem festivalu v Cannesu in je družinska psihološka drama, ki se odvije v štirih dneh na enem od hrvaških otokov. Celovečerni prvenec je bil posnet na Hvaru, na Kornatih in na Koločepu. V glavnih vlogah nastopajo Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić in Cliff Curtis, v manjših vlogah pa se predstavita tudi Zoran Predin in Lovro Zafred. Poleg režiserke scenarij podpisuje tudi Frank Graziano, slovenska soproducenta sta Jožko Rutar (SPOK Films) in Miha Černec (Staragara), producenta filma sta Danijel Pek (Antitalent) in Rodrigo Teixeira (RT Features, soproducentka je tudi Zdenka Gold (Spiritus movens). Film je letos prejel tudi vesno za zvok.

Telesce je imel svetovno premiero na Tednu kritike v Cannesu in je italijansko-slovensko-francoska soprodukcija, slovenski direktor fotografije je Mitja Ličen, ki je na 24. Festivalu slovenskega filma Portorož prejel vesno za fotografijo. V glavnih vlogah igrata Celeste Cescutti kot Agata in Ondina Quadri kot Lince / Ris. V drugih vlogah nastopajo Marco Geromin, Giacomina Dereani, Anna Pia Bernardis, Angelo Mattiussi, Luca Sera, Teresa Cappellari, Marzia Corinna Mainardis, Marisa Rupil in naš Ivo Ban. Italija, 1900. Mlada Agata rodi mrtvorojenega otroka, ki je zato obsojen na večno bivanje v limbu, t.i. predpeklu. Agata sliši za kraj v gorah, kjer lahko dojenčke samo za en dih oživijo, jih krstijo ter tako rešijo njihove duše. Odpravi se na potovanje s hčerinim trupelcem, skritim v škatli, in spozna Risa (Lince), osamljenega fanta, ki ji ponudi pomoč. Odpravita se na pustolovščino, ki bo obema omogočila, da se približata čudežu, ki se zdi povsem nemogoč. Slovenski soproducent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, njegova asistentka je bila Zala Opara. Film je na 24. Festivalu slovenskega filma Portorož prejel tudi vesno za manjšinsko soprodukcijo.

V sklop Predpremiere se je uvrstil letošnji zmagovalec 24. Festivala slovenskega filma Portorož Prasica, slabšalni izraz za žensko prvenec režiserke Tijane Zinajić. Na festivalu je film prejel kar 7 vesen, med drugim tudi za scenarij, ki je delo Ize Strehar, Liza Marijina je za upodobitev Eve prejela vesno za glavno žensko vlogo, Anuša Kodelja pa je prejela vesno za žensko stransko vlogo. Ustvarjalci filma so se razveselili še vesen za scenografijo, ki jo je ustvarila Neža Zinajić, in kostumografijo, ki je delo Matica Hrovata. Film je osvojil tudi vesno po izbiri občinstva. V filmu spremljamo zgodbo mlade slikarke Eve, ki ji gre trenutno v življenju narobe skoraj vse. Znajde se v čudnem razmerju z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila in vrh vsega ji tik pred 27. rojstnim dnevom že tri mesece izostaja menstruacija. Zave se, da mora spremeniti način življenja, in se po pomoč obrne na spletni iskalnik. Poleg Lize Marijine in Anuške Kodelje v filmu igrajo še: Tosja Flaker Berce, Jure Henigman, Lea Cok, Jernej Kogovšek, Jožica Avbelj, Nika Rozman, Špela Rozin, Sebastijan Horvat, Davor Janjić, Matej Puc, Lovro Zafred, Nina Valič, Ana Urbanc in Vesna Pernarčič. Producenta filma sta Lija Pogačnik in Vlado Bulajić iz produkcijske hiše December.

V ta sklop se je uvrstil tudi film slovenskega režiserja Olma Omerzuja Atlas ptic. Film je imel svetovno premiero na letošnjem 55. festivalu v Karlovih Varih in pripoveduje o starajočem se lastniku tehnološkega podjetja (Miroslav Donutil), ki je vse življenje posvetil delu, zato ga zelo prizadene, ko stvari nenadoma začnejo pokati po šivih. Novi film Olma Omerzuja temelji na prepričljivi igri likov in posebni vrsti nežne ironije, s katero pokaže, da se moramo za ohranitev dostojanstva kdaj tudi osramotiti pred drugimi. V filmu igrajo Miroslav Donutil, Alena Mihulová, Martin Pechlát, Eliška Křenková, Vojtěch Kotek, Pavla Beretová. Producent filma je češki Endorfilm, slovenski soproducent je Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger Film.

Nebesa je manjšinska soprodukcija srbskega režiserja Srdjan Dragojevića. Gre za slovensko manjšinsko soprodukcijo, glavni producent je srbski Delirium films, producenta Biljana Prvanović in Srdjan Dragojević. Tri nadrealistične zgodbe o božjih čudežih so postavljene v različna časovna obdobja. Preplet tragike in komike v Dragojevićevem prepoznavnem, simbolike polnem vizualnem slogu. V filmu igrajo: Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec in Nataša Marković. Pri srbsko–nemško-severno makedonski-slovenski-hrvaški-črnogorski in bosansko hercegovski soprodukciji je slovenska soproducentka Eva Rohrman iz produkcijske hiše Forum Ljubljana. Na letošnjem filmskem festivalu v Locarnu je prejel 1. nagrado mlade žirije.

V sekciji Evropa na kratko si bodo ljubitelji kratkega filma lahko ogledali Kazenski strel Roka Bička, petnajstminutno vinjeto, v kateri prijatelja popoldne preživita na nogometnem igrišču in sanjarita o igranju za lokalno moštvo, a kmalu spoznata, da imajo sanje tudi svojo ceno. Predvajan bo tudi v tujini že večkrat nagrajen animirani kratki film Steakhouse Špele Čadež, ki subtilno spregovori o družinskem nasilju, skrhanih odnosih v razmerjih in tihem maščevanju, ki se kuha. Na ogled bo tudi kratki film Olma Omerzuja Poslednji dan patriarhata, v katerem mladi par obišče deda na smrtni postelji. Ko stari bogati patriarh zagleda Nino, se mu porodi nenavadna poslednja želja.

Festivalska retrospektiva Prepovedane ženske bo predstavila filme, ki so bili na neki točki podvrženi cenzuri – v deseterici je pet filmov, ki so jih režirale ženske, in pet takih, ki portretirajo močne ženske like, pogosto v opoziciji do vladajočega režima oziroma ureditve. Jugoslovansko oziroma slovensko kinematografijo v tem ciklu zastopa Maškarada Boštjana Hladnika.

Osrednji dogodek spremljevalnega programa bo celodnevni sklop predavanj in pogovorov s skupnim naslovom Režiserke na ustvarjalni poti; posvečen bo pregledu ustvarjalnosti naših režiserk, razmisleku o tem, kako je ustvarjati kot režiserka v Sloveniji in drugih državah, ter pretresu "mehkih" ukrepov spodbujanja uravnotežene zastopanosti obeh spolov v filmski produkciji. Dogodek nastaja v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, festivalom in Društvom slovenskih režiserjev. Odvil se bo v ponedeljek, 15. novembra, ob 10. uri v dvoranah E1-2 v Cankarjevem domu.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, filma Inventura in Prasica, slabšalni izraz za žensko sta se razvijala tudi na filmskih delavnicah Scenarnica.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO