15. junij 2022

Slovenska premiera zgodbe o Pravi Pepelki, ki uči o drugačnosti

Slovenska premiera risanke "Prava Pepelka", malce spremenjene različice pravljice o Pepelki, bo v nedeljo, 19. junija, ob 17. uri v Gledališču Park v Murski Soboti. ‘Prava Pepelka’, zgodba o deklici in leseni nogi, je soprodukcija Inštituta za transmedijski dizajn in produkcijskih studiev Minya Films & Animation iz Hrvaške, Sparkle Animation iz Portugalske ter AEON iz Bosne in Hercegovine in je prva od šestih epizod serije ‘Zvitih pravljic’.

Ustvarjalna, zabavna in predvsem poučna, Prava Pepelka je prenovljena različica pravljice o Pepelki. To je pravljica, ki ponuja nov pogled v otrokom znano zgodbo, in sicer na način, ki jih uči empatije, ljubezni in razumevanja. Prava Pepelka se namreč spoprijema s telesno hibo. Ima le eno nogo in veliko željo, da bi plesala, ko iz gradu prispe velika novica o kraljevem plesu ...

Prava Pepelka je prva pravljica v seriji šestih Zvitih pravljic, ki znane zgodbe ter junake in junakinje prilagajajo sodobnim časom in temam. Tradicionalne interpretacije zgodb, kot sta Pepelka in Trnuljčica, učijo dekleta, naj čakajo na očarljivega princa na belem konju in tako ustvarjajo stereotipe, ki otroke učijo napačnih vrednot. Namen Zvitih pravljic je uporabiti izgubljene nauke starih pravljic kot orodje, ki otroke uči sprejemati in razumeti drugačnost. S predstavitvijo določene stigme znotraj znanega pravljičnega narativa se spodbuja pogovor o tej tematiki in uči destigmatizacije.

Prava Pepelka tako otroke in starše spodbuja k razmišljanju o tem, kaj pomeni živeti s stigmo in kaj so tisti izzivi, s katerimi se vsakodnevno soočajo osebe s telesno oviranostjo.

Učenje empatije in razumevanja prek sodelovanja in soustvarjanja

Projekt Zvite pravljice je bil mednarodno prepoznan in nagrajen; leta 2019 je prejel nagrado SozialMarie za družbene inovacije, predstavljen pa je bil v Španiji, Kanadi, na Poljskem, v Peruju, Kolumbiji in Nemčiji.

Temelj uspešnih projektov, kot je ta, so po mnenju avtorjev zgodbe participativni pristopi, pri katerih je sooblikovanje izhodišče za razvoj zgodbe, ki je usmerjena v potrebo in interese vseh sodelujočih. To je tudi razlog, zakaj je bil projekt Zvite pravljice že od samega začetka razvit in izveden s pomočjo otrok in njihovih staršev z namenom spodbujanja ustvarjalnosti - bodisi na vizualni ravni z risanjem bodisi na pripovedni ravni s pripovedovanjem. Cilj obeh interaktivnih izkušenj je bil izobraževanje, razvijanje empatije in razumevanja drugačnosti. Glasba, liki in druge ilustracije v Pravi Pepelki so tako nastali po navdihu ilustracij in zgodb otrok iz pomurske regije, ki so sodelovali na delavnicah Zvitih pravljic pod vodstvom Nine Cigüt in Sare Božanić.

Režijo podpisuje Sara Božanić, scenarij Dora Vagić, zvok in glasbo Matej Končan - kleemar, kompozicijo Igor Štikić, animacijo Timon Leder, umetniško vodstvo, oblikovanje likov in ozadja Dalibor Kazija.

Risanka Prava Pepelka je primerna za vse, starejše od 5 let, premiera bo v nedeljo, 19. junija, v Gledališču Park, vstop je prost. Projekciji bo sledilo druženje ob sladoledu in pijači za majhne in velike.

Dogodek je omogočen v sodelovanju z Zavodom za kulturo in šport Murska Sobota.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO