20. junij 2022

Nagrada žirije za Steakhouse režiserke Špele Čadež v Annecyju

V soboto se je končal mednarodni festival animiranega filma v francoskem Annecyju (13. - 18. junij), ki nosi pridevnik najpomembnejšega filmskega festivala te atraktivne filmske forme.

Slovenski kratki animirani film Steakhouse režiserke Špele Čadež je prejel nagrado strokovne žirije. Nagrada je češnja na torti že večkrat nagrajenega filma Steakhouse letošnje prejemnice Prešernovega sklada, ki subtilno spregovori o družinskem nasilju, skrhanih odnosih v razmerjih in tihem maščevanju, ki se kuha. Žirija je zapisala, da nagrado filmu podeljuje zaradi »lepo izdelane animacije in čudovite fizične izkušnje.«

Vsako leto revija Variety, ki sodi med najbolj referenčne filmske revije, izbere deset po njihovem mnenju najpomembnejših kratkih animacij glavnega tekmovalnega programa v Annecyju in med njimi je tudi Steakhouse, ki so ga označili za »ljubljenca festivalov«, podobno kot sta to oznako prejela tudi prejšnja dva kratka filma Špele Čadež, Boles (2013) in Nočna ptica (2016). Ob tem so tudi zapisali, da po navadi eden izmed desetih izbranih filmov prejme tudi nominacij za Oskarja. Ob tem Špeli Čadež in ekipi na tej poti želimo vso srečo.

V risbi in animaciji so poleg Čadeževe sodelovale še glavne animatorke Zarja Menart, Anka Kočevar in Clémentine Robach. Scenarij za film je napisal Gregor Zorc, glasbo sta ustvarila Tomaž Grom in Olfamož. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Finta, producentki sta Tina Smrekar in Špela Čadež. Koproducenti so RTV Slovenija, nemški Fabian&Fred in francoski Miyu.

V glavni tekmovalni program kratkih animiranih filmov se je letos uvrstilo tudi Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić, v tekmovalni program perspektive pa se je uvrstil film Ta presneta očetova kamera! režiserja Miloša Tomića. Vse filme je sofinanciral Slovenski filmski center.

V tekmovalnem programu študentskih filmov pa se je predstavil Leo Černic s filmom Pentola, ki je njegov diplomski film, ustvaril pa ga je na Centro Sperimentale di Cinematografa – Piemonte, oddelek za animacijo. Leo Černic je zamejski Slovenec, ki je pred tem diplomiral na ljubljanski AGRFT. Pentola je konec aprila imel premiero na 37. Lovers Film festivalu v Torinu, kjer je prejel posebno omembo žirije, predvajali pa so ga tudi na Animafestu v Zagrebu (6. - 11. junij). Kot smo že poročali, je film Steahhouse tu prejel posebno nagrado festivala.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO