24. marec 2021

Dva slovenska projekta uspešna na Eurimagesu

Na svoji 162. seji upravnega odbora Eurimages, sklada sveta Evrope za filmske koprodukcije, je upravni odbor skupno podprl 24 filmskih projektov, od tega 3 dokumentarne in 3 animirane. Na seji, ki je med 11. in 26. marcem ponovno potekala na daljavo, sta bila uspešna dva slovenska projekta.

Slovenski celovečerno-igrani film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića je sklad podprl v višini 205.000 evrov. Glavna producentka filma je Ida Weiss iz produkcijske hiše Senca Studio, koproducenti pa so »Wady Films« iz Luksemburga, »Objectif« iz Slovaške in Studio Dim iz Hrvaške. Film so do sedaj finančno podprli filmski sklad v Luksemburgu, Slovaški avdiovizualni sklad, Hrvaški avdiovizualni center, hrvaška javna televizija HRT, RTV Slovenija in slovaška javna televizija RTVS. V fazi razvoja pa so film podprli tudi evropski sklad Ustvarjalna Evropa (podprogram Media), regionalni sklad Re-Act in Ministrstvo za javno upravo RS. Scenarij za film je napisala Saša Eržen, direktor fotografije je Sven Pepeonik. Filmski projekt Kapa je družinska božična avantura, v kateri se uresničijo vse želje, a ne čisto tako kot pričakujejo glavni junaki filma. V glavnih vlogah igrajo Gaj Črnič, Kaja Podreberšek, Ajda Smrekar, Mojca Fatur in Frano Mašković. V manjših vlogah pa se pojavijo tudi Klemen Slakonja, Zala Đurić Ribičič, Jernej Kuntner, Robert Waltl, Jaka Fon, Lotos Vincenc Šparovec, Nina Valič, Primož Pirnat, Matjaž Javšnik in številni drugi.

Drugi podprti projekt je dokumentarec Dežela šarplaninca, avtorice in režiserke Petre Seliškar. Francosko, severno- makedonska in slovenska koprodukcija je prejela podporo v višini 69.000 evrov. Glavni producent je »Cinephage Productions« iz Francije, koproducenti so PPFP Ltd Skopje iz Severne Makedonije in Zavod Petra Pan Film iz Slovenije. Glavna lika dokumentarca sta Zarif in Zani, stara 15 in 13 let, ki vsako leto, od konca pomladi do začetka jeseni, preživita pet mesecev sama v gorah, le v družbi dvajsetih šarplanincev in tisočih ovac. Zarif ima izjemen čut za odgovornost. Ko odrašča, se vse bolj zaveda svoje vloge pri ohranjanju tega tradicionalnega načina življenja. Dobro ve, da ovce njegovi družini pomenijo ponos in preživetje.

V okviru strategije enakosti spolov Eurimages, katere namen je vzpostaviti enakost števila prijavljenih in podprtih projektov avtorjev, je na 162. seji 45,83 odstotkov podprtih projektov del režiserk. Skupna višina razdeljenih sredstev na tokratnem zasedanju Eurimagesa znaša 5.822.000,00 evrov.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO