8. julij 2022

100 let Saša Dobrile, pionirja slovenskega animiranega filma


Saša Dobrila (8. julij 1922, Ljubljana, Kraljevina SHS - 10. junij 1992, Slivniško Pohorje, Slovenija)

Prodoren ilustrator, stripar, animator in režiser, Saša Dobrila, je študiral arhitekturo v Pragi, vendar je študij zaradi vojne in pozneje Informbiroja, bil primoran kar dvakrat prekiniti.


Prva generacija slovenskih striparjev

Pionirsko pot je utiral na večih področjih. Skupaj z Mikijem Mustrom in Marjanom Amaliettijem spada v prvo generacijo slovenskih striparjev. Svoj prvi strip Mačji grad (1941) je pod psevdonimom Stric Miško objavil v Družinskem tedniku, kjer je bil hišni ilustrator. Mačji grad je tudi prvi strip z oblački kot sestavnim delom zgodbe in spremnim tekstom znotraj slike. Ustvaril je tudi prvega slovenskega serijskega junaka v Prigodah porednega Mihca (1942).

Za njegovi najpomembnejši avtorski stripovski deli veljata Argonavti (1963) in Sad maščevanja (1969).


Lutkovni animirani filmi

Že med študijem v Pragi se je navdušil nad animacijo lutk. To ga je napeljalo k stvaritvi prvega slovenskega animiranega filma Sedem na en mah (1952). Poleg režije in animacije, je filmu pispeval tudi scenarij, montažo ter izdelavo lutk in scene. Pod okriljem produkcijskih hiš Triglav film in Viba film je v petdesetih in šestedetih letih prejšnjega stoletja ustvaril številne animirane filme in pustil močan pečat in vpliv na prihodnjih generacijah slovenskih animatorjev. V poznejših letih je ustvarjalno pot nadaljeval v Zagrebu.

Na 6. Filmskem festivalu v Pulju je prejel prvo nagrado za animacijo za film Motoritis (1959).

Po njem je poimenovana nagrada za življensko delo, ki jo slovenskim animatorjem podeljuje DSAF - Društvo slovenskega animiranega filma.


Žal do danes ni bil restavriran in digitaliziran še noben film iz njegovega opusa.

V Bazi slovenskih filmov je na voljo za ogled film Bongo (1958), ki velja za eno njegovih stilno najbolj dovršenih del.


Uredništvo Baze slovenskih filmov

POVEZANO