25. oktober 2021

Prva retrospektiva slovenskega filma na Kitajskem

Od 28. oktobra do 4. novembra bo na Kitajskem potekala prva retrospektiva slovenskih filmov, ki nosijo letnice od 1956 do 2020. Skupaj bo na ogled 6 slovenskih celovečernih filmov. Odprtje retrospektive bo v kitajskem glavnem mestu Pekingu, v tamkajšnjem filmskem arhivu. Vsi filmi bodo podnaslovljeni v kitajščino in angleščino, kasneje se bodo predvajali tudi v drugih večjih kitajskih mestih.

Retrospektiva bo slavnostno odprta v četrtek, 28. oktobra ob 19. uri, z digitalizirano in restavrirano različico filma Dolina miru (1956) Franceta Štiglica, ki je bil leta 2016 predstavljen v programu Cannes Classics in potem predvajan na številnih festivalih in kinotekah po celem svetu.

Slavnosti govorniki na odprtju bodo Sun Xianghui, direktorica kitajskega filmskega arhiva, Alenka Suhadolnik veleposlanica Republike Slovenije na Kitajskem, Nataša Bučar, direktorica Slovenskega filmskega centra bo zbrane nagovorila preko videa, ter Wang Yao, profesor pekinške filmske akademije.

V petek, 29. oktobra ob 18.30 uri, si bodo kitajski obiskovalci lahko ogledali digitalno restavrirano inačico Matjaža Klopčiča Sedmina (1969), ki je film z nepozabnim prizorom (mojstrsko skadrirano 7-minutno streljanje v Tivoliju), ki se dogaja pomladi 1941, ko vojna grobo poseže tudi v življenje ljubljanske mladine. Iskanje ljubezni tako privede tudi do zveze z okupatorskim oficirjem, uporništvo pa do organiziranega odpora.

Sobota, 30. oktober ob 15.30 uri, je nared za prvenec Ne bom več luzerka (2018) režiserke Urše Menart. Ko se devetindvajsetletna diplomantka umetnostne zgodovine brez denarja, dela in družbe znajde na kavču svojih staršev, ugotovi, da bo odrasti težje, kot je pričakovala. V filmu igrajo Eva Jesenovec, Živa Selan, Saša Pavček, Branko Završan, Špela Rozin, Jurij Drevenšek, Tina Potočnik Vrhovnik, Lara Vouk, Aljaž Jovanović, Timon Šturbej, Matic Lukšič, Vladimir Kusić. Prvi igrani celovečerec Urše Menart je bil v Portorožu nagrajen z vesno za najboljši celovečerni film, scenarij in stransko igralko, posebno omembo žirije pa je prejel na festivalu LIFFe. Producent filma je produkcijska hiša Vertigo.

Mladinska romantična komedija Gajin svet (2018) režiserja Petra Bratuše, ki je s Špelo Oblak Levičnik napisal tudi scenarij, bo na sporedu v nedeljo, 31. oktobra ob 16. uri. Zgodbo kot glavni lik filma pripoveduje enajstletna Gaja, ki je kot Pika Nogavička sodobnega časa – pogumna, neposredna, odločna, iskrena in srčna deklica, ki stvari rada vzame v svoje roke in se ne ustraši nobenih ovir. Film prav tako opozarja na težave, s katerimi se na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši, in obravnava zagate, ki so del vsakdana: ločitev staršev, odtujenost v družini in nevarnosti spleta.

V glavnih vlogah skupaj z mladimi igralci Taro Milharčič, Anžetom Gorencem, Nežo Smolinsky in Gitico Jakopin nastopajo še Sebastian Cavazza, Ajda Smrekar, Jana Zupančič, Lotos Šparovec, Primož Pirnat in drugi.

Film je prejel glavno nagrado v mednarodni konkurenci celovečernih filmov za otroke in mlade Buzz@teen v Motovunu, nagrado za najboljši film otroške žirije na 24. filmskem festivalu v Sarajevu in vesni za posebne dosežke ter za masko na 21. Festivalu slovenskega filma. Leta 2019 je Gajin svet prejel tudi 3 zlate role za preseženih 75.000 gledalcev. Producent filma je Felina Films.

V sredo, 3. novembra ob 18.30 uri, se retrospektiva nadaljuje s filmom Ne pozabi dihati (2019) režiserja Martina Turka. To je film o dramah odraščanja in skrivnostih poletja. Čudovito posneti prizori narave skupaj z atmosfersko glasbo zadržujejo napetost v filmu in metaforično odsevajo protagonistove občutke: podobno kot postaja tok reke čedalje globlji in temnejši, se pogrezajo tudi Klemenova čustva v vse bolj nerazpoznaven vrtinec zmedenih odzivov, ki so značilni za najstništvo.

Vloga Klemna je pripadla Matiji Valantu, njegovega brata Petra je upodobil Tine Ugrin, usodno dekle Sonjo pa Klara Kuk. Klemenovo in Petrovo mamo igra Iva Krajnc Bagola, trenerja tenisa pa srbski igralec Nikola Đuričko. V filmu igrajo tudi Jakob Cilenšek, Miha Rodman in Ronja Matijevec Jerman.

Film, ki je skoraj v celoti posnet v Beli Krajini, je nastal v produkciji Bela filma. Svetovna premiera filma je bila oktobra 2019 na rimskem filmskem festivalu v tekmovalnem programu festivalske sekcije Alice Nella Città. Na lanskem 23. Festivalu slovenskega filma je prejel vesni za najboljšo fotografijo in za najboljši celovečerni igrani film.

Retrospektivo bo dan za tem, v četrtek, 4. novembra ob 18.30 uri zaključil igrani film Sanremo (2020) scenarista in režiserja Miroslava Mandića. Sanremo govori o Brunu in Duši, ki živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Kljub temu sta vesela vsakega novega srečanja. V filmu poleg Sandija Pavlina igrajo še: Silva Čušin, Mojca Funkl, Boris Cavazza, Lara Komar, Barbara Cerar, Barbara Vidovič, Safet Mujčić, Vladimir Jurc, Doroteja Nadrah in Jurij Drevenšek. Sandi Pavlin je septembra prejel nagrado za najboljšega igralca na mednarodnem festivalu filmske režije v Leskovcu. Na začetku oktobra pa je Miroslav Mandić na 7. Balkan Panorama festivalu v Izmirju prejel tudi nagrado rumeni dežnik za najboljšega režiserja, Sandi Pavlin pa ponovno za najboljšega igralca.

Film je tudi slovenski predstavnik za kandidaturo za mednarodnega oskarja 2022. Producent filma je produkcijska hiša Filmostovje. Svetovna premiera filma je bila na lanskem 24. mednarodnem filmskem festivalu v Talinu.

Retrospektiva je nastala v organizaciji Slovenskega filmskega centra, veleposlaništva Republike Slovenije na Kitajskem in Kitajskim filmskim arhivom. Predstavitveni film, ki se bo predvajal tudi na slavnostnem odprtju retrospektive, je dostopen tukaj.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO