Za vedno

  • Celovečerni igrani film
  • 82’
drama
  • 2008
  • Slovenija

Tanja ima petintrideset let in je uspešna ženska. Njen mož Mare je arhitekt. V petek zvečer pride Tanja pozno ponoči domov. Po mučnem pogovoru in ljubosumnih očitkih, Mare izgubi živce in jo udari. Očitno ne prvič v življenju. Tanja se zaklene v kopalnico. Pogovarjata se prek zaklenjenih vrat. Mare se pomiri. Ko Tanja pride ven, Mare spet postane grob. Ropot zbudi spodnjega soseda, ki pokliče poli

Tanja ima petintrideset let in je uspešna ženska. Njen mož Mare je arhitekt. V petek zvečer pride Tanja pozno ponoči domov. Po mučnem pogovoru in ljubosumnih očitkih, Mare izgubi živce in jo udari. Očitno ne prvič v življenju. Tanja se zaklene v kopalnico. Pogovarjata se prek zaklenjenih vrat. Mare se pomiri. Ko Tanja pride ven, Mare spet postane grob. Ropot zbudi spodnjega soseda, ki pokliče policijo. Pomirita se. Ko policija odide, se nadaljuje psihično nasilje. Noč spretnega preobračanja besed. Plast za plastjo se razkrivajo skrivnosti njunega razmerja. Za fasado uspešnega para se skrivajo občutki nemoči, prevare, frustracije in travme iz mladosti. Film se zgodi v eni noči, v nekem stanovanju v Ljubljani. Čeprav se zgodba dogaja dobesedno v resničnem času (začne se ob pol štirih, konča se ob petih zjutraj), je dogajanje skrajno zgoščeno in nabito z emocijami. Ključno vprašanje, suspenz je, ali ga bo ona zapustila.

Režija Damjan Kozole
Zasedba Dejan Spasić, Marjuta Slamič, Peter Musevski
Nagrade 5 nagrad
kritika
avtor: Peter Kolšek
št. 7/10.01.2009
kritika
avtor: Dušan Rebolj
št. 11/15.01.2009
kritika
št. 842/16.01.2009

scenarij

scenarist

režija

režiser

produkcija

producent

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

montažer

scenografija

scenografka

kostumografija

kostumografka

maska

oblikovalka maske

zvok

oblikovalec zvoka
direktor filma
snemalec zvoka
mojster osvetljave

produkcija

produkcija
soprodukcija
financiranje
distribucija
Zlato sonce
za najboljši film
2008

Tekmovalni program filmov iz balkanskih držav CineBalkan.

Vesna
za montažo
2008

Izrazito komorna zasnova filma Za vedno je za montažerja velik izziv. Jurij Moškon z rezi ne vsiljuje lažnega ritma, ne vzpostavlja umetne napetosti, ampak s primerno ritmiko zgradi čas in prostor pripovedi.

Vesna
za glavno vlogo
2008

Pritajen upor. Strah. Brezup. Težke besede. Ogromno besed. Nobenega spektakla. Nobenega glamurja. Ena dolga noč. Marjuta Slamič nas v filmu Za vedno z zadržano igro prepriča, da je vse res. Ali pa tudi ne.

Stopova nagrada za igralca/igralko leta
za najboljšega igralca/igralko
2008
Župančičeva nagrada
izjemen doprinos
2008

Župančičevo nagrado za leto 2008 prejme filmski režiser in scenarist Damjan Kozole

Ljubljana ima v Damjanu Kozoletu, filmskem režiserju svetovnega ugleda, katerega filmi so bili uvrščeni na več kot sto svetovnih filmskih festivalov, prejeli 20 nagrad in doživeli nadpovprečen obisk tudi v domačih kinematografih, rojenega filmskega umetnika, ki s svojimi filmi postavlja spomenik mestu in njegovim ljudem v času t. i. tranzicije, polne življenjskih stisk in omejitev. To še posebej velja za oba filma, ki ju je umetnik posnel v zadnjem letu: Poštar in Za vedno.

Oba filma sta nastala z nizkimi proračunskimi sredstvi, kakor jih slovenski kinematografiji odmerja kulturna politika zadnjih let, a ju to v ničemer ne omejuje, da se ne bi polno izrazila v svojem žanru: Poštar z dokumentarno pristnostjo upodobljenega realnega lika, ki s prestavitvijo v filmsko resničnost filozofsko odslika svoj simbolični poklic in čas družbene utesnjenosti, Za vedno pa s precizno psihološko študijo kompleksnega partnerskega razmerja, ki ga usodno določajo in vodijo v nasilnost odrinjene osebne travme, gledalca pa se dotaknejo z intenzivno igralsko prezenco obeh junakov. Film je bil januarja prikazan na filmskem festivalu v Rotterdamu, kamor se uvrstijo filmi z izrazitimi avtorskimi poetikami.

Ljubljana Damjanu Kozoletu podeljuje Župančičevo nagrado za oba zadnja ljubljanska filma, ki s svojo umetniško prodornostjo prispevata k prepoznavnosti slovenske prestolnice in države Slovenije v svetu, pa tudi kot poklon njegovi umetnosti, ki želi biti obenem spodbuda za njegove prihodnje prepričljive filmske upodobitve Ljubljane in življenja v njej.

Premiera
29.05.2008 / IFFR - International Film Festival Rotterdam, Rotterdam, Nizozemska
Alternativni naslovi
Forever (angleščina)
Žanr
drama
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,85:1
Trajanje in dolžina
82 minut / 2250 metrov
Barva
barvni
Zvok
Dolby SRD
Snemalni format
video HDCAM
Prikazovalni format
film 35mm
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Ocenjeni proračun
285,564.00 EUR

Stik z uredništvom