27. marec 2023

Slovenske filmske klasike na Blu-Ray nosilcih

Zbirko SI-FI Klasika je Slovenski filmski center dopolnil s tremi filmi: Sreča na vrvici (1977) v režiji Janeta Kavčiča, Po isti poti se ne vračaj (1965) v režiji Jožeta Babiča in Nasvidenje v naslednji vojni (1980) v režiji Živojina Pavlovića.

Zbirka SI-FI Klasika je nastala z namenom ohranjanja slovenske filmske dediščine in trenutno šteje osem filmov, ki so v preteklih letih bili digitalno restavrirani. Poleg omenjenih obsega tudi: Dolina miru (1956), Ne joči Peter (1964) in Na svoji zemlji (1948), ki jih je režiral France Štiglic, Sedmina (1969) režiserja Matjaža Klopčiča in To so gadi (1977) režiserja Jožeta Bevca.

Sreča na vrvici je film o fantu Maticu, ki živi sam z mamo, saj je njegov oče na službeni poti v Libiji. Nenadoma pa se Matičevo življenje spremeni. Filmska ekipa ga povabi k sodelovanju in tako postane glavni junak filma. Ob njem je pes, velik in črn - novofundlandec, pa še Milena, deklica njegovih let. Matic se med snemanjem filma močno naveže na psa in filmarji mu ga ob koncu podarijo. Kam s psom v betonskem naselju? Film, ki ni izgubil svoje svežine in ga obožujejo nove in nove generacije otrok. V filmu nastopajo Matjaž Gruden, Mitja Tavčar, Nino de Gleria, Polona Rajšter, Vesna Jevnikar, Ivo Ban, Brane Grubar, Vladimir Jurc, Manca Košir in drugi. Jane Kavčič se je poleg režije podpisal tudi pod scenarij, ki je nastal po literarni predlogi Teci, teci kuža moj Vitana Mala. Direktor fotografije je bil Mile de Gleria, avtor glasbe Dečo Žgur, montažo je podpisal Dušan Povh in scenografijo Niko Matul.

Film Po isti poti se ne vračaj prikaže vsakdan sezonskih delavcev, ki ga poleg pretepov, alkohola, nogometa in bežanja, spremljajo tudi neželene zveze s slovenskimi dekleti, nostalgija po domačih krajih in zasmehovanje pravih Slovencev. Je nacionalna pripadnost res tista, ki določa kdo je komu brat in kdo sovrag? Mar to, kar boli, določajo samo rezila nožev in gluhe stene nastajajočih nebotičnikov? Filmska zgodba, ki je aktualna tudi danes.V filmu igrajo Davor Antolić, Miha Baloh, Silva Bergant, Mirko Bogataj, Miranda Caharija, Husein Čokić, Lučka Drolc in drugi. Scenarij je napisal Branko Pleša, avtor priredbe Giorgio Sestan, direktor fotografije je bil Žaro Tušar, avtor glasbe Marijan Vodopivec, montažerka Marija Fajdiga Pirkmajer in scenograf Niko Matul.

Ob celovečernem filmu slovenskega režiserja, ki se je v svojem opusu najbolj približal jugoslovanskemu črnemu valu, si na ploščku ogledate tudi kratki filmi Barva spomina iz leta 1967, ki je ravno taki digitalno restavriran. Film prikazuje slikarski in grafični opus slovenskega umetnika Jožeta Spacala, pri katerem je filmski pristop prikazan kor poskus vdora v človeško plat sinteze in ritma njegovega likovnega dela.

V fillmu Nasvidenje v naslednji vojni se med počitnicami v Španiji se srečata nekdanja smrtna sovražnika: slovenski partizan Berk in nemški vojak Bitter, ki se je v okupatorjevih vrstah boril v Jugoslaviji. Sredi ljubeznive, turistično razpuščene Španije v njunih dialogih znova oživijo spomini na vojni čas, v katerem sta si bila nasprotnika. Njun pogovor dopolnjujejo prizori Berkovih spominov na srečanja z ljudmi iz vojnih dni, med katerimi je imel izkušeni španski borec Anton, še posebej pomembno vlogo. Berk je z Antonom preživel večji del svojih partizanskih dni, vse do Antonove tragične smrti ob koncu vojne. V glavnih vlogah se pojavijo Metod Pevec, Boris Juh, Hans Christian Blech, Milan Puzić, Tanja Poberžnik in Jožica Avbelj. Film je posnet po literarni predlogi Menuet za kitaro Vitomila Zupana, Živojin Pavlović se je podpisal tudi pod scenarij, Tomislav Pinter je bil direktor fotografije, avtor glasbe Bojan Adamič in montažerka Olga Kršljanin Skrigin.

Celovečernemu filmu je dodan kraki film o restavriranju, ki ga je pripravila Slovenska kinoteka in je nastal ob končanem procesu digitalne restavracije. Na ploščku najdemo še dokumentarni film Pogovori o Vitomilu Zupanu iz leta 2014, ki je nastal v režiji Janeza Burgerja in produkciji Staragara. Dokumentarni portret skuša v petindvajsetih slikah – strelih (poklon Menuetu za kitaro in aluzija na Zupanovo življenjsko zgodbo ter filozofijo) ne le rekonstruirati v marsičem pustolovsko življenjsko zgodbo, ampak tudi aktualizirati teme, ki jih je Zupan vztrajno razvijal, od svobodnjaštva, vitalizma do nebrzdane erotike in specifičnega moralizma.

Film Sreča na vrvici je za Slovenski filmski center digitalno restavrirala produkcijska hiša Iridium Film, taista hiša je filma Po isti poti se ne vračaj  in Na svidenje v naslednji vojni digitalno restavrirala pod vodstvom Slovenske kinoteke. Uporabljeno arhivsko filmsko gradivo hrani Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije.

Posamezne Blu-Raye je mogoče kupiti v prodajalnah Big Bang, v Mladinski knjigi v Konzorciju, v vseh trgovinah Mladinske knjige po naročilu, v ljubljanskem Kinodvoru, Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači, Liznjekovi hiši v Kranjski Gori, Petrolu, prodajalnah OMW po naročilu, trgovini Ognjišče v Ljubljani in Mariboru, Slovenskem etnografskem muzeju in v dveh specializiranih spletnih trgovinah: Videoart in Filmoteka po ceni 14,99 evra.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO