13. junij 2022

Slovenski filmi na festivalu animiranega filma v Annecyju

Danes se začenja eden izmed najpomembnejših festivalov animiranega filma v francoskem Annecyju, ki bo potekal vse do 18. junija. V glavni tekmovalni program kratkih animiranih filmov sta se uvrstila Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić in Steakhouse režiserke Špele Čadež, v tekmovalni program perspektive pa se je uvrstil film Ta presneta očetova kamera! režiserja Miloša Tomića.

Večkrat nagrajeni film Babičino seksualno življenje nas popelje na kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače. Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala in Maria Bohr. Ko-režiserka in animatorka je Émilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom, ki je letos s strani Mestne občine Ljubljana prejel Župančičevo nagrado za dveletno ustvarjanje. Zvok je oblikoval Julij Zornik, film je slovensko-francoska koprodukcija, slovenski producent je produkcijska hiša Studio Virc, producent Boštjan Virc. Francoski partnerji pa so produkcijska hiša Ikki films in televizija ARTE, s partnerji CNC ter Ciclic Animation Residency.

Prav tako večkrat nagrajeni film Steakhouse letošnje prejemnice Prešernovega sklada subtilno spregovori o družinskem nasilju, skrhanih odnosih v razmerjih in tihem maščevanju, ki se kuha. V risbi in animaciji so poleg Čadeževe sodelovali še glavne animatorke Zarja Menart, Anka Kočevar in Clémentine Robach. Scenarij za film je napisal Gregor Zorc, glasbo sta ustvarila Tomaž Grom in Olfamož. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Finta, producentki sta Tina Smrekar in Špela Čadež. Koproducenti so RTV Slovenija, nemški Fabian&Fred in francoski Miyu. Film je na pravkar zaključenem zagrebškem festivalu Animafest prejel posebno nagrado festivala.

Nagajiv deček vztrajno in na nepridiprav način išče pozornost očeta - fotografa. Samo soočenje z očetovim umetniškim kaosom ter njegovo že skoraj obsesivno fascinacijo nad fotografijo-življenjem pa navsezadnje postane ključni element utrjevanja vezi z očetom na poti dečkovega odraščanja. V zgodbi, ki prepleta risano ter stop animacijo v tehniki kolaža, si avtor filma Ta presneta očetova kamera! za svoje inspiracijsko izhodišče izposodi fotografski arhiv slovenskega fotografa Dragiše Modrinjaka, hkrati pa črpa iz osebne izkušnje filmskega ustvarjalca - očeta. Animatorji filma so Miloš Tomić, Aleksandar Petković in Isidora Vulić. Poleg režiserja je direktor fotografije še Andrej Firm, oblikovalca zvoka sta Dako Puač in Mićun Jauković, montažer je Marko Simić.

Film je nastal pod okriljem Filmskega društva Film Factory, producentka Mojca Pernat in je lani na Balkanima evropskem animiranem filmskem festivalu v Srbiji postal najboljši film v srbskem tekmovalnem programu.

Vse filme je sofinanciral Slovenski filmski center.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO