3. avgust 2021

Slovenski filmi na 27. filmskem festivalu v Sarajevu

Letos bo festival ponovno potekal v živo od 13. do 20. 8. V konkurenci za nagrado Srce Sarajeva se bo potegovalo 48 filmov, v štirih tekmovalnih kategorijah; igrani, dokumentarni, kratki in študentski film. Skupno se je na festival prijavilo 683 filmov, od tega 135 celovečernih igranih, 153 dokumentarnih, 245 kratkih in 150 študentskih. Častno srce Sarajeva prejme režiser Wim Wenders.

V tekmovalni program 10. izbranih celovečernih igranih filmov se je uvrstil slovenski soprodukcijski film Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, ki je na minulem festivalu v Cannesu prejel zlato kamero za najboljši prvenec, na festivalu v Pulju pa nagrado občinstva zlata vrata. Film se je uvrstil tudi na mednarodni filmski festival v Torontu, v okviru programa sodobna svetovna kinematografija. Na sarajevskem festivalu bo imel regionalno premiero. Morena je družinska psihološka drama, ki se odvije v štirih dneh na enem od hrvaških otokov. Poleg režiserke scenarij podpisuje tudi Frank Graziano, slovenska soproducenta sta Jožko Rutar (SPOK Films) in Miha Černec (Staragara), producenta filma sta Danijel Pek (Antitalent, Hrvaška) in Rodrigo Teixeira (RT Features, Brazilja), soproducentka je tudi Zdenka Gold (Spiritus movens, Hrvaška). V glavnih vlogah nastopajo Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić in Cliff Curtis, v manjših vlogah pa se predstavita tudi Zoran Predin in Lovro Zafred. V avtorski in izvajalski ekipi filma so med drugim slovenski avtorji Julij Zornik, kot oblikovalec zvoka, Mitja Ličen, kot direktor fotografije druge ekipe in kolorist Emil Svetlik.

V tekmovalni dokumentarni program je skupno uvrščenih 16. filmov, med njimi tudi dokumentarni prvenec režiserke Marije Zidar Odpuščanje. Na festivalu bo film imel regionalno premiero, projekcija bo 16. avgusta ob 20. uri. Svetovna premiera filma je bila na letošnjem dokumentarnem festivalu CPH:DOX v tekmovalni sekciji »Next:Wave«, avgusta pa bo premierno prikazan v eni od soprodukcijskih držav – Kosovu – na filmskem festivalu za dokumentarne in kratke filme Dokufest v Prizrenu. Observacijski dokumentarec je režiserka s kosovskim direktorjem fotografije Latifom Hasollijem v obdobju petih let snemala v Albaniji. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Vertigo, producent je Danijel Hočevar, pridružena producentka Katja Lenarčič. Ekipo filma sestavljajo montažer Uroš Maksimović, so-montažerka Mariana Kozáková, zvok Miloš Drobnjaković, Julij Zornik, Jovo Kljajić, skladatelj Dimitrije Vasiljević, kolorist Teo Rižnar.

V tekmovalni program 10. izbranih kratkih filmov sta se uvrstila 2 slovenska. Igrani kratki film Kazenski strel režiserja Roka Bička in animirani kratki film Steakhouse režiserke Špele Čadež. Oba filma bosta imela regionalno premiero, svetovno sta imela v tekmovalnih programih letošnjega 74. filmskega festivala v Locarnu. Kazenski strel je slovenski soprodukcijski film, scenarij zanj sta napisala režiser, ki je tudi montažer filma in Kristian Novak. Najboljša prijatelja preživita popoldne na nogometnem igrišču in sanjarita, da bi se uvrstila v lokalno ekipo. Sanje pa imajo svojo ceno: ko njuno igro prekine skupina starejših fantov, eden od njiju v tem vidi priložnost, da se dokaže, drugi pa začuti, da se dogaja nekaj bolj zloveščega. Film temelji na podlagi dogodkov, opisanih v romanu Črna mati zemlja Kristiana Novaka. V filmu igrajo: Gabrijel Dolenec, Jakov Feher, Simon Herperger, David Ivanović, Radovan Kočila, David Šafarić in Karlo Žganec. Pri filmu so sodelovali še direktor fotografije Fabio Stoll, scenograf Ivan Veljača, kostumografinja Ana Savić Gecan, glavna oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petruševska in oblikovalec zvoka Julij Zornik. Producent filma je produkcijska hiša Antitalent, soproducent je Cvinger Film.

Scenarij za film Steakhouse je napisal Gregor Zorc, glavna animatorka je Zarja Menart, skladatelj glasbe je Tomaž Grom. Zrezek že več dni leži v marinadi. Ponev je vroča. Franc je ravno prav lačen. Lizo pa so v službi presenetili z rojstnodnevno zabavo. Ji bo uspelo pravočasno priti domov? Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Finta, producentki sta Tina Smrekar in Špela Čadež. Soproducenti so RTV Slovenija, nemški Fabian&Fred in francoski Miyu.

Mednarodno premiero pa bo v sklopu 12. študentskih tekmovalnih filmov imel kratki igrani film Otava scenaristke in režiserke Lane Bregar. Najstnica Loti leži v visoki travi in sanja o svoji mami. Ko jo pokliče babica, se Loti nenadoma znajde obkrožena z resničnostjo življenja na kmetiji. V filmu igrata Tara Krvina in Draga Potočnjak, producent filma je Akademija za gledališče, radio, film in televizijo. Soproducent filma je RTV Slovenija.

V programu Fokus, ki v Sarajevo pripelje filme iz regije, ki so že imeli premiere na pomembnih filmskih festivalih, pa si bo festivalsko občinstvo lahko ogledalo celovečerna igrana filma Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića in slovenski soprodukcijski film Oaza srbskega scenarista in režiserja Ivana Ikića.

Sanremo govori o Brunu in Duši, ki živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Kljub temu sta vesela vsakega novega srečanja. V filmu igrajo Sandi Pavlin, Silva Čušin, Mojca Funkl, Boris Cavazza, Lara Komar, Barbara Cerar, Barbara Vidovič, Safet Mujčić, Vladimir Jurc, Doroteja Nadrah in Jurij Drevenšek. Producent filma je produkcijska hiša Filmostovje, producenta sta Nina Robnik in Miroslav Mandić, izvršna producentka je Sandra Ržen. Soproducenta sta italijanski Incipit Film; soproducentki Marta Zaccaron in Fabiana Balsamo ter RTV Slovenija. Svetovna premiera filma je bila na lanskem 24. mednarodnem filmskem festivalu v Talinu, uvrstil se je tudi v glavni tekmovalni program letošnjega filmskega festivala v Motovunu.

V filmu Oaza so varovanci Doma za otroke in mlade ‘Sremčica’ s pomočjo večletnega procesa vaj in delavnic pridobivali igralske izkušnje. Film nas tako popelje v svet, od katerega vsi odvračamo pogled. Predstavi nam pretresljivo zgodbo o tem, kaj pomeni biti živ, zaželen in ljubljen, ter kako življenje vedno najde razpoke, skozi katere privre na plano. V glavnih odraslih vlogah vzgojiteljev vidimo hrvaškega igralca Gorana Bogdana in našo Marušo Majer. Poleg njiju v filmu igrajo še Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić in Saša Strugar. Film je imel svetovno premiero na lanskem festivalu v Benetkah, v programu Dnevi avtorjev (Giornate degli Autori), kjer je prejel tudi nagrado za najboljši evropski film. Gre za srbsko-slovensko-nizozemsko-bosansko francosko soprodukcijo. Pri njegovem nastajanju je sodelovala slovenska produkcijska hiša Tramal Films ter producenta Miha Černec in Jožko Rutar. Glavni producent je srbska produkcijska hiša Sense, soproducenti so še nizozemski Kepler Film, francoski Les Films d’ Antoine in SCCA/Pro.ba iz Bosne in Hercegovine.

Telesceprvenec italijanske režiserke Laure Samani bo predvajan v sklopu programa Mreže festivalov jadranske regije. Štirje regijski filmski festivali iz Hrvaške (Filmski festival v Zagrebu), Srbije (Festival avtorskega filma Beograd), Bosne in Hercegovine (sarajevski filmski festival) in Črne gore (filmski festival v Hercog novem), so se združili z idejo, da svojim občinstvom predstavijo selekcijo 6 celovečernih evropskih filmov tekočega leta. Evropski filmi, ki ne glede na svojo kakovost težje pridejo do redne distribucije v vseh štirih državah, bodo ocenila občinstva vseh naštetih festivalov in najbolje ocenjeni film bo prejel nagrado občinstva  “Adriatic Audience Award”. Poleg Telesca so se v programski sklop uvrstili še filmi “Brother’s Keeper” turškega režiserja Ferita Karahana, “Human Factor” nemškega režiserja Ronnyja Trockerja, “German Lessons” bolgarskega režiserja Pavla Vesnakova, “Natural Light” madžarskega režiserja Denesa Nagyja in “The Enemy” belgijskega režiserja Stephana Strekerja.

Film je imel svetovno premiero na Tednu kritike v Cannesu in je italijansko-slovensko-francoska soprodukcija, slovenski direktor fotografije je Mitja Ličen. Slovenski soproducent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, njegova asistentka je bila Zala Opara, direktor filma je Matija Kozamernik. Italija, 1900. Mlada Agata rodi mrtvorojenega otroka, ki je zato obsojen na večno bivanje v limbu, t.i. predpeklu. Agata sliši za kraj v gorah, kjer lahko dojenčke samo za en dih oživijo, jih krstijo ter tako rešijo njihove duše. Odpravi se na potovanje s hčerinim trupelcem, skritim v škatli, in spozna Risa (Lince), osamljenega fanta, ki ji ponudi pomoč. Odpravita se na pustolovščino, ki bo obema omogočila, da se približata čudežu, ki se zdi povsem nemogoč. Scenarij za film sta poleg režiserke napisala še Marco Borromei in Elisa Dondi. V glavnih vlogah igrata Celeste Cescutti kot Agata in Ondina Quadri kot Lince / Ris. Glavni producent filma je italijanski Nefertiti Film, producenta Nadia Trevisan in Alberto Fasulo, francoski soproducent Thomas Lambert pa prihaja iz produkcijske hiše Tomsa-Films.

Na soprodukcijski tržnici Cinelink se bosta predstavila; drugi igrani celovečerni film Vse, kar je narobe s tabo režiserke Urše Menart, produkcija Vertigo in Šterkijada režiserja Igorja Šterka v soprodukciji Gustav film. Na CineLink Work-in-progress pa se bo predstavil Zbudi me režiserja Marka Šantića, film, ki ga je produkcijska hiša Vertigo posnela v začetku letošnjega leta.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Z željo, da bi podprli produkcijo kakovostnih avdio-vizualnih vsebin, so se na festivalu odločili, da letos prvič v tekmovalni program uvrstijo tudi televizijske serije. Nagrade srce Sarajeva bodo serijam podelili v šestih kategorijah: najboljša dramska serija, najboljša komična serija, najboljši avtor serije, najboljša igralka in igralec serije ter zvezda v vzponu. Med šestnajst nominiranih serij se je uvrstila tudi slovenska kriminalka Jezero, posneta po romanu Tadeja Goloba. Za nagrade srce Sarajeva se bo potegovala v kategorijah najboljša dramska serija, najboljša igralec in igralka (Nika Rozman in Sebastian Cavazza) ter avtor serije (Matevž Luzar).

Na Talents Sarajevo - programu, ki predstavlja mlade perspektivne filmske ustvarjalce, pa sta med izbranimi 56 udeleženci režiserka Lana Bregar in igralka Eva Jesenovec.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO